2003 yılında meydana gelen depremde evlerini kaybeden yüzlerce aileye verilen deprem konutları bilmece gibi ortada kaldı. Depremde evlerini kaybeden vatandaşlara verilen iki katlı köy konutlarında oturan vatandaşlar, bilmeceye dönen Konut taksiti ve beraberinde çevre ile yol sorununa çözüm istediler. 2004 yılında yapımı tamamlanan evleri teslim alan aileler, aynı ev içerisinde adeta ikinci bir konut inşa ettiler. Müteahhit firmalarca yapılan iki katlı deprem konutlarının tamamı eksik bir şekilde hak sahiplerine teslim edilmişti. Söz konusu evlerin hiç birinde yer döşemesi, boya, mutfak dolapları, balkon korkulukları, baştan salma elektrik tesisatı, ucuz malzeme ile kapı pencere, odunluk, çevre düzenlemesi, banyo tesisatı ve olması gerekip te olmayan onlarca eksik ile teslim almışlar.
“Konutlar depremzedeye pahalıya patladı”
Konut projesi kapsamında olması gerekenin hiç birini yapmayan müteahhit firmaların sadece evlerin iskeletini diktiğini belirten Mahalle Muhtarı Ahmet Başbayındır, mahallelinin konutlara yerleştikten sonra büyük masrafa girdiğini söyledi. Ahmet Başbayındır; “Bu konutları inşa eden inşaat firmaları olması gereken malzemenin parasını almadılar mı? Bu insanları bu şeklide mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Biz bu evleri aldığımızda dünya kadar masraf yaptık. Evlerde sadece kapı pencere vardı. Ne mutfak dolabı, ne yer döşemesi, basit bir elektrik tesisatı, odunluk, boya, balkon korkulukları, bunların hepsini kendi cebimizden karşıladık” şeklinde konuşarak, sorunlara dikkat çekti.
Parası olan yaptı, fakat olmayan onlarca insan evleri teslim aldıkları gibi kullandığını söyleyen Başbayındır, Ev sobalı olarak inşa edilmiş, her nedense odunluk yapılmamış. Bu evler sobalı olarak inşa edildiğinde, hiç düşünülmedi mi, insanlar yakacak için kullanacakları odunları nereye koyacaklar. Bütün konut sahipleri kendi cebinden para vererek odunluk yaptılar. Şimdide belediye karar almış, odunlukları yıkacağız diyorlar. İmar planında olmadığı için odunluklar yıkılacakmış. Tamamda bu kadar insan yakacak malzemesini nereye koyacak. Bizim sorunlarımız sadece odunluk ile sınırlı kalsa tamam derim. Konut taksitlerini ödeme konusu da var. Bunca mağduriyeti yaşamış bu insanlar, toplam 17 Bin YTL para ödemek zorunda kalacak. Her açıdan mağdur edildik” dedi.
“Yarım kalan konutlar teslim alınmış”
Evlerin inşaatı tamamlandığı zaman yetkililer tarafından nasıl teslim alındığını merak ettiklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Yadin Budancir, Hiç bir bölümü tam yapılmayan bu konutlar nasıl teslim alınır. Şehir içinde köyde hiçbir farkı olmayan bu mahalle savaş sonrasını andırıyor. Hiç bir yetkili uğrayıp ta bu konutların ne gibi sorunları var diye gelmedi. İnsanlar yerleştirilip bırakıldı” ifadelerini kullanarak, sorunların çözümünü istedi. Konutlar eksik yapıldığı için kendi cebimizden para vererek tekrar yaptık diyen Budancir, şunları kaydetti; “Bunun yanında odunluk yaptık. Onca masraf yaptık. Bunlar yetmezmiş gibi bu defa konut taksiti çıktı. Depremde evimizi kaybettik, başımıza gelmeyen kalmadı. Ne yolumuz yapıldı, ne de çevre düzenlemesi. Buranın yolu topraklı diye hat minibüsleri gelmiyor. Haklı olarak gelmezler. Bu yola bir defa giren araç sahibi soluğu sanayide alıyor. Mahallemizde ne market var, ne fırın. Bu kadar nüfus yığılmış buraya kent içinde köy yaratılmış. Hemen yanı başımızda TOKİ tarafından yapılan dört katlı evler var. Bu evler eksiksiz yapıldı. Konut alanlarında parke taş yapıldı. Yolları asfaltlandı. Çevre düzenlemesi yapıldı. Çocuk parları, bahçeler, banklar, bahçeler, kamelyalar yapıldı. İki katılar şimdiden dökülmeye başladı. Biz resmen aldatıldık. Bu konutları aldık diye başımıza gelmeyen kalmadı. Sözde depremde mağdur olanlara ev verildi. Biz asıl mağduriyeti bu evleri aldıktan sonra yaşadık. Seçim dönemi geldiği zaman oy için kapımıza gelecek olanlara söyleyecek tek sözüm şudur; Bizlere yaşatacağınız ikinci bir mağduriyete asla müsaade etmeyeceğiz. Bir çuval makarna verip oy aldığınız kapılara gidin”