Daha önce birçok kez gündeme gelen sahte bal uyarılarına bir yenisi eklendi. Geçmiş yıllarda özellikle İran'dan getirilen ve batı illerinden “Meşhur Bingöl Balı” etiketiyle satılan ucuz balların yerini şimdi farklı yöntemlerle üretilen balların aldığını söyleyen Kiğılı arıcılar, yapay mısır balının piyasada baldan yeterince anlamayan vatandaşlara çiçek balı ya da kara kovan balı diye satılmasından yakındılar.
KOVAN DEĞİL YAPAY BALDIR
Yapay balların daha çok Erzurum bölgesinden getirip ucuz fiyatlarla satıldığını ve halkın bu ucuzluğa itibar ettiğini aktaran Kiğılı arıcılar, çiçek balı diye piyasaya sürülen balların kovan balı olmadığını, imalathanelerde üretilen yapay mısır balları olduğunu vurguladılar.
Yetkililerin bu balları tahlil ettirilmesini isteyen yerli üreticiler, bu şekilde satılan ürünlerin geliş kaynaklarının belli olmadığını sahte üretim numarası verilerek halkın kandırıldığını belirttiler.
YÖREMİZDE ÜRETİLEN BALI MARKA YAPAMAYIZ
Bu şekilde bal satışının İlçede mevcut kovan sayısının artmasını engellediğini belirten üreticilerden Bingöl Arı Yetiştiriciler Birliği Kurucu Üyesi Gülali İrten, “Amacımız yasal üretim yapan arıcılar birliğine kayıtlı üreticilerin önünün açılarak gerçek bal üretimini teşvik edilmesidir. Halkımıza sağlıklı bal yedirmek için aylarca verdiğimiz emek neticesinde elde ettiğimiz balların güvenli olarak satışa sunulmasıdır. Yoksa bizlerde bu şekilde devam ettiği takdirde mevcut kovan sayımızı artıramayız. Yöremizde üretilen balı marka yapamayız. Her yerde Hakiki Kiğı Balı diye satışa sunamayız. Bunun önlenmesi gerekir” dedi.