Milliyet yazarı Hasan Cemal'in PKK lideri Murat Karayılan ile Kandil Dağı'nda yaptığı röportajın ardından bu kez İngiltere'nin en etkili gazetelerinden The Times'ın muhabiri Anthony Loyd, aynı bölgede Karayılan ile konuştu. Ancak Times'ta, “PKK lideri Türkiye'ye çatışmaları bitirmek için zeytin dalı uzattı” başlığıyla yayınlanan röportajda Karayılan bu kez de barış için daha önce hiç tartışılmayan bir formül olan “İskoç modelini” istedi.
“Şu anda bir dönüm noktasındayız” diyen Karayılan, “İrlanda tarihini okudum ve İrlanda'daki barış sürecine katılan isimlerle görüştüm. Bu mücadelenin gelişim sürecini iyi biliyorum. Türkiye'nin de bizim problemimizi İngilizler gibi çözmesini istiyorum. İngiltere İskoç halkına kendi parlamentolarını vererek, İskoçların iradesini kabul etti. Biz de Türkiye'den aynı şeyi istiyoruz” ifadesini kullandı. “Uzattığımız zeytin dalı, Türkiye ile 25 yıldır süren savaşı bitirebilir” dedi.
Süre vermiş!
The Times, sorunun çözümünde ilerleme potansiyelinin Murat Karayılan'ın bu ay içinde gazeteci Hasan Cemal ile buluşması sonrasında ortaya çıktığını yazdı. Haberde Karayılan'ın bu mülakatta “PKK'nın Türkiye'deki 12 milyon Kürt için bağımsız bir devlet talebinden vazgeçme niyetinin altını çizdiği ve aralarında ateşkes ve savaşı bitirme müzakerelerinin de bulunduğu, barışa giden bir dizi adım teklif ettiği” hatırlatıldı. Times Türkiye'nin teklifini düşünmesi için Karayılan'ın 6,000 PKK savaşçısına 1 Haziran'a kadar pasif savunma emri verdiğini de yazdı. Gazete “bu mühletin bir haftadan az bir süre içinde dolacağını, ancak Türkiye'de de Cumhurbaşkanı Gül'ün ifadesiyle 'ülkenin en büyük sorunu'olan bu konuda yoğun bir siyasi tartışmanın devam ettiğini” haberine ekledi.
Özerk Meclis'i var
İngiltere İskoçya'dan yükselen bağımsızlık/özerklik talepleri sonrasında yüzyıllarca kendilerine bağlı olan bu ülkede “İskoç Parlamentosu” oluşturulması için 1997'de referandum yapılmasına onay verdi. 1999'da kurulan parlamento ile, 129 üyeli İskoç Meclisi'ne, özerk yönetimde söz hakkı verildi. Meclis ve İskoç hükümeti içişlerinde nispeten bağımsız oldu. İskoçya'da limitli de olsa, vergi toplama ve yasama hakkı verildi. Başbakan (Prime Minister) yerine İlk Bakan anlamına gelen First Minister tarafından yönetilen İskoç hükümeti halen, TV yayın haklarında, savunmada, uluslararası ilişkiler kurmada, kendi başına karar alabiliyor.