KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2026 Pazar
°C

Kullanılmayan gaza 1 milyar $ ödenecek

Türkiye, 2009 yili içinde kullanilmayan dogalgaz için yurtdisina para ödeyecek. Kullanilmayan gaz için ödenecek tutar ise yaklasik 1 milyar dolar.

Kullanılmayan gaza 1 milyar $ ödenecek
24 OCAK 2010 PAZAR 10:45
0
1398
0
AA aa

Zamlar sonucu tüketimin azalmasi ve hatlardaki yetersizlik sebebiyle, 2009 yili için de kullanilmayan dogalgaz için yurtdisina para ödenecek. Botas'in geçen yil taahhüt edilmesine ragmen alamadigi dogalgaz miktari 3 milyar metreküpe ulasti. Kullanilmayan gaz için ödenecek tutar yaklasik 1 milyar dolar.
 
Kamu sirketi Botas'in dogalgaz satis rakamlari kesinlesti. Resmi verilere göre, geçen yil taahhüt edilip de alinamayan gaz miktari 3 milyar metreküpü buldu. Botas'in dogalgaz anlasmalarina göre 2009'da asgari 36,5 milyar metreküp gaz almasi gerekiyordu. Ancak sirket tüketimdeki azalma ve boru hatti yetersizligi sebebiyle 33,6 milyar metreküp gaz ithal edebildi. Alinamayan gaza 1 milyar dolara yakin bir para ödenmesi gündemde.

Önceki yil da sirketin elinde 2,6 milyar metreküp dogalgaz kalmisti. Bu yil tüketim artirilamazsa, iki yilda parasi ödenen 1,5 milyar dolarlik gaz havaya gidecek. Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (Botas), önceki yil dogalgaza yüzde 75 zam yapmisti. Ham petrol fiyatlari ve dövizin düsmeye baslamasiyla 2009'da gaz fiyatlari yaklasik yüzde 40 ucuzladi.

Ancak zamdan cani yanan aboneler, kombileri kisti. Sanayi kuruluslari da gazin disindaki alternatif yakitlara yöneldi. Bu durum, Botas'in satislarini olumsuz etkiledi. Ayrica, Iran ve Azerbaycan'dan alinan gazi tasiyan Dogu Anadolu Iletim Hatti'nin yetersiz kalmasi ve Sivas kompresör istasyonunun sorunlu çalismasi, anlasmalarda belirtilen asgari miktarlarin alinamamasina sebep oldu.

Konuyu 4 Ocak'ta, 'boru hattinin yetersiz oldugu ve Iran'a bu yil da alinamayan gaza para ödenecegini' kamuoyuna duyurulmustu. Enerji Bakani Taner Yildiz da Rusya ve Iran ile 'al ya da öde' sartlarini yumusatmak için görüsmeler yapildigini açiklamisti.

Zamlar ve ekonomik kriz, dogalgaz satislarini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji Bakanligi kaynaklarindan alinan bilgilere göre Botas bu yil da 'al ya da öde'ye (take or pay)' düstü. Resmi verilere göre, geçen yil toplam 33 milyar 619 milyon metreküp dogalgaz ithal edildi.

Asgari miktara göre 36 milyar 564 milyon metreküp alinmasi gerekiyordu. Sirket ayni dönemde, konut, sanayi ve elektrik abonelerine toplam 32 milyar 135 milyon metreküp dogalgaz satisi gerçeklestirdi. Asgari ödeme miktarina göre elde kalan gaz 4,4 milyar metreküpü buldu. Sirket, yaklasik 1,5 milyar metreküp gazi depolama yoluna gitti.

TURKNA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın