Solhan Kaymakamı Aydın, Solhan'da dershanecilik eğitimi konusunda faaliyet yürüten Hedef12 Dershanesi'nin YGS'ye hazırlanan öğrencileriyle bir araya geldi.
Dershane Öğretmeni Emine Çakır'ın daveti üzerine öğrenciler ile bir araya gelen Kaymakam Aydın, öğrencilerin talepleri üzerine üniversiteden başlayıp, kaymakam olma adımlarını kademeli bir şekilde anlattı.
Başarılı olacağınız bölümü tercih edin
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kaymakam Aydın, “Hiç kimsenin baskısı olmadan hangi bölümde başarılı olacağınıza güveniyorsanız, o bölümü tercih edin. Ailenizin ya da başkasının sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Sonuçta sizi kendinizden daha çok bilen kimse yok. Üniversite ortamları çok farklıdır. Üniversite tek başına bir ülke gibidir. Çünkü ülkenin her bölgesinden her türlü kişileri barındırıyor” dedi.
Kaymakam kendini ilçede yalnız hisseder
Öğrencilerin Kaymakamlık mesleğinin nasıl olduğu sorusunu yanıtlayan Kaymakam Aydın,“Kaymakamlık sorumluluk isteyen bir meslektir. Hiç bilmediğiniz bir yerde Kaymakam olabilirsiniz. Kaymakam kendini ilçede yalnız hisseder. Çünkü birileriyle oturup kalktığında, ilçede farklı algılanabilir. Kaymakamlık mesleği gerçekten çok ciddi ve sorumluluk isteyen bir meslektir” diyerek mesleğin zorlularından yakındı.
Kaymakam, ilçede yasaların uygulanmasını sağlar
Kaymakamın sorumluluğu hakkında öğrencilere bilgi veren Aydın,“Kaymakam, ilçede yasaların uygulanmasını sağlar, Valinin emirlerini uygular ve ilçedeki çeşitli kamu kurumlarının çalışmaları arasında eşgüdümü sağlar ayrıca halkın şikâyetlerini dinler. En önemlisi halkın ihtiyaçlarını saptar ve giderilmesi için gerekli önlemleri alır ve törenlere başkanlık eder ve resmi ziyaretleri, kabul, eder” diyerek kaymakamın görev alanlarını anlattı.
Kaymakamlık özelliklerini sıraladı
Kaymakamlık mesleğinin özelliklerini merak eden ve Kaymakam olmak isteyen öğrencileri bilgilendiren Aydın, “Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanları anlayabilen, yeniliklere açık, yaratıcı, işleri planlayabilen ve uygulamayı izleyebilen, yönetici özelliklerine sahip kimseler olmaları, gerekir” diyerek bilgilendirdi.
Kaymakamlık mesleğin ön eğitimini veren bölümlerin üniversitelerin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Hukuk Fakültelerinde verildiğini belirten Kaymakam Aydın, bu bölümlerden mezun olanların ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmaları durumunda, İçişleri Bakanlığı'nca yapılacak Kaymakamlık sınavına girerek mülakatı geçtikten sonra Kaymakam olabilecekleri söyledi.