KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ocak 2025 Pazar
°C

Kullanılan dezenfektanlar ne kadar güvenilir?

Domuz gribi tehdit etmeye devam ediyor. Okulları bile tatil eden dezenfekte yöntemleri hakkında bilgi aldık

Kullanılan dezenfektanlar ne kadar güvenilir?
31 EKİM 2009 CUMARTESİ 04:02
0
1770
0
AA aa
Tüm dünyayı derinden etkileyen kabus H1N1 virüsü Türkiye'nin de korkusu oldu. Okullar bugün dezenfekte için tatil edilirken, pek çok işyeri, toplu taşıma araçları ve bunun gibi toplu kullanıma açık her yer dezenfekte edildi. Maskeler dağıtıldı. Gereken tüm önlemler alındı. Peki toplu alanlarda kullanılan dezenfektanlar ne derece etkili? Bu dezenfektanları seçerken nelere dikkat etmeli? Okullarda kimyasal öldürücü dezenfektan kullanılması doğru mu? El yıkamak ne kadar etkili? Bu soruları Yüksek Ziraat Mühendisi Derya Ulaşoğlu'na sorduk o da yaptığı araştırmalardan yola çıkarak sorularımızı yanıtladı. İşte dezenfektanlar hakkında bilmek istediğiniz herşey...

Begüm Çelikkol / HABERTURK.COM

Domuz gribi H1N1 virüsüne etkili ruhsatlı dezenfektan var mı?


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri onaylı 254 adet dezenfektan olmasına rağmen bunlardan hiçbiri H1N1 virüsüne etkili değildir.

Okullarda masa ve sandalyelere kadar kimyasal öldürücü dezenfektan kullanılmasını doğru mu?


Kesinlikle doğru değil. Neticede bunlar kimyasal olduğu için risklidir. Diyelim ki ruhsatlı ürün olsaydı uygulamadan bir süre sonra masa ve sandalye üstü durulanmalıydı. Normalde bu durum üründen ürüne de değişebilir.

Okullarda ve  toplu taşıma araçlarında (otobüs ve metro) kullanılan dezenfektanlar için uzun süre etkili olduğunun söylenmesi dışında ilaçlanmış yüzeyde mikrobun yaşamadığı söyleniyor. Doğru mu?


Bu söylemlerin tam yetkili ağızlardan söylenmesi (genel müdürler ve müdürler) satan firmalar tarafından yanıltılıklarını düşündürüyor. Halkın da yanıltılması yanlıştır. Bu tür dezenfeksiyonlarda ilaçlama kelimesi kullanılmamalıdır.'İlaçlama' böcek ve kemirgen için kullanılması doğrudur. Bu iş için doğru kelime ‘dezenfeksiyon'dur.

Dezenfektan seçiminde neye dikkat edilmelidir?

Milli Eğitim Bakanlığı ve  Belediyeler ve Valilikler  Sağlık Bakanlığı'ndan doğru bilgi aldıktan sonra uygulamaya geçmeliydi. Kendi web sayfalarında okulları aydınlatmalıdır. Neticede 'H1N1'e onaylı dezenfektan yok hijyen tedbirlerine odaklanmalıyız , bu her zaman gereklidir' demeliydiler. Ayrıca otobüs şirketlerinin de yanıltıldıklarını düşünüyorum. Neticede insan sağlığı söz konusudur.

Kimyasal ile dezenfekte yaptıranlar ne yapmalıydı?

Kendilerine satış yapan firmalara kesin inanmak yerine ürünün MSDS (Emniyet Data Sheet)'ini  ve ‘ürün etiket bilgileri'  istenmeliydi. Ayrıca sağlık bakanlığı onaylı pest kontrol firmaları (ilaçlama  firmaları) ile çalışmalıdır.İl sağlık müdürlüğünden de bilgi alınmalıydı. Dezenfektana giden paralar hijyen eğitimine harcanabilirdi. En azından zarardan dönmekte faydadır. Kullanım talimatlarına da uyulmalıdır.

Sizin dezenfekte öneriniz nedir?


El hijyeni en önemli konudur.Temizlik yaparken normal temizlik malzemeleri
kullanılabilir. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Sn.Seracettin Çom'un çamaşır suyu önerisi ve verilen hazırlama oranına sonuna kadar katılıyorum Riskli, sık kullanılan noktalarda (kapı kolu, uzaktan kumandalar, telefon, masa vs.)  hypoklorit (çamaşır suyu ) solüsyonu kullanılabilir. CDC'(Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi)ye göre  de 1 ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su kullanılmalıdır. Durulanmadan önce bir süre beklenmelidir. Çamaşır suyu solüsyonu diğer virüsler içinde önerilmektedir. (Mesela kemirgenlerin yaydığı hanta virüs)

Genel temizlik  zaten rutin olarak yapılmalıdır. Bunların olağanüstü uygulama olarak gösterilmesi düşündürücüdür. Belediyelerin akşam saatlerinde yollara yığılan çöp yığınlarına  da çözüm bulması gerekmektedir. Bu görüntüler çok sayıda ilçe belediyesinde göze çarpmaktadır. Bunların olağan durum olarak kabüllenilmesi yanlıştır. Tüm kesimler zararlı virüs taşıyan kemirgenlere karşıda önlem almalıdır. Kırık löğar kapakları tamir edilmelidir. Kemirgen kontrolü sağlık bakanlığı onaylı firmadan alınmalıdır.

El sanitasyonu için ne önerirsiniz?

Alkol bazlı el antiseptiği önerilebilir. Bunların da sağlık bakanlığı onaylı olanları tercih edilmelidir.

El yıkama konusuna değinebilir miyiz?

El yıkama gelişmiş ülkelerde en fazla  virüslere karşı  en fazla vurgu yapılan konudur. Hatta Amerika'daki ‘Sabun ve Deterjan Derneği' 20-26 Eylül,2009 ‘da ‘El Yıkama Haftası' düzenlenmiştir. Ne yazık ki gelişmiş ülkelerden farklı olarak bizde kazanda su kaynatarak banyo yapan kesim çoğunluktadır. İnsanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Sabun ve tuvalet kağıdı alamayacak büyük bir kesim vardır.

Hangi durumlarda el mutlaka yıkanmalıdır?


Her fırsatta yıkanması uygundur.
a)Yemek hazırlamaya başlamadan önce
b) Yemek öncesi ve sigara içtikten sonra
c) Tuvalet kullanım sonrası
d) Hayvana dokunduktan sonra
e) El  kirli olduğu düşünüldüğünde
f) Öksürme,hapşırma sonrası

Dezenfekte ve temizlik  elemanları nasıl korunmalıdır?

Kimyasal ile dezenfekte yapanlar tyvek tulum ve özel  maske takmalıdır. Bu kurala her zaman uyulmadığı görülmektedir. Ev temizliği yapanlar  tek kullanımlık eldiven kullanmalı ve sonrasında atmalıdır. Bu sıklık birden fazla olabilir. WC için bu çok önemlidir.

Korunma için siz  ne yapıyorsunuz?


Hijyene dikkat etmenin yanında  hergün koltuk altından ateş ölçülebilir. Ateş 38.5'a çıkmışsa hastaneye gitmeyi düşünürüm. Elimi ağız ve gözüme götürmemeye de dikkat ediyorum. El sıkışmak istemesemde çoğunlukla insanlar' bir şey olmaz korkma deyip elimi sıkmaktadır' Bu konuda örnek olmaya çalışıyorum. En çok şikayetçi olduğum konu insanların öksürürken ve hapşırırken bırakın peçete  ile  ağızlarını kapatmayı elleri ile bile kapatmamalarıdır. Sonrasında elini zaten yıkamalıdır.

Yollara tüküren insanlarda yoğunluktadır. Bu konuda da eğitim uygulamaları  okullar başta olmak üzere her kuruluşta hijyen kapsamında olmalıdır.

Virüs nerede, ne kadar süre yaşar ?


a)    Paslanmaz çelik ve plastik
     - 24-48 saat yaşar.
      -24 saat içinde ele bulaşabilir.

b)    Tekstil,kağıt ve peçete
-    8-12 saat yaşar
-    15 dakika içinde ele bulaşabilir.

       c) Eller   
             -5 dakika yaşar


BELİRTİLERİ, KORUNMA YOLLARI

Domuz Gribi, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu. Bu hastalığa yol açan virüs, kolayca bulaşabiliyor. Domuz gribinden korunmak ve bulaşma riskini azaltmak için öncelikle hastalıkla ilgili bilgilenmek ve bazı önlemler almak gerekiyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz domuz gribi ile ilgili merak edilenleri tüm yönleriyle anlattı.

TIKLAYIN



HT
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.01.2025
20:47
Bingöl ESK`ya 3 daimî işçi alınacak
Bingöl ESK'ya 3 daimî işçi alınacak
Alım yapılacak işçi pozisyonlarını açıklayan İŞKUR İl Müdürü Baycuman, başvuruların 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında E-Devlet, İŞKUR e-şube ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacağını belirtti.
17.01.2025
20:45
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, TÜRKVET sisteminde aktif kaydı bulunan çiftçilere 600 bin lira ahır yapım desteği verileceğini söyledi.
17.01.2025
20:42
Bingöl`de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında yakalama kararı bulunan 4 şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslardan 1'i, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak Elazığ Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
17.01.2025
16:15
Bingöl`de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl'de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl İş-Kur İl Müdürlüğü, İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 3 kamu kurumuna toplamda 79 personel alınacağını duyurdu! Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak.
17.01.2025
15:52
Bingöl`ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Bingöl'ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Ziyarette, kapsayıcı 'Afet Yönetim Komisyonu' oluşturmasının önemi vurgulandı.
17.01.2025
15:34
Hatısaru`dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Hatısaru'dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Gündeme dair değerlendirmelerinde ekonomik zorluklar üzerinde duran YRP Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru: 'İktidarı bir an önce kör, sağır, dilsiz rolünü terk etmeye, Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşmeye davet ediyoruz. Dar gelirlinin, esnafın, çiftçinin, gençlerimizin yani milletin dertleriyle dertlenmeye çağırıyoruz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın