AK Parti Bingöl İl Başkan Yardımcısı ve Medya ve Tanıtım Başkanı Bayram Keskin yaptığı açıklamada hükümetin Teşvik Yasasının uzatılması için kanun değişikliğinin gerektiğini söyledi.
Halen 49 il ile Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri dâhil 51 ilde uygulanmakta olan teşvik yasası 31 Aralık 2009 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Keskin,“ Özellikle üretim ve imalat sanayi ile hizmet sektöründe istihdam sağlayan özel sektör işverenlerinin sigorta primi işveren hissesinin organize sanayi bölgesi için Yüzde 100'ü, diğer yerlerde ise yüzde 80'i Hazine tarafından karşılanmaktadır” dedi. Keskin,“İşverenlerin işçilik maliyetleri ile girdi
fiyatlarındaki yüksek maliyetleri minimize etmek için Hazine tarafından ödenmesi üstlenen sigorta primlerinin teşviki ilk defa 1998 yılında 4325 sayılı yasa ile uygulanmaya başlandı.
DPT tarafından GSYİH tutarı 1.500 Dolar'ın altında olan illerin yararlandığı teşvik yasasının Hazineye olan maliyeti oldukça yüksektir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kanundan yararlanan işverenlerin sigorta prim yükünü aslında Hazine karşılıyor” dedi.
HALEN 5084 İLE 5615 SAYILI YASALAR YÜRÜRLÜKTE
Keskin, “İlk defa 1998 yıllında 4325 sayılı yasa ile yürürlüğe giren teşvik yasası 2004 yılına kadar devam etti. Daha sonra 2004 yılında 5084 sayılı yasa devreye alınarak kanun kapsamı daha da genişletildi. Yine 2006 yılında 5530 sayılı yasa ile en az 30 işçi istihdam etmek şartıyla teşvikten yararlanma zorunluluğu getirilirken, son olarak 2007 yıllında da 5615 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Kanun kapsamından yararlanmak için öteden beri devam etmekte olan işyerleri ile ilk defa işe başlayanlar arasında sadece çalışan sayısı farkı olup, teşvik tutarı Bingöl için halen Yüzde 80 olarak devam etmektedir” dedi.
EKONOMİK GÖSTERGELER YOKSUL OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR
Nüfusun yüzde 58'i yeşil kartlı olduğunu söyleyen Keskin, Büyük bir bölümü de devletin ilgili kurumları tarafından ayni ve nakdi yardımlarla desteklenmektedir dedi. Keskin, “Okullaşma oranı son yıllarda Türkiye genelinin oldukça üzerindedir. Özellikle 2003 depreminden sonra yeniden inşa edilen Bingöl'de son teknoloji kullanılarak modern eğitim kurumları da fırsattan istifade edilerek yapıldı. Özellikle TBMM Vakfı tarafından Bingöl'e kazandırılan Fen Lisesi ile birçok yerde yapılan ve İMKB tarafından finanse edilen lise İlköğretim ve YİBO ile PİO' larla adeta okul inşaatı seferberliği başlatıldı.Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı yaklaşık 830 tüzel kişiden sadece 2 tüzel kişi dışarıdan temin ettikleri mermerleri komşu illere ihraç etmişler. Bunun dışında ihracat veya ithalat yapan firma da yoktur” dedi.
TEŞVİK YASASININ UZATILMASI İÇİN ŞARTLAR OLUŞUYOR
Keskin, “Bingöl Sigorta İl Müdürlüğünde halen 6.600 kişi sigortalı olarak çalışmaktadır. Bunun 4.700'ü teşvik yasası kapsamında çalışmaktadır. Yine 827 adet işyerinin tescili olduğu sigorta kapsamında 440 adet işyeri teşvik kapsamında daimi işçi statüsünde istihdam gerçekleştirmektedir” dedi.
TEŞVİK YASASI UZATILMAZSA İŞSİZLİK TAVAN YAPAR.
“Maliye Bakanlığı tarafından henüz çalışmalar başlatılmamış olmakla birlikte muhtemelen Ocak 2010 Ayı içerisinde yeni bir kanun değişikliği ile süre uzatımına gidilmesi düşünülmektedir” diyen Keskin, “ Kanunun uzatılması yetkisi de yine Maliye Bakanlığı'na aittir. Sigorta primi işveren hissesisin uzatılmaması gibi bir durumda kaos çıkabileceği gibi istihdamda da anormal bir krizin yaşanması da uzak bir ihtimal değildir. Her ne kadar hazineye maliyeti yüksek olsa da ülke genelindeki işsizlik oranındaki artışı önlemek için aynı zamanda İşsizlik fonundaki finansmanın bu yönde transferi de ihtimaller arasındadır” dedi.
İYİMSER OLMAK GEREKİR
Keskin, “On yıllık ömrünü doldurmak üzere olan teşvik yasası gelişmemiş illerin ekonomisine olumlu katkılar sağladığı gibi istihdam- sigorta ilişkisinde de önemli bir ivme kazandırmıştır. Önceki yıllarda sigortasız çalışan işgücünün son yıllarda bakanlığın bilgilendirme çalışmaları sayesinde “geleceğini karartma” sloganı ile sosyal güvenlik anlayışına ayrı bir anlayış kazandırmıştır. Çalıştığı işyerinde “Sigorta primini bana ver” diyenlerin yerini “sigortasız çalışmam “diyenler almıştır” diye konuştu.
DİĞER YASALAR DA HALEN YÜRÜRLÜKTE
“Yine 5510 sayılı yasa ile yürürlüğe giren 5 puanlık sigorta primi indirimi de halen devam etmektedir” diyen Keskin şunları kaydetti: “1 Ekim itibariyle yürürlüğe giren ve işsizlik sigortası primini almakta olan işsizleri çalıştıranların kısa vadeli sigorta primi hariç, tüm sigorta primini yine hazine karşılamaktadır. İşini kaybedenler için oldukça cazip olan bu yasa da piyasadaki işgücü hareketliliğinde bir can suyu görevini üstlenmektedir.
İstihdamın sağlanması için devlet kendisine düşen fedakârlığı yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Özellikle bizim gibi gelişmemiş illerde sosyal güvenlikteki sigorta primi yükünü hafifletmek için bakanlığın yaptığı bu çalışmalar Avrupa Birliği ülkeleri arasında bir model olarak biliniyor. Uzun yıllar bütçede kara delik olarak tarihe geçen Sosyal Güvenlik Kurumu artık istihdamın artırılması ve genel sağlık sigortasının hayata geçirilmesi için alt yapı oluşturma çalışmalarını da yürütmektedir.”
Mehmet Ali YILDIRIM
Bingöl Online Haber Servisi