Akaryakıttaki fiyat istikrarsızlığı gerekçesiyle bir günlük grev kararı alan S.S.18 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, bugün itibariyle yeniden çalışmaya başladı. Grev nedeniyle yaşanan mağduriyet, kamuoyunun tepkisine neden olurken, bilgi kirliliği nedeniyle birçok dedikodu da hızla yayıldı.
Sosyal medyada hesaplar yapılıp “'zarar söz konusu değil' diyenler, kooperatife yönelik ‘tekelleşme' ithamları ve dahası…. En ilginç gelişme ise bir anda hızla yayılan “Otobüsçüler 10 TL rayiç istemişler' dedikodusu oldu.
Yaşananlar üzerine görüşülen S.S.18 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, soruları yanıtladı ve dedikodulara açıklık getirdi.
“10 TL RAYİÇ TALEBİMİZ TAMAMEN YALANDIR!”
“Bingöl'de grev günü birçok yerde kooperatifin 10 TL rayiç istediği yönünde söylendiler ortaya atıldı. Bunun gerçekliği nedir?” sorusuna “Tamamen yalandır, iftiradır” yanıtını veren Kooperatif Başkanı Nihat Kaya: “Belediyeye verdiğimiz dilekçeler var. Asla bir rayiç talebimiz olmamış, sadece yakıt desteği talebinde bulunmuşuz. Belediye de bu yakıt desteği talebini karşılayamayacağını bildirmiştir. Kesinlikle 10 TL gibi uçuk bir rakam telaffuz dahi edilmemiştir. Bunlar gerçek dışıdır, iftiradır” dedi.
“HER AY 540 BİN TL DEĞERİNDE ÜCRETSİZ TAŞIMA YAPIYORUZ”
“Ücretsiz taşımacılıkla ilgili şehit aileleri ve gazileri haricindeki, raporlu ve 65 yaş üstü kişilerin taşınmasında bir kriter istediniz. Ücretsiz taşınan memurlar diye bir iddia da var. Bunun aslı astarı nedir?” sorusuna ise Kaya, şu yanıtı verdi;
“Kooperatif olarak Bingöl'de aylık ortalama 120 Bin ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bu da 540 Bin TL'ye tekabül ediyor. Şehit aileleri ve gazileri çok fazla değil. Ağırlıklı olarak yüzde 40 raporu olanlar ile 65 yaş üstüdür. Gerçekten engelli olan vatandaşlarımıza da bir itirazımız söz konusu değil. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aylık 96 Bin TL ödeme yapıyor ancak 2022 Ocak ayından buyana herhangi bir ödeme yapılmış değil. Ödeme belediyeye gönderiliyor, belediye de bize ödüyor. 6 aydır ödemelerimizi alamıyoruz. Geri kalan da yönetmelik gereği bizden gidiyor. Lakin sorunumuz şu, ücretsiz kart verilirken bir kriter yok. Örneğin kişinin yüzde 40 raporu var ama çalışıyor, maddi durumu iyidir ya da kamu görevlisidir, işine gidip geliyor. Bu kişi maaş alıyor ve mağdur da değil. Ya da 65 yaş yaşını doldurmuş kişidir ama maddi durumu iyidir. Bunların taşınması sorundur. Burada bir kriter olması lazım. Nasıl ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yeşil kart veya maddi destek talebinde bulunulduğunda evi incelenip mal varlıklarına bakılıyorsa, burada da aynı kriter uygulansın. Maddi durumu iyi değil ve yüzde 40 raporu var, eyvallah. 65 yaşını oldurmuş ve gerçekten mağdurdur, ona da eyvallah. Ama hali vakti yerindeyse, kamuda çalışıyorsa, maddi geliri varsa, onlar da ücretsiz taşınmasın. İtirazımız bunadır. Bu da yetmiyor, kendi kartını aile bireylerine kullandıranlar var. Normalde tespit ettiğimizde ki, çok tespit ettik ve 6 ay süreyle kısıtladık. Hatta savcılığa bildirmemiz lazım ama Bingöl küçük yer, hatır devreye giriyor, kıramıyoruz. 6 ay dolmadan yeniden açtık kullanıma. Bu da bizim iyi niyetimizin olumsuz yanı diyelim”
“SOSYAL MEDYADAKİ HESAP KEŞKE BİZE DE UYSA”
Grev sonrası sosyal medyada yapılan hesap kitap işlerine de değinen Kaya, yapılan hesapları “Keşke evdeki hesap çarşıya uysaydı” diye nitelendirdi.
Kaya: “Otobüslerin tıka basa dolu olduğu eleştirilerini ifade ediyorlar. Her gün, her saat dolup taşmıyor. Yoğunluk belli saatlerde yaşanıyor. Okula veya işe gidiş ve çıkış saatlerinde bir yoğunluk oluyor. Haricinde otobüsler sakin. Klimalarımızın bakını yaptırdık bayram öncesi. Şuanda bir kaça aracımızda arıza oluştu, onları da gidereceğiz. Klimayla ilgili bir çalışmamız ve gerekirse yaptırımımız olacak. Halkın şikâyetlerini elbette değerlendiriyoruz. Kaba davranan, hakaret eden bir şoför varsa, onu da bize bildirsinler lütfen. Biz de ona göre gerekli müeyyideleri uygulayalım. Araçlarda zaman zaman yaşanan doluluk üzerinden hesap yapanlar buyursunlar gelsinler, ne kazandığımızı kendileri görsünler. Arabanın çalışanı var, bakımı var, sigortası ve kaskosu var, yedek parçası var, arızası var. Öyle bol keseden hesap yapıp şu kadar kazanırlar demek kolay. Derler ya, içi bizi dışı sizi yakıyor diye. Durumun özeti bu.”
“TEKELCİLİK SUÇLAMASINI KABUL ETMİYORUZ”
“Kamuoyu, rakibiniz olmadığı için tekelleştiğinizi ve dilediğiniz gibi davrandığınızı düşünüyor. Bir tekelleşme söz konusu mu? Belediyenin otobüs hattı kurmasında engel misiniz?” sorusuna “Tekelleşme söz konusu değildir, olamaz. Belediyeye de otobüs çalıştırmasında engel değiliz” yanıtını veren Kaya, şöyle devam etti;
“16-17 yıl önce özel halk otobüsü ile hat minibüslerinin birleştirilmesi yönünde belediye ile bir sözleşme imzalandı ve bunun karşılığında ciddi bir bedel ödendi belediyeye. İkinci bir hat açılması sözleşme nedeniyle mümkün değil. Ama belediye isterse, kendi araçlarını alıp çalıştırabilir. Bunda kanuni bir engel yok. Ama alternatif bir hat kuramaz. Yaparsa kendisi yapar. Buna da biz engel değiliz. Buyursunlar yapsınlar, ücretsiz yolcuları da kendileri taşısınlar, imkânları varsa taşıdıkları yolculara ekstradan ödeme yapsınlar. Bizi bağlamıyor. Sözleşmeden doğan hakları yok sayıp konuyu tekelcilikle bağdaştırmak doğru değildir. Belediye ile aramızda bir çatışma yok. Bizler kazanamıyoruz ve zarar ettiğimiz için yakıt desteği talebinde bulunduk, o da karşılanmayınca grev hakkımızı kullandık. Grev yapmamız eleştirilebilir ama olmadık iddialarla, gerçeklikten uzak hesaplarla, iftiralarla ortamı bulandırmaya kimsenin hakkı yok.”