Sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen Kava, bu eğitim döneminde yaklaşık bir milyon ilköğretim, 700 bin okul öncesi öğrencisinin kaydının yapıldığını ifade ederek, yeni kayıtlarla birlikte toplam 14 milyon 115 bin öğrenci ve 600 bin eğitimcinin ders başı yapacağını söyledi.
Kava, “ Bu kadar büyük bir örgüte sahip eğitim camiamızın sorunları da büyüktür. Bu sorunların tespiti ve çözümüne ise, sadece eğitimcilerin değil, eğitimle ilgilenen herkesin katkıda bulunması gerekir. Geçmişte olduğu gibi bu dönemde de eğitimi ve çalışanlarını birçok sorun bekliyor. Verilecek eğitimin niteliği açısından eğitime ayrılacak kaynak sıkıntısı, derslik yetersizliği, bölgelerarası öğretmen açığındaki farklar, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilememesi, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli halde olması; eğitimi verecek öğretmen açısından, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik gibi birçok sorun önümüzde duruyor.” dedi.
Yönetici atamada yaşanan kaosun sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Kava, “Yönetici atama konusundaki kaos sürüyor. 30 bin civarında idareci vekâleten görev yapıyor. Bu konuda sınav esaslı, liyakate dayalı bir yönetmelik hazırlanarak mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. Uzman Öğretmen ve Başöğretmen Sınavları Yapılmalı, Uzman Öğretmen sınavı 2005'te bir defa yapıldı ancak devamı getirilmedi, Başöğretmen sınavı ise hala yapılamadı. Bu konuda meydana gelen mağduriyetler giderilmeli, konu ile ilgili mevcut yasal düzenleme dikkate alınarak yeni sınav açılmalıdır. Katsayı Adaletsizliğine Son Verilmeli, Binlerce öğrenciyi mağdur eden haksız, adaletsiz katsayı uygulaması hala çözüme kavuşturulamadı. ÖSS'de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli nedeniyle söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesi ise sağlıksız şekilde artıyor. Bu engel kaldırılmalıdır. Katsayı engelinin aksine, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilmelidir” şeklinde konuştu.
İdarecilerin derse girme zorunluluğu esnetilmeli
Okul idarecilerinin zorunlu olarak 6 saat derse girmeleri idari işlerin aksamasına yol açtığını
ifade eden Kava, “Bu nedenle 6 saat derse girme zorunluluğu yerine, öğretmenlerin ders yükü göz önüne alınmak suretiyle 6 saate kadar derse girebilir şeklinde değişiklik yapılmalıdır. Ek ders ücreti, sadece derse giren öğretmene verilmeli, diğer yöneticilere ‘yöneticilik tazminatı' ödenmelidir” dedi.
Öğretmenlerin ek derslerindeki aksaklıklar giderilsin
Ayakta tedavili sevklerde derslerin tamamının ücretli sayıldığını söyleyen Kava, “İstismar eden olabilir diye hastalığın tedavisi gibi insani bir ihtiyaç dolayısıyla mağduriyet yaşatılmamalıdır. Daha önce olduğu gibi ‘bir öğretmenin bir günde 6 saat dersi varsa, ayakta tedavi için sevk aldığında o gün için 3 saati maaş karşılığı, 3 saati de ek ders karşılığı' şeklinde yeniden düzenlenmelidir. Hizmetli ve memurların atama ve yer değiştirme esasları belirlenmelidir. Eğitim çalışanı olan hizmetli ve memurların atama ve yer değiştirmeleri ile ilgili usul ve esaslar belirlenerek, atama ve yer değiştirme işlemleri yönetmelikle düzenlenmelidir. Söz konusu çalışanların başta özlük hakları olmak üzere ekonomik haklarında ciddi iyileştirmeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyeti giderilmeli
Toplu görüşmelerde mutabakata varılarak imza altına alınan 4/B'lilerin eş tayini, becayiş hakkı, askerlik dönüşü işlerine geri dönebilmeleri gibi konuların bir an önce uygulamaya geçirilmesini istediklerini ifade eden Kava , sendika olarak, ideal olanının 4/B'lilerin kadroya alınması olduğunu yönünde taleplerinin olduğunu vurguladı.
Bölgemiz eğitimci açısından cazip hale getirilmeli
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tercih edilmemesinden kaynaklanan öğretmen açığının giderilmesi için bu bölgeleri, görev yapacak öğretmen açısından daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Kava, “Onun için de buralarda çalışan öğretmenlere bölge tazminatı verilmesinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu da, öğretmen açığını asgari seviyeye düşürecektir.
Ek ödemeler sonucunda ortaya çıkan mağduriyetler giderilmeli
Açıklanan Ek Ödeme Kararnamesi ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki binlerce çalışanın mağdur olduğunu söyleyen Kava, “Bu kararname ile amir memurundan daha az ücret alacak duruma düşürülmüştür. Şube Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür yardımcılarının, amiri oldukları çalışanlarından 350–400 YTL daha az ücret alması söz konusu olmuştur. Konfederasyonumuz Memur-Sen'in toplu görüşme masasında gündeme getirdiği bu konunun varılan mutabakat çerçevesinde bir an önce çözümlenmesini bekliyoruz” dedi.
Dershaneler ve fırsat eşitsizliği
OKS'nin yerine getirilen SBS'de okulların etkisinin artması ile ikinci plana düşmesi beklenen dershanelerin daha da önem kazandığını söyleyen kava, “Daha önce, sadece son sınıfta dershaneye öğrenci gönderen aileler, çocuğunun sınıfındaki çoğu öğrencinin dershaneye yönlenmesiyle büyük maddi sıkıntılara katlanarak aynı hataya düşmektedirler. Devam zorunluluğu olmaması halinde, bazı öğrencilerin okullara hiç uğramayacağı anlaşılan bir eğitim sisteminin kimlere başarı sağlayacağı tartışmalıdır. Burada en önemli faktör, fırsatların herkese eşit olarak verilemeyişidir. Daha önce mahkemeden dönen, başarılı ancak ekonomik şartları yetersiz öğrencilere devlet desteği ile özel okulların kapısının tekrar açılması suretiyle fırsat eşitliği, kısmen de olsa, sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.