Türkiye'de kira artışlarını sınırlandıran herhangi bir düzenleme olmadığı için, 2005 yılında yeni Borçlar Kanunu ile kira artışı oranının üretici fiyatları endeksi (ÜFE) oranında artırılması gündeme gelmişti. Tasarıya göre, ev sahipleri artık "Almanya'dan oğlum geldi, evden çık" da diyemeyecekti. 3 yıl sonra yeniden Meclis Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan alt komisyon, kiracı-ev sahibi ilişkilerini yeniden belirleyen düzenlemeleri kabul etti. Bu yasama yılı sonuna kadar çıkartılması planlanan tasarının benimsenen maddeleri şu yenilikleri getiriyor:
Çatı akarsa indirim
* Kira artışları bir önceki yılki üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışını geçemeyecek. Sözleşmeye ÜFE'den yüksek bir oran yazılamayacak.
* Dövizle kiralanan evlerde, ev sahipleri 5 yıl geçmeden zam isteyemeyecek.
* Eğer evin çatısı akar, su veya elektrik tesisatı bozulursa, kiracı ev sahibinden onarım yapılmasını veya kirada indirim yapılmasını isteyebilecek.
* Ev sahipleri, 'oğlum gelecek' diyerek kiracıyı evden çıkaramayacak. Böyle bahanelerle boşaltılan daireler, haklı sebep olmaksızın 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacak.
* Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa kiralar peşin değil ayın sonunda ödenecek. Ev sahibi kiracı ilişkilerini belirleyen düzenlemeler Haziran ayında yasalaşması bekleniyor. Bu düzenlemeler yasalaştığı takdirde artık ev sahipleri istediği şekilde geçersiz bahanelerle kiracısını evden çıkaramayacak ve istediği gibi de kira artışını yapamayacak.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber