İklim Zirvesi bugün sona eriyor. Ev sahibi Danimarka havlu attı. Dümene, dünyayı en çok kirleten ülke ABD geçti. Hindistan'ın liderliğini yaptığı ülkeler ABD, Çin ve Rusya arasındaki yapay krizin, fakirleri imzaya zorlamak için çıkarıldığı kanısında..
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da iki haftadır devam eden BM iklim zirvesi fakirlerle zenginler savaşına dönüştü. Ev sahibi Danimarka 193 ülkeden oluşan katılımcılar arasında ayrımcılık yapmak ve zenginlerin çıkarlarını gözönünde bulundurmakla suçlanıyor. Kopenhag'da bugün sona erecek olan Birleşmiş Milletler İklim zirvesinin fiyaskoyla sonuçlanmaması için ABD son dakikada devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin'e ve Rusya'ya uzlaşma teklif etti.
UZLAŞMAYA ÇİN'DEN SET
Hillary Clinton, Çin'e çağrıda bulunarak, 'elinizi taşın altına koyun' derken İngiltere Çevre Bakanı Ed Miliband da zirvede anlaşmaya ulaşmanın zor olduğunu söyledi ve fiyaskonun sonuçlarının tam bir felaket olacağı uyarısında bulundu. Pekin'in muhalefeti 'İklim Zirvesi'ne Çin Seddi' yorumlarına yol açarken, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de yaptığı açıklamada, 'uzlaşı zor' dedi.
FAKİR ÜLKELERE ŞANTAJ
Çinli sözcü Su Wei, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele gücünü artırmak için gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere para ve teknoloji sağlamasında ısrarlı olduklarını belirtti. Bu şartlar sağlanmadan hiç bir uzlaşmanın sağlanamayacağını vurguladı. Bu arada Hindistan'ın öncülüğünü yaptığı birçok ülke ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri yaptıkları açıklamalarda ortada kriz varmış gibi sun'i bir gündem yaratıldığını öne sürerek, 'Vakit kalmadı diyerek fakirlere şantaj yapılacak ve fakir ülkeler imzaya zorlanacak' dediler.
İklim Zirvesi anlaşmasına karşı çıkan Çin'in tezleri
Çin'in, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasını sınırlandıran yeni önlemleri öngören anlaşma için şartları şöyle:
1- Kyoto Protokolü'nün şartları uygulansın.
2 -Anlaşmada fakirlerin de görüşleri yansıtılsın.
3- Gelişmiş ülkeler para yardımını artırsın.
4 -İklim değişikliğiyle mücadele etmek için gelişmiş ülkeler gelişmemişlere teknoloji sağlasın.
5. Yüksek enerji tüketen ithal ürünlere karşı, cezalandırıcı karbondioksit vergisi adil değil.
6. Gelişme düzeyine göre ülkelerin görev ve yükümlülükleri farklı olmalı.
Enerjisinin yüzde 70'inden fazlasını kömürden karşılayan Çin, iklim değişikliği ile çevre korunması için karbon yoğunluğunu 2020'de 2005 yılına göre yüzde 45 oranında azaltma sözü veriyor.
Gül ile Peres bugün Kopenhag'da buluşuyor
Kopenhag'daki İklim Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres bugün 13.30'da bir araya gelecek. Görüşme talebinin İsrail'den geldiği öğrenildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile dün birer görüşme yaptı. Gül, konferansta yaptığı konuşmada ise küresel sorunların küresel çözümler gerektirdiğini ifade ederek, ortak hareket etmenin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin çalışmalarından örnekler veren Gül, gelişmekte olan ülkelerin de düşük karbon salınımına sahip teknolojilere geçmesi gerektiğini söyledi.
SABAH