bankalara tüketicilerin talep etmeleri halinde borçları yeniden yapılandırma çağrısında bulundu.
Aygün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, daha önce yüzde 2.4 faizle 100 milyar lira konut kredisi kullanan bir tüketicinin, 60 ayda bankaya aylık 3 milyar 520 milyon lira, toplam 211.3 milyar lira anapara ve faiz ödeyeceğini, buna karşılık şu anda yüzde 1 faizle 100 milyar lira kredi kullanan bir başka tüketicinin ise aynı sürede 2 milyar 347 milyon aylık, toplamda 140.8 milyar lira geri ödemede bulanacağına dikkat çekti.
Her iki kredi arasında aylık 1 milyar 200 milyon lira, yani 3 asgari ücret, toplamda ise yaklaşık 71 milyar lira fark olduğunu vurgulayan Aygün, bir kaç ay önce kredi kullanan bir tüketicinin bir ev parasına yakın faiz kaybına uğradığını belirtti.
Tüketicilerin talep etmeleri halinde bankaların kredi borçlarını cari faizler üzerinden yeniden yapılandırması gerektiğini ifade eden Aygün, çoğu bankanın buna direnç gösterdiğini kaydetti. Bunun etik bir davranış olmadığına dikkat çeken Aygün, "Bankalar faiz fırsatçılığı yapmasın, borçları yeniden yapılandırsın" çağrısında bulundu. Konut kredisi kullanan tüketicilerin yüksek faizlerini bugünkü cari faizlerle yeniden yapılandırmaları için öncelikle kredi kullandıkları bankalara müracaat etmeleri isteyen Aygün şunları kaydetti:
"Eğer banka buna yanaşmazsa, tüketiciler bir başka bankaya giderek o bankadan alınan düşük faizli krediyle, ilk bankanın borcunu kapatabilirler. Bu sayede ciddi miktarlarda faiz indirimi elde edebilirler.
Ancak bizim bankalardan beklediğimiz, talepte bulunan tüketicilerin borçlarını kendiliklerinden yeniden yapılandırmalarıdır. Bu sayede bankalar müşteri de kaybetmeyecekleri gibi müşterilerine de eziyet etmemiş olacaklar. Bankalardan müşterilerinin finans danışmanı gibi davranmalarını bekliyorum. 60 ay kredi kullanan tüketici, 5 yıl boyunca karı-koca gibi olacak. Bu evliliği zoraki evlilik haline getirmemek lazım" dedi.
MYNET