Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde 8 Mart 2010 tarihinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından Bingöl'deki bir çok köyde evlerin hasar gördüğünü belirten Vali Balkanlıoğlu, oluşturulan ekiplerle hızlı bir şekilde hasar tespit raporlarının çıkarıldığını dile getirdi.
Vatandaşların başvurularının ardından teknik elemanlar tarafından oluşturulan heyetlerin 41 köydeki evlerin durumlarını incelendikten sonra konut yapımına karar verildiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, ancak köylülerin borçlanma senetlerini imzalamamasından dolayı gecikmelerin yaşandığını söyledi.
Vali Balkanlıoğlu, "Elazığ depreminin ardından Acil Afet Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaparak 8 vilayetten 22 mühendisin ilimize gelip inceleme yapmasını sağladık. Yapılan incelemeler sonrasında 41 köyümüzde hasar olduğu rapor halinde bize iletildi. Bakanlık tarafından ilimizdeki bu köylere 'Afet Etkinlilik Oluru' verilmesi için talepte bulunduk. Teknik veriler üzerinden yapılan inceleme sonrasında 41 köyümüzden 40'ına 'Afet Etkinlilik Oluru' verildi.
Bu olurdan sonra derhal yer seçimi ve inşaat çalışmaları için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile irtibata geçtik. Hak sahiplerinin belirlendiği listeler köylere asıldı. Bu konu ile ilgili alınan karar gereği, afet bölgesi ilan edilen yerleşim birimlerinde hak sahipleri 20'den fazla olan yerlerin konutları TOKİ tarafından, 20'den az olan bölgelerin konutları ise İl Özel İdaresi tarafından yapılacağı duyuruldu. Ahırlar ise Evlerini Yapanlara Yardım (EYY) metodu usulüyle devlet desteği ile vatandaşlar tarafından yapılacağı kararlaştırıldı" dedi.
Hak sahipleri için yapılacak olan konutların 2 yıl ödemesiz ve 20 yıl faizsiz olarak borçlandırılacağını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, vatandaşların bu borçlandırmayı kabul etmediğini ve işlerin bundan dolayı geciktiğini kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, "Yapılan tespitlerin ardından hak sahibi olan köylüler konut fiyatlarının pahalılığını gerekçe gösterip borçlanma senetlerini imzalamak istemediler.
Borçlanma senetleri imzalanmadığı için yapılacak olan konutlar elde kalabilir ve devletin imkanları ile parası israf edilebilir. Bu nedenle senetlerin hak sahipleri tarafından imzalanması bekleniyor. Borçlanma senetleri imzalanır imzalanmaz konutların ihalesi yapılacaktır. Bu konuda gerekli her türlü çalışma yapıldı, yer tespitleri tamamlandı. Vatandaşlarımız bu şekildeki borçlanmanın yüksek olduğunu ve EYY metodu ile 30 bin liraya kadar devletin kendilerine yardım yapmasını isteyerek evlerini kendilerinin yapmasını bekliyor.
Bu talepleri de gerekli yerlere ilettik ve sonuç bekliyoruz. Hak sahiplerinin olduğu bütün köy muhtarları ile toplantı yaparak köylülerin ikna edilmesini istedik. Hak sahipleri imzayı atar atmaz ihale ve hemen ardından inşaat çalışmaları başlatılacaktır. Şimdiye kadar konutlara başlanılmamasının nedeni idare değil, hak sahipleridir. Gecikmeler hak sahiplerinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Elazığ depremi sonrasında Bingöl'ün köylerinde yapılan incelemelerde 498 konut yapımına karar verilmişti.