Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Bingöl İl Müftülüğü tarafından organize edilen “Hz. Peygamberin Oluşturduğu Vahdet Toplumu Paneli” Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlendi. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, Prof. Dr. H. İbrahim Bulut, Doç. Dr. Hakan Olgun panelist olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Bingöl Müftüsü Mecit Can yaptı. Peygamber Efendimizin hayatına değinen Müftü Can, İslamiyet'in bir arada yaşamaya ve kardeşliğe verdiği öneme de vurgu yaptı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, sözlerine Mardin'in Nusaybin ilçesinde şehit olan Bingöllü Polis Memuru Recep Tümen'i kaybetmenin üzüntüsünü dile getirerek başladı. Prof. Dr. Çapak, “Öncelikle bugün toprağa verdiğimiz şehidimiz için üzüntülerimi belirtmek istiyorum. Şehidimizi toprağa verip buraya geldik. Rabbim mekânını cennet etsin. Yakınlarına ve milletimize sabrı cemil niyaz ediyorum” dedi.
Panelin organizasyonunu gerçekleştirdiği için Bingöl Müftüsü Mecit Can'a teşekkür ederek sözlerine devam eden Prof. Dr. Çapak, “İstanbul Üniversitesinin üç tane kıymetli hocası bugün yanımızdalar. Bugün üçünden güzel bir şekilde istifade edeceğimizi düşünüyorum. Programımız hayırlara vesile olsun” diye konuştu.
“ALLAH BİZE VAHDET VE TEVHİD TOPLUMUNU OLUŞTURMAYI NASİP ETSİN”
Konuşmasında birlikte yaşamanın önemine vurgu yaparak devam eden Prof. Dr. Çapak, “Biliyorsunuz Peygamber Efendimiz erdemli bir toplum oluşturabilmek için çalıştı. Bize düşen Hazreti Peygamberin örnekliğini takip etmek, Onun örnek alabilmek. Ancak ne yazık ki İslam dünyasının içerisinde bulunduğu durum, hiç de O'nu örnek alabildiğimizi göstermiyor. Farklı tarafta yer alan insanlar, Allah-u Ekber nidalarıyla birbirlerini öldürebiliyor ve din adına karşılıklı olarak birbirlerine zarar verebiliyor. Aileleri mahvedebiliyor, çocuklara öldürebiliyorlar. Burada bir sorun var. Demek ki Hazreti Peygamberin örnekliği yok. Ben vahdeti, birliği, bir arada olmayı sağlıklı bir bedene benzetiyorum. Eğer bütün organlar uyum içerisindeyse, beden sağlıklı ise hiçbir problem yok demektir. Toplum içerisinde reaksiyon halinde olan bir takım sıkıntılar göze çarpıyor ise vahdet gerçekleşmemiş, birlik gerçekleşmemiş demektir. Dolayısıyla yapılması gereken şey, kendimize gelmek, özümüze dönmektir. Bu kendimizi yeniden ihya etmekten geçer. Eğer kendimize gelmez, bilinçli olmaz, İslam'ı iyi bilmez, Hazreti Peygamberi de örnek almaz isek; O'nun oluşturduğu, örnek olduğu vahdet toplumunu devam ettiremeyiz. Allah bize vahdet ve tevhid toplumunu oluşturmayı nasip etsin” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Çapak'ın konuşmasının ardından Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, Prof. Dr. H. İbrahim Bulut ve Doç. Dr. Hakan Olgun birer konuşma yaptı.