TAMP, Türkiye Afet Müdahale Planı toplantısı, Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Boğatekin başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Ana ve destek çözüm ortağı kurumların afet öncesi, esnası ve sonrasında yürütmeleri gereken faaliyetlerin hatırlanması, gibi ana başlıklar ile bilgi paylaşımında bulunuldu.
Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Genç Kaymakamı Arif Gül, Bingöl, İl Afet Ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, Genç Belediye Başkanvekili Yunus Anik, İlçe Jandarma Komutanı Selçuk Kansav ile kurum müdürleri katıldı. Toplantı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Boğatekin'in yaptığı sunum ile başladı. Boğatekin yaptığı sunumda; “Afet ve acil durumlara müdahalede TAMP dönemi başladı. TAMP; Türkiye Afet Müdahale Planı ile artık afet ve acil durumlara çok daha hazır” dedi
TAMP ile ilgili detaylı bilgiler aktaran Boğatekin sunumunda şunları aktardı:
“TAMP, Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsıyor. Entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısıyla afet sırasındaki operasyon risklerini en aza indirecek bir sistem.
Başbakanlık AFAD koordinasyonunda birlikte çalışabilirliğin ön planda olduğu TAMP ile eşgüdüm halinde çalışan ana çözüm ortakları merkezde: İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türk Kızılayı
İllerde ise İl Afet Müdahale Planı kapsamında Valilik İl Afet ve Acil durum Müdürlükleri koordinasyonunda aynı kurumların taşra teşkilatları. TAMP ile herhangi bir afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağı şimdiden belirlenmiş durumda. Müdahalede yürütülen hizmetlerin niteliğine göre oluşturulan 28 hizmet grubu bulunuyor. TAMP deprem, sel, heyelan, çığ, yangın, endüstriyel kazalar ve toplu nüfus hareketleri gibi afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerinin rollerini, görev ve sorumluluklarını uzmanlık alanlarına uygun bir biçimde tanımlıyor, afet öncesi, afet sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirliyor. TAMP'ın bilişim altyapısı olan Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi, AYDES, müdahalede görevli olan tüm kurum ve kuruluşların talep ve kaynak yönetimi yapabileceği, oluşturduğu iletişim ağı sayesinde ortak karar-destek mekanizmalarıyla daha hızlı koordinasyona imkân sağlayan web tabanlı bir bilgi sistemidir.
TAMP'ı destekleyen unsurlardan biri de afet anında ihtiyaç duyulacak geçici barınma malzemelerinin gerekli yerlerde zamanında ulaşabilmesi için Türkiye çapında kurulan 22 lojistik merkez; Lojistik merkezlerden bir tır dakikalar içinde yüklenerek yola çıkabiliyor, malzemeler uzaktan takip ve kontrol edilebiliyor. Sistemin işlerliğini ve toplumsal farkındalığı arttırmak için tüm Türkiye'de düzenli olarak her seviyede eğitim ve tatbikatlar düzenleniyor. Her türlü afet ve acil durum için hızlı, etkili ve kapsamlı bir müdahale organizasyonu oluşturan Türkiye Afet Müdahale Planıyla Daha kısa zamanda, daha geniş alanda, daha çok hayat kurtarılacak, kaynakların etkin kullanımı ile müdahale çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek, ekonomik ve sosyal kayıplar en aza indirilecek, kesintiye uğrayan yaşam faaliyetleri en kısa sürede normale dönecek, Bingöl, Afet Müdahale Planı ile afet ve acil durumlara artık daha hazır.”
Sunumun ardından genel değerlendirme yapıldı, görüş ve önerilerin alınmasıyla toplantı sona erdi.