Solhan Belediyesi tarafından Kayıtlı İstihdamın Teşviki II kapsamında yürütülen ‘Herkes İçin Kayıtlı İstihdam' AB projesi faaliyetleri kapsamında daha erkekler ve karınlar ile öğrencilere yönelik düzenlenen halka yönelik bilinçlendirme çalışmaları seminerlerinin dördüncüsü geçtiğimiz hafta yapıldı.
Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü güvenlik korucularına yönelik düzenlenen bilinçlendirme semineri ile proje çalışmalarını devam etti.
Proje kapsamında yarışmaların yapılacağını hatırlatan proje eğitmenleri güvenlik korucularına proje hakkında bilgi verdiler.
Fırat Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç Selim Gündüz; “Koruculuk sistemine ülkemizde PKK terörünün artması üzerine seksenli yılların ortasında gelmiş ama fazla düşünülmeden baya eksik olan bir sistem uygulama konulmuş. Maalesef bu eksik sistem 2017'ye kadar kalmış 2017'ye kadar eski ismi ile Geçici köy korucuları yeni ismiyle gönüllü korucuları maalesef bir sosyal güvenlik imkanları 2017'ye kadar tanınmamıştı. Evet, 2017'de değişiklik yapılarak Sosyal Güvenlik Hakkı tanındı. Bu ülkemizde OHAL'e getirdikten sonra -bu daha iki aylık, iki buçuk üç aylık dönemde- korucularla ilgili son bir yasal düzenleme daha yapıldı. Ama tabi yeterli mi derseniz yeterli değil ama iyiye doğru giriş var. Tabi şimdi korucuların ve askerlerin operasyonlarda neler yaşadığını bilmeyenler, dışarıdan baktığında özür dilerim askere giden hani ne iş yapıyor denilebilir. 92, 93 yılları arası Şırnak'ta görevliydim. Korucu kardeşlerimizle birlikte oradaki sadece bir yıllık sürede -bazı asker ömrü boyunca 80 operasyona katılmazken- ben bir yılda 80-90 arasında operasyonu katıldım. Bunların yarısında korucu kardeşlerimizde bize eşlik etti. Onların bir kısmı şehadete yürüdü, rahmet diliyorum. Tabi dışarıdan bakan için koruyucu ne iş yapıyor. Bizzat onlar silah arkadaşlığı yapan operasyona gideceksiniz ki hangi zorluklar içerisinde çalıştıklarını görebilesiniz.” İfadeleri kullanılarak korucuların yaşadıklarını ve Sosyal Güvenlik konusunda bilgiler aktardı.