KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Kiğı halkı keneye karşı bilgilendirildi

Kiğı Kaymakamlığı kenelerle mücadelece kapsamında çiftçilere paraziter ilaçların kullanımı ve önemini vurgulayıp halkı kene mücadelesi hususunda bilgilendirdi.

Kiğı halkı keneye karşı bilgilendirildi
16 TEMMUZ 2008 ÇARŞAMBA 10:30
0
897
0
AA aa
Kiğı Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada; Kenelerle mücadelenin stratejik bir plan dâhilinde yapılabilmesi için biyolojilerinin iyi bilinmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Açıklamada tabiatta tam anlamıyla radikal çözüme ulaşabilecek bir mücadelenin yapılabilmesi söz konusu olmadığı de yer aldı.

Halkın kene konusunda bilinçlenmesi gerektiği vurgusu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Akarisitlerle kene mücadelesi ancak konak üzerinde ve dar alanda başarılı olur. Belli bir süreden sonra da kullanılan akarisidlere karşı direnç gelişimi söz konusu olabilir.

Aslında kenelerle ilaçlı mücadele hayvan barınaklarında başlar. Bunun dışında kenelerin yaşam alanlarının değiştirilmesi,  herbisidal ilaç kullanma, arazi taban örtüsünü yakma, araziyi belli aralıklarla sürme, orman taban örtüsünü kaldırarak yakma, konak hayvanların ortamdan uzak tutulmasın gibi önlemler mücadelede etkilidir.

Bunu dışında biyolojik kontrol olarak; kenelerin üremesini önleme anlamında kısırlaştırma çalışmaları ve kenelerin doğal düşmanlarının ortama salınması gibi önlemler de bazı ülkelerde uygulanmaktadır.

Kene mücadelesinde ve kenelerle bulaşan hastalıkların önlenmesinde bilinçli olmak çok önemlidir. İnsanlar keneler hakkında doğru bilgilerle doyurulursa kenelerin insanlara tutunma şansı azalacaktır. Hala pek çok yörede insanlar “Bu keneler eskiden beri vardı ve insanlara tutunurlardı, hiçbirşey olmazdı” mantığıyla hareket edilmemeli, insanlara bu konuda bilinçlendirilmeli, yeteri kadar eğitim verilmelidir.     

Kenelerin yoğun olarak bulunabileceği ortamlara girmek zorunda olan insanların gerekli önlemleri almaları çok önemlidir. Keneler genellikle otlu ve ormanlık alanlarda insanlara tutunur. Böyle yerlere gidecek olan insanların uygun elbise giyinmeleri, elbise ve vücutlarına repellent sürmeleri mutlaka gereklidir.

İnsanların çok sık piknik yaptığı mesire yerlerinin çimleri kısa aralıklarla biçilmeli ve ilaçlanmalıdır. İlaçlanan bu bölgelere konak hayvanların girişi engellenmelidir.

İnsanların yanlış bir kanısı da konak hayvandan kendilerine kene bulaşabileceği endişesidir. Halbuki kene bir konağa tutunduğunda  dişi ise tam doymadan konağını terk etmez. Yani mevcut konağının kanını beğenmeyip bir başka konağı tercih etme gibi bir alışkanlığı yoktur. Konak üzerinde bulunan erkek kene ise çiftleşmeden sonra ölecektir yani tehlike bu yönde olamaz. Ancak konak hayvanların bulunduğu arazilerde tam doyup konağını terk eden dişi kenenin yumurtalarından çıkan larvalar o bölge için tehlike arzeder.

Yaygın ve yanlış bir inanış olarak; sanki bütün kenelerin mutlaka bir hastalık ve özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı  virusunu  taşıdıkları ve yaydıklarıdır. Halbuki kene eğer bir hastalık etkeni taşımıyorsa herhangi bir ektoparazitten ne farkı olabilir?

Kene insana tutunduğunda belki o kişi erken farkına varmayabilir. Böyle durumlarda telaşlanmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki kene virusu taşıyorsa zaten ilk tutunmada virusu vücuda vermiştir. Keneyi vücuttan uzaklaştırmaya uğraşmayla zaman geçirmeyip KKKA hastalığının teşhis ve tedavisinin yapılabileceği bir hastaneye başvurmak en doğrusudur.”

 



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2025
22:43
Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.
03.02.2025
22:42
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 2 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
03.02.2025
22:41
Bingöl`de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de ekipler tarafından gübre bayileri ve üreticileri denetlendi.
03.02.2025
22:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sistemindeki yeni uygulamayla aile hekimlerinin de randevu sistemine alındığını belirtti.
03.02.2025
22:38
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na iki ayrı önerge veren Bingöl Milletvekili Hülakü; 'Bingöl'ün kuzey ilçeleri, yıllardır merkezi yönetim tarafından ihmal edilmekte, hizmet götürme yükümlülüğü göz ardı edilmektedir' dedi.
03.02.2025
01:44
Bingöl`de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada kurallara uymayan 158 araç veya sürücüye ceza kesildi. Sürücülerin en çok ceza yediği ihlaller ise şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın