İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şube Sekreteri Kılıç, şube yönetim kurulu ve kadın komisyonu adına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
“Kadına yönelik şiddet, toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik zarar görmesi veya acı çekmesi ile sonuçlanan ya da bu tür sonuçlara yol açabilecek olan tehdit, baskı ve özgürlüğün keyfi olarak engellenmesini kapsamaktadır” ifadelerini kullanan Kılıç, kadına yönelik şiddet kadının hareketliliğine sürekli baskı yaptığını ve haklarına erişimini kısıtladığını söyledi.
Her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını vurgulayan Kılıç: “Gelişen kadın hareketine ve insan hakları savunucularına rağmen dünya devletleri ve toplumları kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması konusunda başarısız kaldılar. Dünya ölçeğinde her 3 kadından biri bugün şiddetin değişik biçimlerine halen maruz kalmaktadır. Kadınlar yaşamın her alanında, evlerinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda, mücadelelerinde şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaya devam ediyorlar. Dünyanın çeşitli yerlerinde sürmekte olan savaşlarda ve iç çatışmalarda kadınlar ve kız çocukları tecavüze uğruyor, öldürülüyor ya da insan ticaretinin öznesi haline getiriliyor. Avrupa ölçeğinde her yıl 200 bin kadının insan ticareti ağlarında cinsel sömürüye uğradığını bildiriyor araştırmacılar. Türkiye'de her gün dizinden vurulan, taşlanarak öldürülen, namus cinayetine kurban giden, tecavüze uğrayan, nedeni belirsiz bir biçimde intihar eden kadınlara ilişkin haberleri izlemeye devam ediyoruz. Bu haberler, kadın örgütlerinin yaptığı araştırmalarda ortaya çıkan sayılar kadına yönelik şiddet buzdağının görünen kısmının yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Aile içi şiddet konusunda izlenebilen istatistiksel rakamların düşüklüğüne rağmen Türkiye sıralamanın en üstlerinde yer alıyor. Kamusal alanda yaşanan şiddeti ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar ve bu çalışmaları yapanlar da şiddete maruz kalıyorlar bizim ülkemizde. Gözaltında taciz ve tecavüz vakalarının üstü örtülmeye çalışılıyor” dedi.
25 Kasım 2012′nin ilk 10 ayında toplam 137 kadının öldürüldüğünü, 106 kadının tecavüze uğradığını, 195 kadının şiddete uğradığını ve 117 kadının tacize maruz kaldığını belirten Kılıç: “Son beş yıldır kadına yönelik şiddetin azalmadığı, koruyucu ve önleyici, caydırıcı önlemlerin sağlanmadığı var olanlarında kadınları korumadığı daha iyi anlaşılacaktır. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, herkesin görev üstlenmesi gereken bir mücadele alanıdır. Bu şiddet ortadan kaldırılmadan insan haklarından, demokrasiden ve barıştan söz etmek mümkün olmayacaktır. Kadına yönelik şiddete karşı ellerimizi ve yüreklerimizi birleştirelim” şeklinde konuştu.