Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen program, Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlendi. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Elazığ Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gıyasettin Arslan, Bingöl Üniversitesi Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Yasir İnceler, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Burada olmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” sözleri ile konuşmasına başlayan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Yeni açılan üniversiteler çevrelerindeki büyük üniversitelerden istifade ederler. Sakarya Üniversitesi İstanbul'dan beslenir. Yalova Üniversitesi İstanbul'dan beslenir, Kırşehir Üniversitesi Ankara'dan beslenir. Bu konuda biz de Fırat Üniversitesi'nden her konuda destek alıyoruz. Bunun için Kutbeddin Hocamız ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Ezan Dinlerken Huşu İçinde Dinlemek İster İnsan
“Kıraat, hepimizin özellikle ilahiyatçıların çok dikkat çektiği, önem verdiği bir konu” şeklinde sözlerini sürdüren Prof. Dr. Çapak, şöyle devam etti: “ Çünkü ezan dinlerken huşu içinde dinlemek ister insan. Camilerde müezzinleri dinlerken güzel bir ses tonu ve kıraat ile dinlenmek ister. Güçlü olan medrese geleneğimize uygun bir şekilde kıraat ilmine de önem vermemiz gerekiyor. Kıraat Merkezimiz ile medrese geleneğini, Arapçayı ve güzel Kuran okumayı besleyip geliştirmek istiyoruz. Sadece Bingöl'ün değil bölge illerimizin de bu merkezimizden istifade etmesini istiyoruz. Şu an Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Müftülüğümüz ile güzel projelere imza attık. Personel eğitimleri oldu. Allah nasip ederse Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, icazet verecek bir kurum haline gelecek.”
Müslümanlar olarak her şeyden önce Kuran-ı Kerimi bilmemiz gerektiğini ifade eden Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Peygamber efendimizin sünnetini bilmemiz yaşamamız lazım. Kuran sadece mezarlıklarda okunan özel günlerde okunan bir kitap değildir. Kuran-ı Kerim aynı zamanda hayatımızın nasıl şekillenmesi gerektiğini ve ömür boyunca her insanın hayatında uygulaması gereken bir kitaptır” dedi.
Peygamber Efendimizin hayatının öncelikle kronolojik olarak öğrenilmesi gerektiğini belirten Elazığ İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya da, “Bu nedenle İmam Hatip Liselerinde Siyer-i Nebileri var. Bir Müftü olarak sizlere çok sayıda eser okumanızı tavsiye ediyorum. Peygamberimizin ilk davetine gönül veren gençliktir. Gençlik çok önemli, gönlü genç olup kafası ve imanı da genç olanlar var. Onları istisna ediyorum, onlar her zaman gençtir” diye konuştu.
Programın sonunda 2016 dünya güzel Kuran okuma birincisi olan Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Kaya tarafından Kuran ziyafeti sunuldu.