KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2024 Cuma
°C

'KKKA ölümcül olabiliyor'

Solhan İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Ütkür: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) isimli hastalık kenelerden bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalıktır” dedi.

`KKKA ölümcül olabiliyor`
11 HAZİRAN 2012 PAZARTESİ 08:11
0
1532
0
AA aa

Solhan İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan Doktor Özge Ütkür, KKKA ile ilgili yapılan araştırmalarda ülkemizdeki riskli 20 il arasında Bingöl'ün de bulunması nedeniyle ilçedeki tüm okullara gidildiğini, tüm öğrenciler ve öğretmenler bilgilendirildiğini söyledi.

Son zamanlarda basında sık sık yer alan KKKA ile ilgili yapılan araştırmalarda Türkiye'de 20 il KKKA hastalığı açısından riskli iller olarak kabul edildi, bu illerin arasında Bingöl'ün de bulunması nedeniyle Solhan ilçesinde öncelikle tüm okullara gidilerek tüm öğrenciler ve öğretmenler bilgilendirildiğini aktaran Ütkür: “KKKA isimli hastalık kenelerden bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Ülkemizde 10 yıldır görülmekte olan KKKA son yıllarda giderek artış göstermiştir. Özellikle bu yıl vakaların erken görülmesi ve ölümlerin yaşanması nedeniyle tüm Türkiye'de sağlık ekipleri tarafından halkı bilinçlendirme çalışmalarına başlanmıştır” dedi.

KKKA ateş, yaygın vücut ağrısı, bulantı ve ishal gibi belirtilerle başladığını söyleyen Dr. Ütkür: “İlerleyen zamanlarda tüm vücutta morarma ve kanamalarla seyreder ve yüzde 5 oranında ölümle sonuçlanır. Ölüm ilk 10 gün içerisinde görülür. Hastalığın bulaşma yolları keneler ve bu hastalığı geçirmekte olan insanların kanları ve vücut sıvılarıdır. KKKA hastalığının etkin bir tedavisi ve aşısı olmadığı için bu hastalıkla savaşmada en önemli yöntem korunmaktır. Kenelerden korunmak için şunlara dikkat etmek yararlı olacaktır:

--Kırsal alanlara gidildiğinde kol ve bacaklar kapalı olmalı ve giysiler açık renkli olmalıdır. Özellikle pantolon paçaları çorap içine sokularak ya da çizme giyilerek dolaşılmalıdır.

--Kırsaldan dönüldükten sonra, vücuttaki kapalı ve kıvrımlı alanlar el ve aynalar vasıtasıyla; çocuklar da ebeveynleri tarafından mutlaka günlük olarak incelenerek kene varlığı araştırılmalıdır. Vücutta kene tespit edilmiş ise, en kısa sürede çıkartma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bunun için:

--Çok yakınlarda bir sağlık kuruluşu varsa hiç vakit kaybetmeden gidilmeli ve kenenin sağlık elemanları tarafından çıkartılması sağlanmalıdır.

--Eğer yakınlarda sağlık kuruluşu yoksa zaman kaybını önlemek için hiç panik yapmadan kan emmekte olan kene elle çıkarılmalıdır. Bu esnada kene ile parmakların direkt temasını önlemek amacıyla her yerde bulunabilen kâğıt, poşet, bez parçası, ip veya cımbız ile veya eldiven takılarak kan emmekte olan kene, kan emme noktasına en yakın yerden tutulup, dikkatlice dik olarak yukarı doğru çekilerek çıkarılmalıdır. Bu işlem esnasında kenenin baş kısmı deride kalırsa tedirgin olunmamalıdır, çünkü önemli olan kenenin bir an önce kan emmesine son verilmesidir.

--Kenenin daha fazla zehir vermemesi için kan emen kenenin üzerine ilaç, alkol, kolonya, sabun köpüğü gibi herhangi bir madde dökülmemeli, kene sigara ve benzeri maddelerle yakılmamalıdır.

--Kene çıkarıldıktan sonra çıkarılmış olduğu deri kısmına alkol, kolonya veya tentürdiyot gibi mikrop öldürücüler bol miktarda sürülmeli, çıkarılmış olan kene, içinde yine alkol, kolonya veya çamaşır suyu bulunan bir şişeye alınmalı ve acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Kene tutunmuş her insan, kene ister çıkarılmış olsun ister çıkarılmamış olsun her türlü durumda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın