Devletin “Köye Dönüş” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar özellikle ilimizde istenen seviyede yürütülemeyince, köylerden göç eden bir çok vatandaş kendi imkanları ile yaz aylarında köyüne dönmeye başladı.
Merkeze bağlı Alıncık köyüne 2005 yılından sonra yeniden dönüş başladı.1980 yılından sonra tamamen boşalan köyde, son 2 yıl içinde 12 aile kendi imkânları ile konut yaparak yaz aylarında köyde kalmaya başladı.
Merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan köyde, son 2-3 yıl içinde yaz aylarında bahçelerini ekmek ve terkedilmiş arazisine sahip çıkmak için yeniden evler yapılmaya başlandı. Köyün dağlık ve gür ormanlar ile kaplı arazi şartlarında lüks sayılabilecek şekilde evler göze çarpıyor.Uzun zamandır boş kalan arazilerini değerlendiren vatandaşlar, şehrin gürültüsünden uzak kalarak hem bahçe ekiyor, hem de dinleniyorlar
Göç eden yüzlerce ailenin maddi imkansızlıktan dolayı köyünde ev yapamadığını ifade eden vatandaşlar, “Ekonomik koşulları iyi olan ailelerin ev yapıp dönme imkanları var.Ancak maddi durumu kötü olan yüzlerce aile var.Bu insanlar zaten zorunlu göç etmiş.Göçe bağlı olarak yıllarca sıkıntı yaşamışlar. Çoğu yıllarca gittiği yerde işsiz kalmış.Bu ailelerin çocukları çalışmak zorunda kalmış ve eğitimden mahrum kalmışlar. Burada sadece ekonomiye dayalı bir çöküntü yok.Aynı zamanda zorunlu olarak göç eden insanlarda manevi tahribatlar olmuş.Mecburiyete dayalı olarak bu insanlar yerinden yurdundan ve akrabalarından uzak kalmışlar. Yıllarca bu aileler bilmedikleri yerlerde çok çetin şartlarda yaşamak zorunda kaldılar.Başka illere göç eden aileler sosyal sorunlardan tutunda, eğitim, sağlık ve dışlanmaya kadar onlarca sorun ile karşılaştıkları olmuş.Bu sorunlar yüzünden yüzlerce aile dağılmış.Ailelerin istediği sadece zararlarının karşılanmasıdır”
ifadelerini kullandılar.
“Köye Dönüş” projesi kapsamında valilklere verilen dosyaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini ifade eden köylüler, “Sınırlı sayıda dosya haricinde çok az sayıda dosya sonuçlandı. Sonuçlanmayan dosyaların bir önce karara bağlanması lazım.Bunun bir hukuki süreç zarfında işlendiğini bizde biliyoruz.Fakat mağdur olan insanların gördükleri zarar en kısa sürede karşılanmalıdır.Yaz aylarında bile olsa insanlar köylerindeki arazilere sahip çıkmak istiyorlar.Komisyonun daha hızlı bir şekilde işlemesi gerekiyor” şeklinde konuştular.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, ( TBMM ) 17 Temmuz 2004'te çıkan yasaya göre, terörden zarar görenlerin zararlarının tazmin edilmesini öngörülüyordu. Terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkındaki kanun, Avrupa'da önemli bir adım olarak algılanmıştı. Yasaya eklenen geçici birinci madde ile 1987'den bugüne kadar terörden zarar görenler de tazminat kapsamına alınmış, ancak her ilde kurulan tazmin komisyonlarının çok yavaş karar alması nedeniyle kanunun uygulamasında istenen sağlanamıyor. İlimizde de kurulan tazmin komisyonundan sonra hala sonuçlanmayı bekleyen yüzlerce dosya var.