KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2026 Pazar
°C

Kurban keserken nelere dikkat edilir?

Veteriner Hekim Zafer Kaya, Kurban Bayramı'nda kesilecek kurbanlık hayvanların hangi usulde kesileceğini açıkladı ve uyulması gereken kuralları hatırlattı

Kurban keserken nelere dikkat edilir?
18 ARALIK 2007 SALI 10:09
0
1214
0
AA aa
Kurban Bayramı'nın kutlanmasına 2 gün kala çarşı pazarda hareketlilik devam ederken, kurbanlık hayvan alımlarında da telaş sürüyor. Kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken detayları aktaran Veteriner Hekimler Odası Bingöl Temsilcisi Zafer Kaya, uyulması gereken kuralları da anlattı.
Kaya, yaptığı açıklamasında hangi hayvanların kurbanlık olarak alınmaması, kesim öncesi, sırası ve sonra yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.
KESİM ÖNCESİ:
1-Veteriner Sağlık Raporu ve Menşe Şahadetnamesi olmayan,
2-Küpesiz ve Büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan,
3-Çok zayıf;
-Besili koyun ve keçilerin bel omurları el ile kavrandığında kemik uçları ve kaburga kemikleri hissedilmez. Belleri düz ve yürüyüşleri diktir.
-Besili sığırların vücut çukurları kaybolmuştur ve kemik uçları belirgin değildir. Arkadan bakıldığında dolgun görünürler.
4-Gebe ve yeni doğum yapmış olan,
5-Yüksek ateşi olan,
6-Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,
7-Kılları karışık ve mat halde olan,
8-Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,
9-Salya akıntısı bulunan,
10-Pis kokulu ishali olan,
11-Burun akıntısı olan,
12-Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,
13-Bir veya iki gözü kör, kesilecek yere gidemeyecek kadar topal olan,
Hayvanlar kurbanlık olarak satın alınmamalıdır.
KESİM SIRASINDA:
1-Kurbanlarınızı asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun yerlerde kestiriniz.
2-Kesim işlemi mümkünse tecrübeli kişilere yaptırılmalıdır.
3-Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusunu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz.
4-Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde, ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açarlar.
5-Tam ölüm hali şekillenmeden omurilik ve kurbanın kafasını ayırıp yüzme işlemine başlamayınız.
6-Kesilen kurbanın iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır.
7-Deriye zarar verilmeden yüzme işlemi yapılmalıdır.
8-Etler kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat süreyle soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, gevreklik ve aroma katacaktır.
KESİM SONRASI:
1-Kesilen hayvanın kanı koyu renkli ve normalden geç pıhtılaşıyorsa,
2-Dalakta normalden 3-5 misli anormal bir büyüme görülüyor ve kesildiğinde içi siyahımsı bir kan içeriyorsa,
3-Etin veya yağların rengi aşırı sarı ise,
4-Bağırsaklar aşırı derecede gaz ile dolu ve iç kısımlarında yer yer kanamalar varsa,
5-Karaciğer büyümüş ve yüzeyinde beyaz noktacıklar mevcutsa,
6-Yüzülen derinin iç kısımlarında aşırı kanamalar ve lekeler mevcutsa,
7-Hayvan aşırı zayıfsa ve etleri jelâtin benzeri bir görünümde ise,
Hayvanın derisi, bütün iç organları ve gövdesi serin bir yerde muhafaza edilmeli ve derhal Veteriner Hekime başvurulmalıdır.
Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarla çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.
UNUTMAYIN!
Dini vazifenizi yerine getirirken kendinizin ve çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atmayın.
Bayramda sağlığınızı kesmeyin! Sağlık ve esenlik dileklerimle bayramınızı kutlarım…
 

 

 




BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın