ANKARA - Ankara 10. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptali amacıyla açılan davada yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in, “Karayolları Genel Müdürlüğü'nün köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması” istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesinde açtığı dava karara bağlandı.
10. İdare Mahkemesi, 31 Ağustos 2006 tarihinde, İstanbul Boğaz Köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 oranında yapılan zammın yürütmesini, “uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği” gerekçesiyle durdurdu.
Kararda “Ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu anlaşılmaktadır. bu da devletin ulaşım sektörünü gelir artırıcı bir kalem olarak görmesi anlamına gelir ve hukuka uygun değildir” ifadelerine yer verildi.
SEVİGEN: ZAMLARLA YOKSULUN ÜZERİNE GİDİLİYOR
Hükümetin vergi politikasını eleştiren Sevigen, köprü ve otoyollara yapılan zamlarla, yoksul kesimlerin üzerine gidildiğini savundu.
Dünyanın hiçbir yerindeki köprü geçiş ücretlerinin Türkiye'deki kadar yüksek olmadığını anlatan Sevigen, Hükümetten, karara uymasını beklediklerini söyledi. Sevigen, yetkililere, “Mahkemenin verdiği bu kararı uygulayın lütfen, ne olursunuz uzatmayın. Bu insanlara fazla zulüm yaptırmayın” diye çağrıda bulundu.
KARAYOLLARI İTİRAZ EDEBİLECEK
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü, yürütmeyi durdurma kararına, tebliğinden sonra 7 gün içinde itiraz edebilecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü, artan inşaat maliyetlerini gerekçe göstererek iki yıl aradan sonra Ağustos ayında zam yapma kararı almıştı.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: İADE İÇİN DAVA AÇIN
Öte yandan, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, tüketicileri, 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren kendilerinden haksız olarak tahsil edilen bedellerin iadesi için Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine dava açmaya çağırdı.