KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2026 Cuma
°C

Kullanılmayan gaza 1 milyar $ ödenecek

Türkiye, 2009 yili içinde kullanilmayan dogalgaz için yurtdisina para ödeyecek. Kullanilmayan gaz için ödenecek tutar ise yaklasik 1 milyar dolar.

Kullanılmayan gaza 1 milyar $ ödenecek
24 OCAK 2010 PAZAR 10:45
0
1412
0
AA aa

Zamlar sonucu tüketimin azalmasi ve hatlardaki yetersizlik sebebiyle, 2009 yili için de kullanilmayan dogalgaz için yurtdisina para ödenecek. Botas'in geçen yil taahhüt edilmesine ragmen alamadigi dogalgaz miktari 3 milyar metreküpe ulasti. Kullanilmayan gaz için ödenecek tutar yaklasik 1 milyar dolar.
 
Kamu sirketi Botas'in dogalgaz satis rakamlari kesinlesti. Resmi verilere göre, geçen yil taahhüt edilip de alinamayan gaz miktari 3 milyar metreküpü buldu. Botas'in dogalgaz anlasmalarina göre 2009'da asgari 36,5 milyar metreküp gaz almasi gerekiyordu. Ancak sirket tüketimdeki azalma ve boru hatti yetersizligi sebebiyle 33,6 milyar metreküp gaz ithal edebildi. Alinamayan gaza 1 milyar dolara yakin bir para ödenmesi gündemde.

Önceki yil da sirketin elinde 2,6 milyar metreküp dogalgaz kalmisti. Bu yil tüketim artirilamazsa, iki yilda parasi ödenen 1,5 milyar dolarlik gaz havaya gidecek. Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (Botas), önceki yil dogalgaza yüzde 75 zam yapmisti. Ham petrol fiyatlari ve dövizin düsmeye baslamasiyla 2009'da gaz fiyatlari yaklasik yüzde 40 ucuzladi.

Ancak zamdan cani yanan aboneler, kombileri kisti. Sanayi kuruluslari da gazin disindaki alternatif yakitlara yöneldi. Bu durum, Botas'in satislarini olumsuz etkiledi. Ayrica, Iran ve Azerbaycan'dan alinan gazi tasiyan Dogu Anadolu Iletim Hatti'nin yetersiz kalmasi ve Sivas kompresör istasyonunun sorunlu çalismasi, anlasmalarda belirtilen asgari miktarlarin alinamamasina sebep oldu.

Konuyu 4 Ocak'ta, 'boru hattinin yetersiz oldugu ve Iran'a bu yil da alinamayan gaza para ödenecegini' kamuoyuna duyurulmustu. Enerji Bakani Taner Yildiz da Rusya ve Iran ile 'al ya da öde' sartlarini yumusatmak için görüsmeler yapildigini açiklamisti.

Zamlar ve ekonomik kriz, dogalgaz satislarini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji Bakanligi kaynaklarindan alinan bilgilere göre Botas bu yil da 'al ya da öde'ye (take or pay)' düstü. Resmi verilere göre, geçen yil toplam 33 milyar 619 milyon metreküp dogalgaz ithal edildi.

Asgari miktara göre 36 milyar 564 milyon metreküp alinmasi gerekiyordu. Sirket ayni dönemde, konut, sanayi ve elektrik abonelerine toplam 32 milyar 135 milyon metreküp dogalgaz satisi gerçeklestirdi. Asgari ödeme miktarina göre elde kalan gaz 4,4 milyar metreküpü buldu. Sirket, yaklasik 1,5 milyar metreküp gazi depolama yoluna gitti.

TURKNA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
03:09
Bingöl esnafına özel POS anlaşması
Bingöl esnafına özel POS anlaşması
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran'ın girişimleriyle Kuveyt Türk Katılım Bankası ile yapılan anlaşmayla, Bingöl esnaf ve sanatkârlarına özel POS avantajları sağlanacak. Anlaşma kapsamında düşük komisyon oranları, ertesi gün ödeme ve ücretsiz EFT/havale gibi imkanlar sunulacak.
21.08.2026
03:07
Çaytepe ASM`de tavan dikiş tutmuyor!
Çaytepe ASM'de tavan dikiş tutmuyor!
Genç'in Çaytepe köyündeki Aile Sağlığı Merkezi'nde 9 Temmuz'da çöken tavan, yapılan müdahaleye rağmen yaklaşık 40 gün sonra yeniden çöktü. Doktorun muayene yaptığı sırada meydana gelen olayda şans eseri kimse yaralanmadı. Yıkım kararı alınan binada hizmete devam edilmesi ise can güvenliğine verilen değerin göstergesi!
21.08.2026
03:06
Trafik sigortasında yeni dönem
Trafik sigortasında yeni dönem
Trafik ve kasko hasarlarında vatandaşların başvurabileceği ortak iletişim noktası oluşturuluyor. 1 Eylül'de devreye alınması planlanan ALO 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi (OHİM) ile hasar bildirimlerinin tek merkezden alınarak ilgili sigorta şirketlerine yönlendirilmesi hedefleniyor.
21.08.2026
03:05
Bingöl`ün bilim gururlarına Özel`den tebrik
Bingöl'ün bilim gururlarına Özel'den tebrik
TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi olan BİLSEM öğrencileri, Bingöl İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel'i ziyaret etti. Özel, öğrencileri ve proje ekibini kutlayarak bilimsel çalışmalarındaki başarılarının artarak devam etmesini diledi.
21.08.2026
03:04
'Bingöl balı için sahada bizi yalnız bırakmayın'
Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Salcı, 1.500 bal üreticisinin emeğini daha güçlü bir marka değerine dönüştürmek için Bingöllü iş insanlarına destek ve iş birliği çağrısında bulundu. Birliğin 2027 hedefi ise Bingöl balını Avrupa Birliği pazarına taşımak.
21.08.2026
03:03
Bingöl`de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
Bingöl'de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
Hafriyat kamyonuna arkadan çarpan pikabın ön kısmı büyük ölçüde hasar görürken, sürücü araç içerisinde sıkıştı. Ağır yaralı sürücü, araçtan çıkarılarak ambulansla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın