Fırat- Dicle Havzası'nda yaşanan kuraklık çiftçileri olduğu kadar hayvancılık sektörünü de büyük sekteye uğrattı. Bölgede 3 bin 244 çiftliğin kapandığını ve 1,5 milyon hayvanın göç ettirildiğini belirten Türkiye Kasaplar Odaları Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sait Şanlı, "Hayvanların otlatıldığı meralar da kurudu. Maliyetler yüksek olduğu için besiciler damızlık hayvanlarını bile satışa çıkardı" dedi.
Son yılların en büyük kuraklığının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da binlerce hektar hububat tarlada kururken kuraklık nedeniyle bölgede görülmemiş bir hayvan göçü yaşanıyor. Son 2 ay içerisinde 3 bin 244 çiftliğin kapandığı bölgede yaklaşık 1,5 milyon hayvan göç ettirildi. Bölgede kuraklık ile ilgili uzun süredir araştırma yapan Türkiye Kasaplar Odaları Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, kapanan çiftlikler nedeniyle 3 milyon insanın işsiz
kaldığını söyledi.
Damızlık Hayvanlar Bile SatılıyorMeralarda otlatılacak alanların kuruduğu için hayvanların açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Şanlı, "Elazığ'da bin 200, Diyarbakır'da 700, Mardin'de 518, Batman'da 650 ve Bingöl'de 176 çiftlik kapandı. Sadece Diyarbakır'da son 2 ay içerisinde 119 bin hayvan satışı yapılırken, bölgede yaklaşık 1.5 milyon hayvan göçü yaşandı. 22 YTL olan bir torba yemin fiyatı 38 TYL'ye yükseldi. Kuru samanın kilosu bile 90 kuruşa yükseldi. Maliyetler ve girdiler yüksek olduğu için, benim çiftliğimde 3 bin 500 küçük, 650 büyük baş hayvan vardı; hepsini sattım. Elimde sadece 12 hayvan kaldı. Bölgede hayvancılık yüzde 70 azaldı. Hükümetin acil olarak önlem alması gerekir. Aksi taktirde hayvancılık bölgemizde tamamen bitecektir. Çiftçilerin özel bankalara borçları ve vergiler var. Bunlar kolaylık sağlanıp, besicilere hayvan ve yem desteği sunulması gerekir" şeklinde konuştu.
Hayvanlarını otlatacak alan bulamayan besiciler küçük ve büyük baş hayvanlarını kamyonlara yükleyip ovalardan geçici olarak Bingöl ve Tunceli yaylalarına göçüyor.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber