Anadolu Mimar ve Mühendisler Birliği Genel Başkanı İsmail Yeter, olası bir Bingöl depreminde eksiklerin giderilmesi gerektiği konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Yeter, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Bizler Anadolu mimar ve mühendisler birliği olarak meslektaşlarımızın ve buna bağlı olarak hizmet ettiğimiz halkımızın refah, sosyal ve ekonomik düzeylerinin yükseltilmesi adına atılacak adımları yaptığımız araştırmalar ve mesleki tecrübelerimizi katarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bingöl şehrimiz deprem kuşağı olarak ciddi bir risk altında olduğunun farkındayız. Geçmiş dönemlerde yaşadığımız can ve mal kayıpları zihinlerde hala yerini taze ve canlı olarak tutmaktadır. Bu tarz acıların yaşanmaması adına millet ve devlet olarak yapılması gereken adımlar vardır.
Millet olarak bu depremlerin yıkıcı etkilerini asla unutmamalı her an hazırlıklı olarak bireysel olarak yaptıkları ev ve binaların depreme dayanıklı olarak gerekli testlerin ve analizlerin yapılması ve zorunlu deprem sigortalarını yaparak olası riskleri en aza indirmeleri gerekmektedir.
Bunun yanında Devlet büyüklerimizin ve ilgili kurumlarımızın da üzerine büyük işler düşmektedir. Yaptığımız araştırmalar neticesinde İlimizde bulunan AFAD Müdürlüğü birçok STK kurum ve köylerde afet farkındalık eğitimleri yaparak son derece önemli çalışmalar yapmaktadırlar bunun için kendilerine müteşekkiriz.
Öte yandan Bingöl ili içerinde birçok park ve kurum bahçesi afet anında toplanma alanı olarak belirlenmesi de hayati önem tutan önemli bir noktadır. Afet anında çadırkent ve konteynırların yerleştirilerek ailelerin yerleştirilebildiği 7 adet barınma bölgesi mevcuttur.
Her şey güzel iken bir şey yanlış olursa toplumda büyük sıkıntılar ve salgın hastalıkların yayılması içten bile değildir. Şöyle özetlersek devlet yöneticilerimiz
1. Deprem anında yeterli sayıda çadır ve konteynır mevcut olması sevindirici
2. Yeterli sayıda toplanma alanlarının olması sevindirici
3. 7 adet barınma bölgelerinin olması en sevindirici şeydir
Fakat Bingöl'de 7 adet bulunan barınma bölgelerinde alt yapının olmadığı olası depremde oralarda kurulacak konteynır ve çadırkentlerin kanalizasyon, içme suyu ve elektrik alt yapısının olmadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Bununlar ilgili devlet büyüklerimizin yarın deprem bekliyor gibi eksik ve en önemli maddesi olan alt yapının hazır hale getirmesidir.”