Programın ikinci aşamasının, Avrupa Komisyonu, Alman Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın ortaklaşa fon sağlayarak başlatıldığını belirten Proje Uzmanı Cuma Karaarslan; “Bu aşamada, küçük işletmeler için sürekli bir finans kaynağı sağlayacak olan “Küçük İşletme Fonu”nun başlangıç bütçesi 75, 80 bin Euro'dur. Programın ana hedefi, küçük işletmelerin ticari bankalardan piyasa koşullarında kredi imkanlarına sürekli erişimini sağlamaktır. Bu amaç kapsamında erişilmesi planlanan hedefler, Türk küçük işletmelerinin rekabet gücünün artırılması, seçilen ticari bankaların küçük işletmelere kredi kullandırma imkanlarının geliştirilmesi ve küçük işletmelere sürekli ve sürdürebilir finansman erişimi sağlanmasıdır. Proje 2012 yılında sona erecektir. Tek bir işletmenin kullanabileceği azami kredi tutarı, işletme sermayesi amaçlı krediler için 30 bin Euro, yatırım amaçlı krediler için 50 bin Euro veya eşdeğeri Ytl'dir. Tabii ki bir işletmeye kredi verilip verilmeyeceği kararı ve işletme bazında uygun görülen tutar-kredi tutarında azami sınıra uymak koşulu ile krediyi kullandıran ticari bankalar tarafından belirlenen hususlardır” ifadesini kullandı.
Kredilerin azami vadesinin 48 ay (4 yıl) olduğunu belirten Karaarslan, “Bankalar ve işletmeler azami vade içinde kalmak koşulu ile istedikleri vadeyi uygulayabilmektedirler” dedi.
Karaarslan “Bankalar kendilerine sağlanan ve program bitiminde faizi ile beraber KOBİ fonuna geri ödeyecekleri tutarları, üzerlerine kendi belirledikleri bir kar marjı koymak sureti ile müşterilerine kullandırmaktadırlar. Dolayısı ile tek bir faiz uygulanması söz konusu değildir. Programla ilgilenen küçük işletmeler doğrudan projeye katılan bankaların bölgelerdeki şubeleriyle temasa geçeceklerdir. Kredi kullandırım şartları bankalar tarafından kendi kuralları çerçevesinde belirlenecektir. Program kapsamında işbirliği yapılacak bankalar; Türkiye İş Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Akbank ve Şeker bank olarak belirlenmiştir. Belirtilen bankalara program kapsamında mevcut kapasitelerini güçlendirmeleri yönünde destek de sağlanacaktır. Kural olarak herhangi bir sektör ayrımı yapılmayacak kredi programı gerek imalat, gerekse hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren küçük işletmelere açıktır” açıklamasında bulundu.
“Kadın Girişimcilere elverişli banka kredisi imkanı sağlayacak”
Selp II pogramı kapsamında kadın girişimcilere de kredi olanaklarının sunulacağını vurgulayan Karaarslan; “Girişim ve iş dünyası çeşitliliği desteklenecektir. İşbirliği çerçevesinde ilk olarak pilot bölge seçilen Malatya'da bulunan Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezi'nden hizmet alarak iş kurmak ya da işini geliştirmek isteyen kadın girişimciler, daha sonra da diğer ortak proje illerinde bulunan kadın girişimciler banka kredilerinden daha elverişli koşullarda yararlanabilecekler” dedi.
Uygulanacak iller
Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Uşak, Van, Yozgat, Kilis, Tunceli, Kastamonu, Niğde, Kahramanmaraş, Çorum, Artvin, Kütahya, Trabzon, Rize, Elazığ, Karaman ve Nevşehir.