KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Kavurma, bal ve kaymağı tanıttı

Bingöl'ün Soğukçeşme kavurmasıyla, balıyla ve kaymağıyla zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirten Coşkun, Global Gastro Ekonomi Zirvesine katılan tüm katılımcıları bu lezzetleri tatmak üzere Bingöl'e davet etti.

Kavurma, bal ve kaymağı tanıttı
01 NİSAN 2018 PAZAR 22:22
7
3272
1
AA aa

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Global Gastro Ekonomi Zirvesi düzenlendi. Zirveye, turizm sektörü, gastronomi sektörü, medya, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yurtdışından davetliler katıldı.

Zirvede konuşma yapan Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, “Artık Gastronominin; katma değeri yüksek, ihracat potansiyeli olan, yerelde markalaşma aracılığıyla turizme katkı sağlayan çok önemli bir kalkınma unsuru olduğunun farkındayız. Gastronomi turizmi, aynı zamanda; yerel, bölgesel ve ulusal ekonomiyi canlandırmak adına da önemli bir potansiyel sunmaktadır” dedi.

2014 -2018 dönemini içeren Onuncu Kalkınma Planında, gastronomi turizminin de içinde yer aldığı alternatif turizm türlerinin gelişimini desteklemeyi amaçladıklarını kaydeden Coşkun, ayrıca önümüzdeki üç yıla ilişkin Orta Vadeli programda; Turizm Stratejisinin, ülke ve tür çeşitliliğini artıracak şekilde yenilenmesini hedeflediklerini ifade etti.

Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemizin çok köklü bir gastronomi mirasına ve zengin bir bio çeşitliliğe sahip olduğunu söyleyen Coşkun, her bir bölgemizin kendine özgü yerel tarım ürünleri ile hazırlanan yemekleri ve bunların farklı sunumları turistlerin ilgisini çekebilecek nitelikte olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2017'de yaklaşık 27 milyar dolarlık bir turizm gelirinin olduğunu, yeme içme harcamalarının bu tutarın yüzde 22'sini (5,9 milyar dolar) oluşturduğunu ifade eden Coşkun, ayrıca ülkemizin mutfak kültürü göz önüne alındığında bu harcama kaleminin daha da artırılabileceğinin açık olduğunu ifade etti.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun “Öncelikli amacımız, bu zengin gastronomi kültürünün, turistik ürün haline getirilerek; hem iç hem de küresel pazara sunulacak şekilde tasarlanması ve pazarlanmasıdır.” dedi.

Gastronominin yerel kalkınmanın önemli bir bileşeni olmakla birlikte, ülkemizin yurtdışında tanıtımında da oldukça önemli bir role sahip olduğunu belirten Coşkun, örneğin, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tatları” projesiyle 14'ü yabancı olmak üzere 35 şefe Gaziantep Mutfağından 90 çeşit yemeğin uygulamalı olarak öğretildiğini, yabancı şeflerin ülkelerine döndüklerinde, söz konusu yemeklere menülerinde yer vermeye başladıklarını, şeflerden bazılarının malzemeleri özellikle Türkiye'den getirttiklerini belirttiklerini ifade etti.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun; ayrıca yerli yatırımcılarımızın yurt dışında açtıkları kafe ve restoran gibi yerler ve UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde bulunan keşkek, mesir macunu, Türk kahvesi, ince ekmek gibi ürünlerimiz ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır dedi.

Geçtiğimiz Kasım Ayında gerçekleştirilen 3. Turizm Şurasında bir Gastronomi Turizmi Komisyonu oluşturduklarını ifade eden Coşkun, Türk mutfağının sahip olduğu zenginliği güçlü bir marka haline getirmeyi, ulusal ve uluslararası pazarda etkin tanıtımı gerçekleştirmeyi ve tüm paydaşların katılımıyla bir yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını, bu amaçları gerçekleştirmek için ise; geleneksel ve dijital tanıtım faaliyetleriyle Türk gastronomisi ve Türk mutfağının öne çıkarılması, yeni kuşak şeflerin desteklenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlenmesi, Türk gastronomisini temsil edebilecek nitelikli işletmelerin özendirilmesi, gastronomi açısından değerli destinasyon ve rotaların seçilerek pazarlama stratejilerinin ortaya konması gibi bir dizi somut öneriler kapsamında çalışmalara hız vereceklerini ifade etti.

Coşkun, ayrıca potansiyelin kullanabilmesi için işbirliği içinde çalışılmasının önemine vurgu yaptı.

Zaman Gastronomi turizmini harekete geçirme ve bu yolla yeni bir turizm atağı yapma zamanıdır diyen Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun; Bingöl'ün de Soğukçeşme kavurmasıyla, balıyla ve kaymağıyla zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek Global Gastro Ekonomi Zirvesine katılan tüm katılımcıları bu lezzetleri tatmak üzere Bingöl'e davet etti.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, zirveye ev sahipliği yapan ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük bir gayret gösteren “Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği'ne, teşekkürlerini ileterek dernek çatısı altında bulunan marka ve firmaları gastronomi alanında potansiyelimizi keşfetmek adına attıkları adımlardan ötürü kutladı.

Coşkun, başta Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer'e, zirvede emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24363)
02 Nisan 2018 Pazartesi 11:08
Yendiğin baş ve kaymak bunlarin yanındaki bekin unutma ahiret var
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın