KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2026 Perşembe
°C

Koronavirüs soruşturması! 'Kanıt bulduk, Wuhan'daki laboratuvardan yayıldı'

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri corona virüsüyle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Virüsün kökenine dair yürütülen soruşturmada, Çin'deki Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarından Ağustos ya da Eylül 2019'da sızdığına dair kanıtlar bulunduğu öne sürüldü.

Koronavirüs soruşturması! `Kanıt bulduk, Wuhan`daki laboratuvardan yayıldı`
03 AĞUSTOS 2021 SALI 17:45
0
5579
0
AA aa

Aralık 2019'da ortaya çıkan ve o tarihten bu yana dünyayı büyük bir kaosa sürükleyen corona virüsü salgınında 4 milyonu aşkın insan hayatını kaybetti.

Salgını bitirebilmek için aşılama kampanyaları devam ederken, virüsün nasıl ortaya çıktığıyla ilgili soru işaretleri de sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz aylarda Wuhan'da yaptığı çalışmalardan kesin sonuçlar elde edilemezken, salgında en çok can kaybının yaşandığı ABD'den dikkat çekici bir iddia geldi.

ABD'de Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri, corona virüsünün kökenini araştıran bir soruşturmanın detaylarını açıkladı. Soruşturmada virüsün laboratuvardan sızdığı iddiası yeniden gündeme geldi.

The Times'ın haberine göre Covid-19'un, Çin'in resmi olarak bildirdiği vakalardan aylar önce Ağustos-Eylül 2019'da Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarından yayıldığı iddia edildi. Bununla ilgili kanıtlar bulunduğu belirtilen soruşturmada, sızıntının tüm zamanların en büyük üstünü örtmesiyle kapatılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

GECE YARISI VERİTABANI SİLİNDİ

Dış İlişkiler Komitesi'ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi isim olan Michael McCaul, “Virüsün 2019 yılında Ağustos ayı sonu ya da Eylül ayı başında sızdığına inanıyoruz. Ne olduğunu fark ettiklerinde Çin Komunist Partisi yetkilileri ve laboratuvardaki bilim insanları sızıntının üstünü kapatmaya başladı. Gece yarısı virüsle ilgili veritabanını silmek ve güvenlik gerekçesiyle ek 1 milyon dolar istemek de buna dahil” dedi.

TEHLİKELİ ATIK SİSTEMİ İÇİN TALEP

Laboratuvarın Temmuz 2019'da tehlikeli atık arıtma sisteminin bakım ve onarımı için 1.5 milyon dolar talep ettiğini savunan McCaul, iki yıldan daha az süre önce kullanılan bir sistem için bu durumun sıra dışı olduğunu söyledi.

ABD'deki soruşturma sonrası Çin'in vereceği yanıt beklenirken, Pekin yönetimi virüsün kazayla laboratuvardan yayıldığı iddialarını geçmişte pek çok kez reddetti.

ÇİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE İZİN VERMEDİ

Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nün Corona virüsün çıkış noktasını araştırmak üzere ikinci faz bir araştırma yapmasına izin vermedi. İkinci fazda, virüsün Çin'deki bir laboratuvardan yayılmış olması ihtimali üzerinde duruluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu ay içerisinde Wuhan şehrindeki vahşi hayvan pazarı ve şehirdeki laboratuvarlarda incelemeler yapmak üzere Çinli yetkililere bir teklifte bulundu ve şeffaf bir araştırma yürütülmesi çağrısı yaptı.

Bu çağrıya karşılık Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Bakan Yardımcısı Zeng Yixin “Bazı noktalarıyla bilime ve sağduyuya aykırı olması gerekçesiyle bu araştırma planını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Zeng, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunu okuduğunda şaşırdığını çünkü raporda, Çin'de laboratuvar protokolleri ihlal edildiği için virüsün dışarıya sızdığı tezinden bahsedildiğini gördüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Temmuz ayı başında yaptığı bir açıklamada COVID-19'un çıkış noktasına ilişkin araştırmanın salgının ilk günlerindeki veri eksikliği nedeniyle Çin yönetimi tarafından engellendiğini söylemişti.

Zeng, Çin'in gizlilik nedeniyle bazı verileri Dünya Sağlık Örgütü'yle paylaşmayacağını söyledi. Zeng ayrıca örgütün Çinli uzmanların COVID-19'un kökenine ilişkin değerlendirmelerini de dikkate almasını umduğunu söyledi. Zeng, bilimsel bu çalışmaların siyasi gündemden uzak olması gerektiğini de belirtti.

Corona virüsü salgınında bilinen ilk vaka 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktı. İlk anda oluşan genel kanı Wuhan'daki vahşi hayvan pazarındaki hayvanlardan virüsün insanlara geçtiği şeklindeydi.

Mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden de ülkenin istihbarat birimlerine COVID-19'un çıkış noktasına ilişkin çalışmalar yürütmeleri talimatı vermişti.

Uluslararası kamuoyunda Çin'e yönelik bu ithamlar ve girişimlere karşın Çin, COVID-19'un kökeninin başka ülkelerde de aranması gerektiğini iddia ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırma ekibindeki Çinli yetkili Liang Wannian, diğer ülkelerde, başta yarasalar olmak üzere diğer hayvanlar üzerinde de incelemeler yapılması gerektiğini savundu. Wannian ayrıca başka ülkelerde de laboratuvardan sızma olasılığının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Wuhan'da virüsün çıkış noktası olmasınan şüphelenilen Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarının 2019 yılı verilerinin erişime kapatılmasını da Çinli yetkililer olası bir siber saldırıya karşı önlem olarak savunuyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2026
23:59
Bingöl`de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de trüf mantarının ekonomiye kazandırılması ve kentteki yapı stokunun deprem riski açısından incelenmesine yönelik iki ayrı proje için teknik destek protokolü imzalandı. Projelerden biri kırsal ekonomiye katkı sağlamayı, diğeri ise Bingöl'ün yapı güvenliğine ilişkin kapsamlı bir veri altyapısı oluşturmayı hedefliyor.
09.09.2026
23:57
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
Apple, yeni amiral gemisi iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerini tanıttı. Değişken diyaframlı kamera sistemi, 2 nm A20 Pro işlemci ve büyütülen bataryalarıyla dikkat çeken telefonların Türkiye fiyatları da açıklandı.
09.09.2026
23:56
Eğitim-Sen Bingöl`den KHK çağrısı:
Eğitim-Sen Bingöl'den KHK çağrısı: '10 yıllık hukuksuzluğa son verin'
Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, KHK'larla görevlerinden ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi ve yargı süreçlerinin hızlandırılması çağrısı yapıldı.
09.09.2026
23:55
Bingöl Üniversitesi`nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi'nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi, YÖK'ün Bilim Kafe Etkinlikleri kapsamında Gazze'de savaşın eğitim, bilim ve akademi üzerindeki etkilerinin ele alınacağı bir panel düzenleyecek. 'Gazze'de Üniversite Olmak: Gazze İçin Bilim, Gelecek İçin Umut' başlıklı program, 16 Eylül'de Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
09.09.2026
23:53
Kadir Çintay yeniden aday:
Kadir Çintay yeniden aday: 'Hedefimiz 27'de 27'
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay, 2022-2026 döneminde hayata geçirilen çalışmaları ve yeni döneme ilişkin hedeflerini açıkladı. BİNTSO Başkanlığına yeniden aday olduğunu duyurarak Mavi Liste ile 10 meslek grubunda seçime gireceklerini belirten Çintay; Hedefimiz net, 27'de 27 yapmak.'
09.09.2026
14:13
DEM Parti`de yeni dönem mesajı: `Direnişin yanına inşayı koyacağız`
DEM Parti'de yeni dönem mesajı: 'Direnişin yanına inşayı koyacağız'
DEM Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'nin ardından Pervin Buldan'ın 'Demokratik Cumhuriyet Hareketi' açıklamasını değerlendiren Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, yeni dönemin yalnızca mevcut siyasete itiraz eden değil, Türkiye'yi yönetmeye talip olan bir siyasal anlayış üzerine kurulacağını söyledi. Ormangören, 'Değişecek olan ilkelerimiz değil; bu ilkeleri topluma ulaştırma yöntemimiz, siyaset dilimiz ve örgütlenme pratiğimizdir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın