KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2025 Çarşamba
°C

Koç: 'Sahaya inilmezse ülke batar!'

Türkiye'deki tarım politikalarına dair sert eleştirilerde bulunan Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç: 'Bu ülkede betona verilen kıymet, betona yapılan yatırım tarım ve hayvancılığa yapılmadı. Ankara hata yapıyor, sahaya inmek yerine masa etrafı toplantılarla karar alıyor. Bu da zarardan başka bir şey değil!'

Koç: `Sahaya inilmezse ülke batar!`
22 ŞUBAT 2022 SALI 19:11
28
3632
11
AA aa

Rusya ile Batı dünyası arasındaki Ukrayna krizi tırmanırken olası bir çatışmadan en fazla etkilenecek ülkelerden biri Türkiye olacak. Enerji ithalatında Rusya'ya bağımlı olan Türkiye, tarım ürünlerinde de her geçen yıl Rusya'ya daha fazla ihtiyaç duyar hale geliyor. 2021 yılında Türkiye, Çin'i bile geride bırakarak Rusya'dan en fazla tarımsal ürün ithal eden ülke oldu.

Rusya'dan yapılan ithalatta "stratejik ürün" olarak tanımlanan buğday öne çıkarken arpa, soya, ayçiçeği, mısır gibi temel gıda ürünlerinde de bağımlılık giderek artıyor.

Uzmanlara göre, uygulanan yanlış tarım politikaları, enerjiden sonra tarımda da Rusya'nın Türkiye üzerindeki gücünü artıracak. Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkması halinde ise Türkiye'de ekmek ve un fiyatlarının rekor kırması bekleniyor.

AVRUPA'NIN EKMEK SEPETİ

Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya'nın küresel buğday ihracatındaki payı 2019'da yaklaşık yüzde 18 olurken, Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak bilinen Ukrayna da dünyanın en büyük 5'inci buğday ihracatçısı olarak ön plana çıkıyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki olası bir çatışmanın küresel buğday fiyatlarında yüzde 20 civarında artışa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

KOÇ: “HERKES RAHATIN PEŞİNDE”

Yaşanan gelişmeler üzerine görüşleri alınan Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Yerli arpanın 4,4 TL'ye, Rusya'dan alınan arpanın ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla 2,24 TL+KDV ile satıldığını aktaran Koç: “Yerli daha pahalı. Neden? Çünkü üretim yok. Tarlalar ekilmiyor, köylü İş-Kur ve benzeri işlerin peşine düşüp bağından bahçesinden koptu. Herkes rahatın peşinde. Bunun temel sebeplerinden biri de ürününün hak ettiği değerinden satılmaması. Çünkü insanlar ekiyor, biçiyor ama sonuç hüsran. Maliyetler açısından zarar ettiği gibi onca emeği ve alın teri de yok oluyor. Değerinde satılmayan bir ürün neden üretilsin? Üretip zarar eden bir çiftçi neden üretsin ki?” dedi.

“TARIMSAL REFORM ŞART!”

Çiftçilerin geleceğe dair umutlarının tükendiğini ve pandemi süreciyle zora giren çiftçinin ortaya çıkan ekonomik krizle baş etmeye çalıştığı bugünlerde gübre, yakıt ve elektrik zamlarıyla belini doğrultamadığını anlatan Koç, önemli noktalara dikkat çekti;

