Bölümü kazanan 30 öğrencinin de kız olması şaşırtırken, üniversitenin ilginç sınıfı, ‘Feministler sınıfı' diye ünlendi.
Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 2003 yılında kuruldu. Altyapı hazırlıkları tamamlanan bölüme ilk öğrenciler ise bu yıl kabul edildi. Ancak ÖSYM tarafından belirlenen 30 öğrencinin tamamı da tesadüfen kızlardan oluştu. Okula peşpeşe gelip kayıt yaptıran öğrenciler dersler başladığında sınıflarında hiç erkek olmadığını gördü.
İlk ve orta öğrenim süresince hep erkeklerle aynı sınıfta eğitim öğretim görmeye alışkın olan Sosyoloji Bölümü öğrencileri zaman içinde ‘kız kıza' eğitime alıştı. Öğrencilerden Hüba Öztürk, bu durumun ilginç bir tesadüf olduğunu belirtirken, “Sonuçta bizler sosyolog adaylarıyız ve cinsiyet ayrımı yapmayız. Ancak ben buraya gelirken sınıfta tek erkek öğrencinin dahi olmayacağını düşünmemiştim. Çünkü ilk ve orta öğretim döneminde böyle bir durumla karşılaşmadım” dedi.
Bazı öğrenciler 30 kızın aynı sınıfta eğitim öğretim görmesinin verdiği rahatlığı yaşadıklarını, dersler konusunda olmasa da, dayanışma açısından sınıfın tamamının kızlardan oluşmasının avantaj olduğunu belirtti. Bazı öğrenciler tüm öğrencilerin kız olması nedeniyle ‘Feminist sınıf' yakıştırmaları yapıldığını, bu konuda sohbetler açıldığını söyledi, ancak her şeye rağmen 2008-2009 eğitim öğretim yılı için 30 yeni erkek öğrencinin gelmesini dilediklerini söyledi.
Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Uğuzman da bu durumun büyük bir tesadüf olduğunu belirterek, “Bu yıl itibariyle ilk öğrencilerimizi aldık. Çok hoş bir tesadüf oldu. 30 kontenjanımızın 30'u da kız öğrenci çıktı. Kızların sosyolojiye ilgi duymaları adına bu tablo bizi çok mutlu etti. Ancak öğrenciler buraya ÖSYM tarafından gönderildi ve bu durum tamamiyle bir tesadüf. Bu yıl böyle oldu. Bir dahaki yıl belki de 30 erkek öğrencimiz olacak. Burada bizim için önemli olan Çanakkale'de sosyoloji bölümünün kurulmuş ve aktif hale gelmiş olması ve bizim öğrencilerimize iyi bir eğitim vermemiz. Biz bayan sosyolog veya bay sosyolog yetiştirmek gibi bir iddiada değiliz. Biz sadece iyi sosyologlar yetiştirmek iddiasındayız” diye konuştu.
Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Cumhur Aslan ilk kez böyle bir tabloyla karşılaştığını söyledi. Aslan, “Öğrencilerimizin hepsinin kız olması şaşırtıcı. Ancak hepsi çok başarılı. Sanırım bayanlar sosyoloji ve psikoloji alanını daha fazla tercih ediyor” dedi.
Hürriyet