Türk Diyanet Vakıf Sen Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Mustafa Korkmaz, Bingöl'e gelerek, dün saat 10.00'da Türk Kamu Sen binasında basın açıklaması yaptı.
Türkiye Kamu Sen Bingöl İl Temsilcisi Sedat Dursun, Türk Diyanet Vakıf Sen İl Temsilcisi Tahsin Gönç, Türk Sağlık-Sen İl Temsilcisi Salih Kızılboğa ve sendika üyelerinin eşlik ettiği Türk Diyanet Vakıf Sen Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Mustafa Korkmaz düzenlenen basın açıklamasında sendika olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.
Sendika olarak mücadelelerinin amaçlarını açıklayan Türk Diyanet Vakıf Sen Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Korkmaz, “Türk Diyanet Vakıf-Sen; 4688 sayılı Kanun çerçevesinde kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi amaçlı, üreten, yol gösteren ve hak ettiğini mutlaka alan sorumlu, kararlı ve ilkeli bir sendikal anlayışın sahibi olarak mücadelesine devam etmektedir. Kuruluş ve mücadelemizin ana ilkesi; Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesidir. Kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmekle amacıyla, aile sorumluluklarını yerine getirebilmek için yaptıkları işe uygun, insanlık haysiyetine yaraşır adil bir ücret, daha iyi çalışma şartları, iş güvenliği ve mesleki saygınlık için mücadele vermekteyiz. Bu itibarla da kamu çalışanlarını haklarının aranması, problemlerinin çözülmesi için sendikal mücadeleye çağırıyoruz. Haklı olmanın yetmediği günümüzde hakkımızı alabilmek için güçlü olmak zorundayız. Bunun yolu da sendikal harekete katkı sağlamaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı çok önemli bir kurum ve çalışanları da önemli bir camiadır. Bu memleketin huzuru, birlik ve beraberliğinde Diyanet ve Din görevlisinin payı büyüktür. Din görevlileri; insanımızın acısını ve mutluluğunu paylaşın, gelecek nesillere Allah, peygamber, vatan-millet, ana-baba, sevgi ve saygısını öğreten, hatırlatan, hayri hizmetlerde rehberlikte bulunan ve 24 saat cefakârca kamu hizmeti vermektedir. Ülkemizin en ücra köşesinden şehir merkezlerine kadar geniş bir alanda hizmet sunan ve görevi “din konusunda toplumu aydınlatmak” olan Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, “bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek” görev yapmaktadır. Bu kadar önemli bir görevi icra eden Diyanet ve Din görevlisinin elbette ki sıkıntıları ve problemleri vardır. Bunların başında da yüz binlere ulaşan personele sahip ve 3 Mart 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bugün hala Teşkilat Kanunu çıkarılmamıştır.
Bu itibarla; Yıllarca sürüncemede kalan ve şu günlerde hazırlığı tamamlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu bir an önce çıkarılmalıdır” dedi.
Korkmaz, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği, Sendikamız 2008 Kasım ayında çalıştay yaparak hazırlanan “Diyanet işleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu Önerisi”ni başta Hükümet üyeleri olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ve çalışanlarına, siyasi partilere, ilahiyat fakültelerine, basın kuruluşlarına ve camiamıza sunmuştur. Ayrıca 9 Ocak 2010 günü panel düzenleyerek Yasanın bir an önce ve görüşler alınarak çıkarılması gerektiği belirtilmiştir. Bugüne kadar birkaç kişini bildiği Tasarı, bu çalışmalarımız neticesinde Diyanet İşleri Başkanlığı web sayfasını konulmuş, teşkilatlardan ve sendikalardan da resmen görüşleri istenmiştir. Bu çalışmalarımızın Teşkilat Kanununun bir an önce çıkarılmasına katkı sağlamasını ümit ediyoruz. Tasarı ile ilgili bazı konuları sizlerin aracılığı ile kamuoyu ve yetkililere duyurmak istiyoruz, tasarı ile bazı hizmet sınıflarına mağduriyet getirilmekte, dolayısıyla personel arasında çalışma barışı bozulacak, çalışanlar arasında huzursuzluk ve husumet oluşacaktır. Din Hizmetleri Sınıfında iyileştirme yapılmasına rağmen, diploma farkı nedeniyle çok kısıtlı olması beklentilere cevap veremeyecektedir. Hiçbir iyileştirme yapılmayan genel idare, teknik, sağlık ve yardımcı hizmetler sınıflarında çalışmaların özlük haklarında iyileşme önerilmemiştir. Şube müdürlüğü ve murakıp kadrolarının iptal edilmesi, Teftiş Kurulunun işlevsiz hale getirilmesi mağduriyetlere ve hizmetin aksamasına sebep olacaktır.”
Tasarıda emekli Diyanet görevlilerinin hiç yer almadığına dikkat çeken Korkmaz, “4/B ve vekil olarak çalışan görevlilerin kadroya geçirilmesi Tasarıya alınmamıştır. Hizmet kolundaki kurumların mevzuatlarının 21.yüzyıl Türkiye'sinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmesini ve değişen şartlar ışığında iyileştirmesi ve geliştirilmesi yönünde yol göstermeyi, görüş ve öneride bulunmayı amaç edinen Türk Diyanet Vakıf-Sen, Tasarıda bulunan eksiklikleri ve taleplerini ilgililere iletmiştir. Bunların hayata geçirilmesi hususunda çalışanlar adına sonuna kadar takipçisi olacaktır. Hak arama mücadelesi zordur, ağır işler. Ancak onurludur. Türk Diyanet Vakıf-Sen, güvenilen ve güven veren bir mücadeleye değerli üyelerimizin gönülden destekleri ve katkılarıyla devam edecektir. Kamu çalışanlarımıza, Diyanet ve Vakıflar çalışanlarına insanlık haysiyeti ile uyumlu adil bir ücret, daha iyi çalışma şartları, sağlı ve mutlular diler, çıkarılacak Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasasının hayırlara vesile olması temennisiyle saygılar sunarım” şeklinde konuştu.
Bingölonline Haber Servisi