Son yıllarda fiziki yapılaşmandaki artışla dikkat çeken eğitim kurumları, bu kez öğrenci kapasitesiyle gündeme geldi. Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl'de büyük önem taşıyan 3 ortaöğretim kurumunun toplam öğrenci kapasitesine değindi. Kapasitenin arttırılması gerektiğini aktaran Karasu, bu okullardaki kapasite artışına neden ihtiyaç duyulduğunu da anlattı.
Çevre illerdeki aynı isimdeki okulların kapasitesini işaret eden Karasu: “Bingöl'de Fen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi'nin bu yıl alacağı toplam öğrenci sayısı 156'dır. Türkiye'nin hiçbir ilinde bu kadar az kontenjanla çalışan 3 liseyi bir arada bulamazsınız. 3 lisemiz zararına çalışıyor. Bu 3 okul özel sektörün olsa kaç öğrenci alınır? Fen Lisemiz yılda toplam 48 öğrenci almaktadır. Yüzde 50 kapasiteyle çalışmaktadır, sınıfların yarısı boştur. Sınıf kapasitesiyle 96 öğrenci almaya müsaittir. Bunun anlamı nedir? Bir fabrika kuruyorsunuz, dünyanın sermayesini harcıyorsunuz, hammadde sorununuz yoktur ama fabrikayı yüzde 50 kapasiteyle çalıştırıyorsunuz. Bu okul özel sektörün olsa bu durumda olur mu? Yazık. İlimizin başarılı öğrencilerine, ülke kaynaklarına yazık. Kontenjan azlığının sebebi; Fen Lisesi yurdunun yetersizliğidir. Barınma sorunu çözülürse ki, çözülmelidir, 48 öğrenci yerine yılda 96 öğrenci alınabilecektir. Her yıl başarı düzeyi iyi 48 öğrencimize ekstern bir imkân sağlanmış olacaktır” dedi
Aynı sorun Bingöl Anadolu Öğretmen Lisesi için de geçerli olduğunu belirten Karasu, şöyle devam etti. “Bingöl Anadolu Öğretmen Lisesi yılda 60 öğrenci almaktadır. Yazık değil mi? Çevre illere bir bakalım hangi ilin Anadolu Öğretmen Lisesine yılda 60 öğrenci alınıyor. Kaldı ki, Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olan öğrencilerin yüzde 60-70'ı ilk yılda, geriye kalanlar ise ikinci yılda üniversiteye yerleşiyor. Yılda 60 öğrenci değil de 120 öğrenci alınabilse ÖSS sıralamamız değişir. Ana binaya ek sınıflar inşa edilerek bu koşullar oluşturulabilir. Bu yapılıncaya kadar Fen Lisesinin boş sınıfları değerlendirilebilir. Yer yoksa bir yer tutalım, kirasını bizler verelim. Yeter ki bu insan potansiyelimiz harcanmasın. Aynı sıkıntı Sağlık Meslek Lisesi içinde geçerlidir. Yılda 48 öğrenci alınıyor. Çevre illerdeki resmi ve özel sağlık kuruluşlarında birçok sağlık meslek lisesi mezunu gencimiz çalışmaktadır.”
Bingöl Kent Haber