KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Krizden çıkış istihdama yansıdı; sigortalı sayısı arttı

Türkiye ekonomik krizden hızla çıkarken, büyüme ve ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerden sonra istihdam cephesinden de sevindirici haberler gelmeye başladı.

Krizden çıkış istihdama yansıdı; sigortalı sayısı arttı
03 NİSAN 2010 CUMARTESİ 11:10
0
1577
0
AA aa

Küresel krizle birlikte gerileyen 'kayıtlı istihdam' hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre 2009 sonu itibarıyla 668 bin kişi sigortalı olarak işe alındı. Toplam sigortalı çalışan sayısı 9 milyon 30 bine yükseldi. Böylece kriz öncesi rakamlara dönülmüş oldu. Krizde en büyük tahribatın meydana geldiği istihdamdaki düzelme, umutları artırırken otoriteler, ekonominin güçlü bir toparlanma sürecine girdiğini belirtiyor.

Son verilere göre Türkiye ekonomik krizden hızla çıkarken istihdamda da sevindirici veriler geliyor. Bir yıl süre ile Türkiye'yi etkisi altına alan kriz, ekonominin 4 çeyrek üst üste küçülmesine yol açmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önceki gün açıklanan ve ekonominin 2009'un son çeyreğinde yüzde 6 büyüdüğünü ortaya koyan veriler, mart ayı ihracat rakamlarındaki rekor artış, krizden çıkıldığını gösteriyor. Büyüme cephesinde bunlar yaşanırken krizin en büyük tahribatı yaptığı istihdam cephesinde de düzelme yaşanıyor. SGK'nın verilerine göre 2008 yılı sonu itibarıyla 8 milyon 802 olan çalışan sayısı, krizin derinleşmesiyle birlikte 2009 Ocak'ta 8 milyon 481 bine, şubatta ise 8 milyon 362 bine düştü. Aralık ayında 9 milyon 30 bine ulaşarak kriz öncesi dönemi yakaladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl işsizliğin yüzde 14'ün altında gerçekleşeceğini söyledi.

Kayıtlı çalışan işçi, memur ve esnaf toplamı da 2009 sonu itibarıyla 15 milyon 101 bin oldu. Türkiye'nin toplam kayıtlı istihdamını ifade eden bu sayı, 2010 Ocak'ta 15 milyon 129 bine çıktı. 15 milyon 129 bin kişiden 13 milyon 69 bini zorunlu sigortalı, 482 bini isteğe bağlı sigortalı, 321 bini ise çırak sigortasına tabi. 1 milyon 213 bini tarım sigortalıyken 15 bin kişi muhtar.

2010 yılı Ocak ayı verilerine göre toplam emekli sayısı da 9 milyon 179 bin. Buna göre bir emekliyi kaç çalışanın finanse ettiğini ortaya koyan aktif-pasif dengesi 1,78 olarak gerçekleşmişti. Buna göre aktif-pasif dengesi en fazla memurlarda bozuk. Emekli Sandığı mensuplarında bu oran 1,35. Dengenin en iyi olduğu kesim ise işçiler. SSK'lılarda aktif-pasif oranı 1,97 olarak gerçekleşirken esnafların sosyal güvenlik kuruluşu olan Bağ Kur'da bu oran 1,67. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 4 çalışan 1 emekliye bakıyor. Türkiye'de bu oranın 2'ye birin bile altında kalması, sosyal güvenlik sisteminin bozukluğunun en açık göstergesi.

Primsiz ödemeler olarak ifade edilen yaşlı ve özürlü maaşı alanların sayısı da ocakta 1 milyon 334 bine çıktı. Bunların 864 bini 65 yaş maaşı alırken 422 bini özürlü aylığı alıyor. 46 bin kişi de 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alıyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2026
22:39
Bingöl`ün Geleceği
Bingöl'ün Geleceği 'Akıllı Şehir' Çalıştayında Ele Alınacak
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek 'Bingöl Akıllı Şehir Dönüşüm Çalıştayı', 21-22 Mayıs tarihlerinde Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Çalıştayda, Bingöl'ün geleceğine yönelik akıllı şehir uygulamaları çok yönlü olarak ele alınacak.
17.05.2026
22:38
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından Kocaeli'de düzenlenen '81 İl Gençlik Şöleni'ne katılan AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları teşkilatı, program kapsamında Kocaeli ve Ankara'da bir dizi ziyaret ve buluşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı programda gençlik şöleni, koreografi ve drone gösterileri dikkat çekti.
17.05.2026
22:37
Bingöl`de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın