Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden oluyor. Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor.
Kurban Bayramı'nda dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bayramda kırmızı et ve tatlı tüketimiyle yağ ve kolesterolde ani yükselişler meydana geldiğini hatırlatarak, bayram süresince tatlı, hamur işleri, kızartma ve et türü gıdaların fazla tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydettiler.
Kurban Bayramı'nda beslenmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanları, özellikle kalp damar, diyabet, hipertansiyon, obezite ve mide bağırsak hatlarının etten uzak durmalarını gerektiğini belirttiler.
Kurbanda ister istemez et tüketiminin olacağını dile getiren uzmanlar, "Elbette et yiyeceğiz. Kırmızı et iyi kalitede protein, demir, çinko gibi mineraller içerir. Ancak etin pişirilmesi sırasında yağ eklenmemesine, kızartma ve yağda kavurma yöntemlerini kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Eti pişirirken haşlama, fırınlama ya da ızgara yapılmasını öneriyoruz. Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde, sertlik olduğu için hem pişirmede hem de sindirmede zorluk yaşarız. Bu nedenle, özellikle mide ve bağırsak hastaları, eti birkaç gün bekletildikten sonra tüketmelidir" dediler.
Tatlı tüketimine de değinen uzmanlar, bayram boyunca çikolata, pasta, şerbetli, sütlü, meyveli tatlı türü gıdalara da dikkat edilmesini tavsiye ederek, "Tatlı tercihlerimizi şekerlerden ve çikolatalardan değil, hafif tatlılardan yana kullanmalıyız. Ağır hamur tatlıları ise 1-2 taneyi geçmemelidir. Tatlının kaymak ve kremasını ayırmalıyız. Asitli içecekler yerine de öncelikle su, alternatif olarak ayran, açık şekersiz çay ve bitki çaylarını tercih edilmelidir. Yani bayramda kilo vermeyi değil, aldığımız kiloyu korumayı amaçlamalıyız" şeklinde konuştular.
Bayram süresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir?
• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli.
• Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli.
• Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli.
• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı.
• Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.
• Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli.
• Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir.
• Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar.