Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, "Uluslararası Parlamenterler Konferansı"nda konuştu.
Hilton Convention Center'da düzenlenen konferansta konuşan Yılmaz, adil olmayan, eşitliğe önem vermeyen, ülkeler arasında ve ülke içinde bütün kesimleri kucaklamayan, dengeli olmayan bir kalkınmanın sürdürülemez olduğunu vurguladı.
Yılmaz: “Sadece sosyal açıdan, çevresel açıdan değil, ekonomik açıdan da sürdürülemez olduğunu son küresel krizle birlikte görmüş olduk. Küresel krizle mücadele ediyoruz. Bütün dünyada, değişik bölgelerde bu mücadele yürütülüyor. Bu mücadeleyi yürütürken, krizin etkilerini gidermeye çalışırken, bir taraftan da krizin nedenlerini, kaynaklarını daha fazla tartışmamız lazım diye düşünüyorum. Aslında bu nedenleri daha fazla tartıştıkça bu daha fazla gündeme geldikçe göreceğiz ki bu yeni kalkınma arayışlarıyla, krizin nedenleri arasında ciddi bir ilişki var" dedi.
Parlamenterlerin sadece kendi ülkelerinin gündemiyle değil, küresel gündemle daha yakından ilgilenmelerinin, tüm dünyanın geleceği açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz: “Şunu gayet iyi biliyoruz devletler, bürokrasiler daha dar çerçevede yaklaşabiliyorlar olaylara. Oysa parlamenterler sahada neyin yaşandığını gören, çok daha geniş bir çerçevede, değişik alanlar arasındaki ilişkileri algılayabilen parlamenterler bu tartışmalara gerçekten çok şeyler katabilirler. Her şeyden önce parlamenterler kendi toplumlarında bu işin savunuculuğunu yapabilme durumları var. Liderlik yapabilecek, kamuoyu yapabilecek insanlar. Yasal düzenlemeler son derece önemli, uluslararası sözleşmeler önemli. Tüm bu yasal sözleşmelerin, uluslararası sözleşmelerin imzalanmasında da parlamenterlerin vazgeçilmez bir rolü var. Aynı zamanda bu işler kaynakla, bütçeyle ilgili faaliyetler. Bütçelerin de genel itibariyle parlamentoların kontrolünde olduğunu, kaynakların tahsisinde önceliklerin belirlenmesinde yine parlamenterlerin çok önemli rolü olduğunu biliyoruz. Bütün bunlar sizlerin, bizlerin parlamenter olarak bu tartışmaların içinde olmamızın ne kadar önemli olduğunu gösteren hususlar" ifadelerini kullandı.
Parlamenterler arası ilişkiler ne kadar yoğunlaşırsa, bu etkileşim, diyalog, iletişim ve işbirliği ne kadar artarsa küresel ölçekte daha adil ve daha insani bir düzen oluşturabileceğini ifade eden Yılmaz: “Sadece bürokrasilere bu işi bırakırsak, sadece resmi devlet aygıtlarıyla bu işi yürütürsek tam olarak arzu ettiğimiz ortamı oluşturamayız diye düşünüyorum" dedi.
Avrupa Konseyi'nde de Türkiye'nin son derece aktif bir konumda bulunduğunu ifade eden Yılmaz: “Burada da kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi sürecini Türkiye olarak biz başlattık. Meclisimizden en hızlı geçen sözleşmelerden biri bu oldu ve bu sözleşmeyi şu ana kadar 13 ülke imzalamış durumda. Burada bulunan ülkelerden de bu sözleşmeyi imzalamaları konusunda hatırlatmada bulunmak istiyorum" şeklinde konuştu.