Bölgelerinde bulunan 8 köyde okul, sağlık ocağı, telefon, elektrik, kanalizasyon, yol ve su sorununun yıllardır devam ettiğini belirten Doluçay (Sağyan) köyü sakinlerinden Abidin Sevin, özellikle bu köylerin hiç birinde okul olmadığını söyledi.
1993 yılından itibaren çeşitli nedenlerden dolayı kapanan köy okullarının bir daha açılmadığını ifade eden Sevin, “ Bu köylerimizde yıllardır eğitim sorunu var. Sadece benim ikamet ettiğim Doluçay köyünde tek derslikte 15 öğrenci eğitim görüyor. Diğer köylerin hiç birinde okul yok. Buradaki çocukların çoğu Adaklı ilçesi veya Bingöl merkezde okumaya gidiyorlar. Okul bulunmayan köylerimizden Sütlüce, Sarıdibek, Elmaağaç, Çamlıca, Altınevler ve Kabaçalı köylerinde çok yoğun göç yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
Merkeze 42 kilometre uzaklıkta olan 17 haneli köylerinde sağlık ocağı, telefon, su, kanalizasyon, elektrik ve yol sorununun olduğunu belirten Sevin, “Yaz aylarında bile haftada sadece iki üç saat elektrik var.Biz hayvancılık ile geçimimizi sağlıyoruz.Elektrikler sürekli kesildiği için elde ettiğimiz bütün katıklar bozuluyor. Emeğimiz hep boşa gidiyor. Kışın neredeyse altı ay boyunca elektrik yok. Hayatımız hep karanlıkta geçti. Sorunlar sadece bununla sınırlı olsa tamam diyeceğiz. Köylerimizde sağlık ocağı yok.Kış aylarında acil bir hasta olduğu zaman kızaklarla merkeze ulaştırmaya çalışıyoruz.Yolumuz kapanıyor, aylarca açılmıyor.Bir kış boyu köylerde mahsur kalıyoruz. Bu sorunlar yüzünden bu güne kadar kaç kişi hayatını kaybetti.Acil bir doğum hastası oluyor, aramak istersek telefon yok, doktora götürmek istesek sağlık ocağı yok, merkeze ulaştırmaya çalışsak yol yok.Bu bize verilmiş bir cezadır resmen. Köylerdeki sıkıntılar yüzünden çoğu boşaldı. Her yıl başka illere göç veriyoruz. Giden zaten bir daha geri gelmiyor. Şuan sadece yaşlılar kalmış. Hiç bir köyde genç yok” şeklinde konuştu.
1993 yılına kadar Karer civarındaki köylerin ortak kullandığı bir ortaokulun olduğunu söyleyen Sevinç; “O dönemde bu okulda sadece 70 kız öğrenci vardı. Toplam 130 öğrenci eğitim görüyordu. Okulumuz kapandı ve göç başladı. Şimdi parmakla sayılacak kadar çocuk köyde. Bingöl'ün hiçbir yerinde buna benzer sorunlar bu kadar yoğunlukta değil. Köyümüzde tarımda kullanabileceğimiz su yok. 3 kilometre uzaklıkta bulunan bir dere var.Bu derenin suyu boşa akıp gidiyor. Bunu kullanmak istiyoruz, fakat imkanımız yok. Birileri artık Karer köyleri hatırlamalıdır.Bizde bu ülkenin vatandaşıyız.Başka bir yerden gelmedik.Vatandaş olarak hizmetten pay almak bizim en doğal hakkımız. Biz yıllardır bu hakkı alamıyoruz.Bizim kişisel gelirimiz bu köyleri kalkındırmaya ve yaşanılabilir bir duruma getirmeye yetmiyor. Bu sorunların bir an önce aşılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.