KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Karasu: sodes, doğru değerlendirilmelidir

Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, SODES'in iyi bir fikir olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Karasu: sodes, doğru değerlendirilmelidir
23 TEMMUZ 2010 CUMA 08:29
0
2088
0
AA aa
BİN-DER Başkanı Karasu, yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri Duble Yol ve KÖYDES projelerinin olduğunu vurgulayarak, SODES'in iyi bir fikir olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“SODES programı da mantık, niyet ve felsefe olarak önemli bir programdır” diyen Karasu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin bu programa dahil edilmesi bölge yaşayanlarına olumlu bir katkı sağladığını ifade ederek, “Ancak bu kaynağın kullanımında kaynağın doğru, ekonomik, verimli ve uygulamanın sürdürülebilirliliği temel ölçü olmalıdır.  SODES programının kurumları içermesi yanlıştır. Kurumların kendi bütçesi vardır, kurumlar bütçeleriyle hizmet üretmelidir, hesaplarını da buna göre yapmalıdır. Belediyeye Park, Tarım Müdürlüğüne  Fidan Yetiştiriciliği vb.   Sosyal Destekle ilişkisini nasıl izah edebiliriz? Bu saydıklarımız bu kurumların asli görevi değil mi?  Her kurum kendi kaynağını en doğru ve verimli bir şekilde hizmete dönüştürmelidir. SODES gibi önemli bir kaynağın hizmet üretimindeki kurumsal yetersizliklerin telafi edilmesinde kullanılması ülke kaynaklarının doğru kullanılmaması anlamına gelmektedir. Projeler elimizde, bu projelerin büyük bir bölümünün Bingöl'e katkısı düşük düzeyde olacaktır” dedi. 
SODES kaynağının mesleki eğitim ve istihdam alanlarında kullanımı öncelikli tercih olması gerektiğini kaydeden Karasu, “Kaldı ki, Bingöl İlinin en büyük sorunu mesleksizliktir, bunu bilmeyen yoktur. Bu ihtiyaç çoğu zaman yetkililerce dile getiriliyor. Kurumların yaptığı ve ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i belirtilen il öncelikleriyle uyuşmamaktadır.  Oysa ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i mesleki eğitim ve istihdam içerikli olmalıydı. Fakir öğrencilerin desteklendiği bir eğitim projesi her halükarda olmalıydı. Dershaneciliğe karşıyız ama, her yıl çok sayıda fakir öğrenciye referans olmak zorunda kalanlarımız da az değildir. SODES kapsamında desteklenecek bu içerikteki bir projenin ekonomik imkanları kısıtlı insanlara önemli bir destek ayağı olacağı gözden kaçırılmamalıdır. Böyle bir proje ilin eğitim başarı sırasını olumlu bir şekilde etkiler. SODES programı Siirt'te 2007-2008 uygulanmamış, Siirt Üniversite Sınavında 74'üncü olmuştur. 2008-2009 yılında ilk kez yoksul 2050 öğrenciye yönelik SODES'ten bir proje uygulanmıştır. Bu proje sonunda Siirt Sözelde 55, EA 62, SAY puanda 69'uncu olmuştur. Aynı program 2009-2010'da devam etmiş ve Siirt ili Sözelde Türkiye 2'ncisi, EA 41, SAY 39'ncu olmuştur. Batman ilinde bu program 3 yıl uygulanmış ve Batman Türkiye 5'incisi olmuştur. Bingöl İli SODES programı uygulanmadan önce bu iki ilden, başarı sırasına göre, daha iyi bir yerdeydi. Bingöl'de bu tarz bir projenin hayata geçmesi önemli bir ihtiyacı giderecektir” diye konuştu.  
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın