Özellikle ilköğretim dönemindeki çocukların bu rahatsızlıktan olumsuz etkilendiğine değinen Medical Park Bursa Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cengiz Bozkurt, en sık rastlanan şekil bozuklukları arasında kepçe kulağın geldiğini söyledi.
Bu sorunun, özellikle çocuklarda sosyal bir problem haline dönüşebileceğini söyleyen Bozkurt, kepçe kulakta estetik olmayan görüntüyü veren sorunun kulağın kafatası ile yaptığı açı olduğunu söylerken, bu abartılı açıya kulak içi kıvrımlarının yokluğunun da eşlik ettiğini belirtti.
Bozkurt, 'Kepçe kulak düzeltme operasyonunun yapılması için en uygun zaman ilköğretime başlamadan önceki dönemdir. Ancak daha sonra da herhangi bir yaşta düzeltilebilir, erişkinlikte de kepçe kulak estetiğinin talep edilmesi sık rastlanılan bir durumdur.' diye konuştu.
Ameliyat hakkında da bilgi veren Dr. Bozkurt, kepçe kulak ameliyatının, hastane ortamında çocuklarda genel anesteziyle, erişkinlerde ise lokal anesteziyle yapıldığını ve yaklaşık bir saat sürdüğünü belirtti. Bozkurt, 'Operasyon kulağın arkasından yapılır ve kulak kıkırdaklarının olması gereken kıvrımları için, içeriden kalıcı dikişler atılır. Kulak kepçesi doğru açıya getirilir ve kesi yeri gizli dikişlerle kapatılır.' dedi.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası, hastanın evine dönebileceğini söyleyen Bozkurt, kulağın 2-3 gün boyunca bandajlı kalması gerektiğini ve ameliyat sonrası oluşan ödemin 2 hafta içinde çözüleceğini belirtti.
Bozkurt, ayrıca, kulağın son şeklini almasının birkaç ay sürdüğünü, ancak, bu süre içerisinde hastayı rahatsız edebilecek herhangi bir görüntü oluşturmadığını da sözlerine ekledi. (CİHAN)