“Öncelikle tarım ve hayvancılık alanında köklü reformlara ihtiyaç var. Bu da Ankara'da masa etrafında toplanıp fikirlere dayalı projelerle mümkün olmayacaktır. Sahaya inmeden, çiftçinin sesine kulak verilmeden yapılacak her yenilik hüsranla sonuçlanacaktır. Çiftçi bilimsel konularda eğitilmeli, toprak analiz ve işlemeleri bir kültüre dönüştürülmelidir. Bölgesel ürün tespit ve gelişimine ağırlık verilmeli, hasat sonrası çiftçinin Pazar sorunu yaşamaması sağlanmalıdır. Çiftçi kayıt sistemi üzerinden değil, gerçekten ekip biçen, yetiştiren çiftçiler tespit edilerek destekler verilmeli. Destek veriliyor ama ortada ürün yok, üretim yok, hibeler de bir şekilde çöp ediliyor! Ayrıca sulama sorunları minimize edilip doğru projelerle üretim sahalarına can suları ulaştırılmalıdır. Çiftçi yakıtı 16 liradan alıp lüks tekne ve yatlar 2,5 TL'den yakıt alıyorsa bu bir sorundur. Böyle bir ortamda çiftçi neden üretsin? Ya da ürettiğini nasıl zarar etmeden satsın? Yem 5 TL, Süt 4,7 TL. Bu, devletin koyduğu rakam. Üretmeden 30 kuruşluk zarar var. Diğer giderler de cabası.1 kilo süt için bir hayvanın 1,3 kilo yem tüketmesi lazım. Bu dünya parametresidir. Ama Türkiye'de bu rakamlar belirlenirken bilimsellikten uzak davranılıyor. Bunun için de liyakatli bürokratların iş başına getirilmesi gerekiyor. Ankara'dan lafla tarım yapan değil, sahayı bilen insanların iş başına getirilmesiyle bu mümkün olacaktır. Tüm bu gelişme ve sonuçlar değerlendirildiğinde geleceğe dair umudumuzun tükendiğini söylemekten başka söz bulamıyorum. Kendi kendine yeten, toprağını verimli işleyen, hayvancılığı doğru yapan bir Türkiye başarısını gösteremediğimiz taktirde daha kötü günler bizleri bekliyor diyebiliriz”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89626)
24 Şubat 2022 Perşembe 07:02
Bir M2 kare bir şey ekmeyen, üretmeyen, alın teri dökmeyen ,1 lt mazot fiyatını bilmeyen, gübre ve ilaçindan bi haber olan ne kadar insan var yahu ? Beton karın doyurmaz!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89619)
23 Şubat 2022 Çarşamba 23:09
bu şahıs kim bu kadar tecrübeli ziraat mühendisimi ekonomistmi cahil cühala insanlarla bilinçsiz açıklamalr ne diyeyim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89609)
23 Şubat 2022 Çarşamba 20:13
Nihayet! Nihayet! Dost dediğin acı söyler! Çok yaşa kralım! diyenlerden nefes alamaz hale gelmiştik. Bir sivil toplum örgütünün temsilcisi ilk defa gerçeği yüzümüze haykırma cesareti buluyor! Kimseye gökten bişey yağmaz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89584)
23 Şubat 2022 Çarşamba 10:18
tamam doğan 2 koyun besledin diye memleketi teslim alma daha
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89709)
26 Şubat 2022 Cumartesi 10:21
@Misafir Kullanıcı Sen kimsin ki doğan koç'a muhatapsın
2005 yılında dışarıdan Bingöl'e süt geliyordu şuan Bingöl'den il dışına süt gidiyor Bingöl'de silaj lik misir ekip biçen bilen yok tu şuan Bingöl ovasi misir ile doldu ilk eken de doğan koç'tur gece gündüz bu milleti teşvik Eden yine doğan koç'tur Bingöl Karlıova arasinda ben araba ile geçtiğim zaman çobantaşı koyu yemyesildir buğday misir arpa eken tek kişidir Bingöl'ü Soğukçeşme kavurma ile Türkiye de tanitan tek kişi ve ekibidir Bingöl'de ilk coğrafi işareti alan tek kişidir Bingöl'de paket kavurmaya başlayan ilk kişidir şuan 30 kisi bu isi yapıyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89596)
23 Şubat 2022 Çarşamba 14:39
@Misafir Kullanıcı Sen bi tane besle memleketi teslim al...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89581)
23 Şubat 2022 Çarşamba 09:45
Boş biridir fesatlıktan başka işimivar hayatı yalandır tarım diyor bugüne kadar kendine faydası oldu bu varya bu bingölde tarımı yok ettiren bu şahış oldu bugünde çıkıp hükümeti kötülüyor bingölde encok bu şahış Hibeden hifaydalandı menfaati bitti diye sağa sola saldırıyor devletimize kendi menfaati için laf atanın gün gelir görecek göreceğiz bu şahısın asla ve asla oyununa gelmeyin çok değerli bingöl halkımın saygı sevgiyle kucaklıyorum saygılar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89634)
24 Şubat 2022 Perşembe 12:38
@Misafir Kullanıcı Sende Doğan bey kadar gayret etseydin daha iyiydi her kimsen kuyruk acın var belli
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89610)
23 Şubat 2022 Çarşamba 20:14
@Misafir Kullanıcı Doğan Bey, doğru mu duyduklarım?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89573)
23 Şubat 2022 Çarşamba 07:19
Sahaya inecek kalmadı Bingöl 'de hazine arazileri çiftçilere verilmesi gerekirken Müteahitler ve Hurdacılara peşkeş çekiliyor.ukranydan buğday ithalatı sekteye uğrarsa ekmek fiyatı artar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89572)
23 Şubat 2022 Çarşamba 06:56
Helal olsun başkan tam kitabın içinden konuşmuşsun.
29.04.2025
21:33
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Sorunlara ve kaza sebeplerine dikkat çeken Bingöl Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mikail Kovalar, 'Trafik kurallarına riayet edilmemesi, kazaların en büyük tetikleyici unsurudur' dedi ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
29.04.2025
17:58
Vali Usta açıkladı:
Vali Usta açıkladı: '56 proje devam ediyor, 60'ı ihale aşamasında'
Bingöl İl Koordinasyon Kurulu toplantısındaki konuşmasında yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin toplam değerinin 36 milyar 928 milyon TL olduğu bilgisini veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, yürütülen, ihale aşamasında olan ve planlanan projeleri paylaşıp çalışmaların gerçekleşme oranlarını aktardı.
29.04.2025
16:26
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Stadyum müjdesinin ardından 12Bingölspor'un şampiyonluğuyla birlikte bu kez stadyumun nerede inşa edilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlendi. Kimi mevcut yerinde yapılması gerektiğini vurgularken, kimileri şehir dışında bir yere inşasından yana! Peki Bakanlık nede ısrar ediyor? Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ne diyor? İşte kafaları netleştiren o gelişmeler ve görüşler…
28.04.2025
23:09
Dikkat! Bingöl`de sağanak etkisi!
Dikkat! Bingöl'de sağanak etkisi!
Hava sıcaklığının arttığı Bingöl'de Salı itibariyle gök gürültülü sağanak etkili olacak. Yağışlar hafta sonuna kadar sürecek.
28.04.2025
23:09
Araç sigortalarında yeni dönem
Araç sigortalarında yeni dönem
Motorlu araç sigortalarında tam ve ağır hasar uygulamalarıyla ilgili yeni dönem başladı.
28.04.2025
23:08
Ehliyetiniz iptal edilebilir!
Ehliyetiniz iptal edilebilir! 'Elinizi çabuk tutun'
Ehliyet sahibi olan herkesi ilgilendiren bir uyarı geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden eski tip sürücü belgeleri ile ilgili yapılan uyarıda tarih hatırlatması yapılarak ''En kısa sürede başvurunuzu gerçekleştirin yoksa iptal edilecek'' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın