Merkeze bağlı Küçük Tekören köyünde bir kooperatif kuruldu. Küçük Tekören Köyü Kırsal Kalkınma Kooperatifi adıyla kurulan birliğe 53 kişinin üye olduğu bildirildi. Küçük Tekören köyünde kurulan kooperatif için bina yapımına başladı.
Yeni kooperatif hakkında bilgi veren İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, bu kooperatif ile birlikte kırsal kalkınma projesi kapsamında Bingöl'de 32 kooperatif kurulduğunu söyledi.
Küçük Tekören köyünde inşaatı devam eden kooperatif binasının projesini hazırlayıp bakanlığa sunduklarını anlatan Sevinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Proje kabul edildi. Şu anda uygulama aşamasında, bu kooperatife bağlı toplam 53 üyemiz var, toplam 102 hayvan talepleri var. Kooperatife üye olan her vatandaşa iki adet süt ineği vereceğiz. Bina tamamlandıktan sonra proje tamamıyla uygulanacak. Vatandaşa verilecek iki adet süt ineğinin geri ödemesi 5 yıl için yapılacaktır. İlk iki yıl hiç geri ödeme yok. İki yıldan sonra, geriye kalan son üç yıl içersinde anapara üzerinden faizsiz olarak geri ödenir.''
KREDİ FAİZSİZ
Kırsal kalkınma kapsamında süt inekçiliğini geliştirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında kooperatif üyelerine verilen kredinin faizsiz olduğunu anlatan Sevinç, ''En önemli husus geri ödemede faizin olmamasıdır. Bu projenin maliyeti 800 bin YTL'dir. 350 metre kare alan üzerine kurulan binanın 120 metrekaresi de zemin alanını kapsıyor. Aynı zamanda bu proje kapsamında yapılan ahırlarda bakıcı odası, yem odası, buzağı odası, sığır odası olarak ayrı ayrı bölümlerden oluşuyor. Ahırlar 50 metrekare alan üzerine inşa ediliyor, proje faydalanma alanı bu kadar ama çiftçi isteğe bağlı olarak 150 metrekareye kadar çıkarabiliyor. Buradaki kooperatif binasının inşaatı Mayıs 2008 tarihinde başladı. Bir aya kadar bitirmeyi hedefliyoruz'' dedi.
HER KÖYE BİR KOOPERATİF
Bingöl yöresinde hayvancılığı geliştirmek ve canlı hayvan piyasasını harekete geçirmek amacıyla her köye bir kooperatif kurmayı hedeflediklerini ifade eden Sevinç, kooperatif kurmadaki asıl amacın birlikte çalışma kültürünün gelişmesi olduğunu kaydetti. Sevinç, ''Bizim en büyük hedefimiz her köye bir hayvan kooperatifi kurmaktır. Her köyde tarımsal kalkınma kooperatifleri kurarak istihdam sağlamaktır. Bu hem bir yatırımdır, hem gelecek açısından köylüler için bir kalkınma değeridir. Dünyada doğurgan ikinci bir sermaye yoktur. Bu şu anlama geliyor, köylere vereceğimiz anaç hayvanlar her yıl doğurarak sermayeyi kat kat artıracaktır. Doğal bir doğurgan sermayedir. Bu iş bir işletme mantığı ile yapıldığı takdirde çok önemli gelir elde edilir. Ferdiyecilikten ziyade birlikte çalışma kültürünü kazandırmamız gerekir. Gelişmenin ve başarmanın yolu mutlak suretle çalışmaktan geçer'' şeklinde konuştu.