KÜRT açılımı çerçevesinde yapılacak çalışmalar tartışılırken, hükümet, projenin ekonomik ayağı niteliğinde ilk adımı attı. GAP'ten sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İşsizlik Fonu'ndan GAP ve DAP'a ayrılan 3 milyar liranın açılımın ekonomik ayağı sayılabileceğini söyledi. Önceki gün onaylanan yasada bu konuyla ilgili olarak, İşsizlik Fonu'nun nema gelirlerinden 4'te 3'ünün bütçeye gelir olarak kaydedileceği, bunun da öncelikle olarak GAP kapsamındaki yatırımlara ayrılacağı belirtiliyor.
Yılmaz,
TBMM kulisinde sohbetinde, önceki gün yasalaşan düzenlemeden elde edilecek gelirin toplam 4 milyar lira civarında olduğunu, bunun 3 milyar liralık bölümünün GAP, DAP ve diğer bölgesel projeler için kullanacağını bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi: “Bölgenin sorununu çözmek için kültürel ve sosyal düzenlemelerden daha önemlisi alınacak ekonomik tedbirlerdir. Biz son bir yıl içerisinde bu anlamla muazzam yatırımlar yaptık. Doğrudan bölge halkının sıkıntılarını çözecek, sulama ve tarım sektörüne yönelik önceliklerin yanısıra, eğitimden sağlığa kadar çok önemli atılımlar yaptık. KOBİ'lere yönelik destekleri de bunların arasında saymak gerekir. Son yasal düzenlemeden elde edilecek kaynağın 3 milyar lirası GAP ve DAP ve bölge yatırımları için harcanacak. Bunlar içinde ulaştırmada önemli yer tutuyor.”
Baykal, yanlış biliyor
Deniz Baykal'ın son grup toplantısında yaptığı konuşmaya da değinen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Baykal, ‘Son 3 yılda GAP'ta hangi ihaleyi yaptın. Sulamayı artır 3-5 kat gelir artar' diyor. Kesinlikle yanlış biliyor. Son bir yılda bölgede yaptığımız arazi toplulaştırması bir milyon hektar. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılanın toplamı kadar. Ana kanaletlerin tamamına yakını ihaleye çıktı. Tek bir ihale yapılmamış sözünü nasıl söyler? Sulamaya büyük önem veriyoruz. 240 bin hektar alan sulanıyor. Bu ihalelerin ardından sulanabilir alan 1 milyon 60 hektara çıkacak.”
Yasası Meclis'te onaylandıCumhurbaşkanı
Abdullah Gül'ün “özel istihdam bürolarına” ilişkin madde nedeniyle geri gönderdiği, bu maddenin
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çıkarılmasından sonra adı, “İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” olarak değiştirilen yasa, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) aktarılacak kaynağın dayanağını oluşturuyor.
Bu yıl nemanın 4'te 3'ü bütçeye gelir olarak yazılacakÖNCEKİ gün
TBMM'de kabul edilen yasanın getirdiği düzenleme şöyle işleyecek:
2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden 4'te 3'ü bütçeye gelir kaydedilecek.
Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak.
Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında 4'te 3'ü, 2011 ve 2012 yıllarında 4'te biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak.
Teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak, istihdam edilen işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı, belirli bir süre Hazine tarafından karşılanacak.
Yatırımın konusuna, büyüklüğüne ve bulunduğu illerin gelişmişlik seviyesine göre uygulama süresi, karşılama oranı ve kapsam, yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu ile göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.