İş insanı Doğan Koç'un geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yaptığı paylaşım sonrası taş ocakları yeniden gündeme gelmişti. Koç, yaptığı paylaşım sonrası ölüm tehditleri aldığını belirterek suç duyurunda bulunmuş ve konuyu yerel basına taşımıştı.
Çobantaşı Köyü Muhtarı Ahmet Korkmaz, Doğan Koç'un paylaşımı ve söylediklerinin birbiriyle çeliştiğini söyleyerek, taş ocaklarından birinin Doğan Koç tarafından işletildiğini, “taş ocağını işleten kendisi, dağ keçilerini dile getirdiği kadar, 10 yıldır kurulu olan bu ocağın köylüye verdiği zararı dile getirseydi.” Demişti.
Koç, Çobantaşı Köyü Muhtarı Ahmet Korkmaz'ın iddialara şu şekilde cevap verdi:
“Doğaya ve köylüye zarar verdiği iddia edilen taş ocağının açılmasına ilk karşı çıkanlardan biri bendim. Biz açmazsak bile bu ocağın açılacağı bize söylendi. Kamu yararı ve doğaya verilecek zararı en aza indirmek amacıyla ocağı açtık. Bingöl-Erzurum karayolu ve Kervansaray-Ilıcalar bağlantı yolu için hiçbir ücret talep etmeden dönemin valisi Sayın İrfan Balkanlıoğlu ve Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz Beyin bilgisi dâhilinde Karayolları Elazığ 8.Bölge Müdürlüğüne verdik.”
“HİÇBİR MADDİ ÇIKAR GÖZETMEDİK”
“Karayollarının tahsis ettiği alanın, köy ve ormanlık alana çok yakın olmasından dolayı, yollarımızın en kısa sürede tamamlanabilmesi için hiçbir maddi çıkar gözetmeden böyle bir adım attık. Oluşabilecek tüm zararları asgari düzeye indirmek istedik. Konuda bahsi geçen devlet hakkı ödenmediği için 2016 da faiziyle birlikte ocağı işleten firmamız tarafından madde işleminle peşin ödenmiş olup sözleşme olmasına rağmen devletin kurumu ve başkaları zarar görüp zan altında kalmasın diye mahkemeye bile başvurulmamıştır ve hiçbir çıkarımız olmadığının büyük bir kanıtıdır.”
“MUHTARIN İDDİALARI ALGI OPERASYONU, OCAK KURUMLARCA DENETLENİYOR”
Kendisini ocağın işletmecisi olduğu eleştiren Korkmaz'ın ocağın ilk açıldığı yıllarda iki yıl taş ocağında çalıştığını, ocağın açıldığı günden bu yana istihdam önceliğinin sürekli köy halkında olduğunu söyleyen Doğan Koç, “ köy muhtarı tozdan şikayetçi olduğunu ve ocağın çalışma süresi bitmesine rağmen, ocağın halen çalıştırıldığını, dere yatağına hafriyat döküldüğünü söylüyor. Koç-Soğuk Çeşmeye ait olan taş ocağı köyün 1,2 kilometre dışında yer alıp madencilikle ilgili tüm kanun ve kurallara uygun bir şekilde faaliyetine devam ediyor. Dere yatağına hafriyat döküldüğünü söylüyor ancak köy merasına hafriyat döküp kendi özel mülkü haline getiren kendisidir. Şikayetçi olduğu ocağın hafriyat ve taşını kullanarak bahçe duvarı ören kendisidir. Maden ocağı resmi kurumlarca denetleniyor, muhtarın iddiaları algı operasyonundan ibarettir. Yargı ve yürütme kararları mevcuttur.”
“KÖY SAKİNLERİ OCAKTAN İSTİFADE EDİYOR”
Köy sakinlerinin taş ocağından istedikleri zaman istifade ettiklerini söyleyen Koç, “ köyün yüzde 90'ı kilitli taş ve mıcır taş tozu, kendi evini veya ahırını onarmak için imkanlar dahilinde köy halkı taş ocağından istifade ediyor. Köyde yapılan ilk caminin yüzde 80'ininde ve sonradan yapılan medresenin tamamının demir kalıbı ve ikinci caminin yüzde 90 betonu muhtarın iddia ettiği ‘güya köye zarar veren taş ocağın'dan temin edildi.”
“HALKIN DESTEĞİ VE DEVLET YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANMAKTIR”
“Benim sosyal medyada yaptığım paylaşım sonrası ölüm tehditleri almamı farklı taraflara çeken muhtar, yerel basın aracılığıyla bana cevap verme gereğini neden buldu bilmiyorum. Muhtar kendini devlet üstü gören bir yaklaşımla ocağı yıllarca şikayet edip, karalamaya çalışıyor. Muhtar başka bir firmanın iş takipçisiymiş gibi ocağın faaliyetlerini sonlandırmak için çabalıyor. Konuyu farklı taraflara çekip cevap verme çabasıyla köy halkının verdiği yetkileri, devletin kendine verdiği yetkileri kötüye kullanarak ocağın el değiştirmesini sağlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Taş ocağı, köy halkına karşı sorumluluklarına yerine getirdiği gibi, kamu kurumlarına yapması gereken ödemelerini gününde yapmaktadır. Muhtarın iş takipçiliğini yaptığı firma, devlete vergi ödememek taş ocağından çıkan malzemeyi el altından kendi kişisel çıkarlarına kullanma çabasındadır.”
“MUHTAR, BAŞKA FİRMANIN VEKİLİ GİBİ DAVRANIYOR”
“kamu yararı gözeten ocağın taşların taşınması ve yoldan geçen taş ocağı araçlarına köy muhtarının sessiz kalması, köy muhtarı olmasına rağmen başka bir firmanın vekilliğini yapması, firma sahibiyle beraber Koç- Soğuk Çeşme firmasının ruhsatını iptal etmek için kamu dairelerini rahatsız etmesini, muhtarın 1. Taş ocağı olan Koç-Soğuk Çeşme firmasına ait taş ocağının köye zarar verdiğini iddia etmesini, 2. Taş ocağının ormanın tahrip olması ve köye çok daha yakın olmasına rağmen neden destek verdiğini ve beklentisinin ne olduğunu kamuoyunun takdirine bırakarak saygılarımı arz ediyorum. Muhtarın diğer firmadan menfaati ne? Merak ediyorum.”