Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu'nun Kardeşlik Buluşması adıyla başlattığı toplantıların ikincisi Diyarbakır'da yapıldı. Toplantıya Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'daki sivil toplum kuruluşları katıldı. Toplantının sonuç bildirisini platform adına Ahmet Ay açıkladı.
Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla okunan bildiride birlik, beraberlik ve kardeşliğe bir kez daha vurgu yapıldı. Onlarca yıl süren ve 60 bin annenin ağlamasına sebep olan bir sorunun adını Kürt hakları sorunu olarak tanımlamaktan imtina eden anlayışların bu sorunu çözemediklerini dile getiren Ay, "Zira Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yaşayan halkın ekseriyetini oluşturanlar Kürtlerdir. Kürtlerin dillerini, kültürlerini ve benzerlik arz eden örf ve adetlerini Türk kardeşleri gibi yaşamaları suç görülmemelidir.
Kürt sorunu; statükocu, tek tipleştirici zihniyete sahip yöneticilerin algılamak istemedikleri hak ve özgürlük talepleri nedeniyle oluşmuştur. Sorunun çözümünde hiç kimsenin tasvip etmediği şiddet, hak arama yöntemi olarak benimsenmiştir" diye konuştu.
Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yasin Yıldız ise sorunların çözümü için toplantıda öne çıkan önerileri okudu. Yıldız önerileri şöyle sıraladı:
"Çatışmasızlık ortamının sürdürülebilmesi için tüm kesimlerin üzerine düşeni yapması gerekmekte. Anayasal vatandaşlık temelinde tüm kimlikler tanınmalı. Ulusçu devlet anlayışından ve baskıcı uygulamalardan vazgeçilmeli. İdeolojik eğitimden demokratik ve bilimsel eğitime geçilmeli. Faili meçhuller aydınlatılmalı ve failleri yargılanmalı. Savaştan ve kandan beslenen yapılanmalar deşifre edilmeli. Anadilin her alanda kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
İktidarların keyfi uygulamalarının önüne geçilmesi için hakların anayasal güvence altına alınarak acilen sivil ve demokratik bir anayasa hazırlanmalı. Koruculuk sistemi kaldırılmalı herhangi bir husumete yol açmamak için rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı. Bölgeye gönderilecek bürokratlar donanımlı olmalı ve halkın hassasiyetlerini paylaşmalı. Bölgedeki sorunun kamuoyuna aktarılmasıyla ilgili sorunlu medya dili düzeltilmeli."