BİN-DER Başkanı Karasu, yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri Duble Yol ve KÖYDES projelerinin olduğunu vurgulayarak, SODES'in iyi bir fikir olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“SODES programı da mantık, niyet ve felsefe olarak önemli bir programdır” diyen Karasu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin bu programa dahil edilmesi bölge yaşayanlarına olumlu bir katkı sağladığını ifade ederek, “Ancak bu kaynağın kullanımında kaynağın doğru, ekonomik, verimli ve uygulamanın sürdürülebilirliliği temel ölçü olmalıdır. SODES programının kurumları içermesi yanlıştır. Kurumların kendi bütçesi vardır, kurumlar bütçeleriyle hizmet üretmelidir, hesaplarını da buna göre yapmalıdır. Belediyeye Park, Tarım Müdürlüğüne Fidan Yetiştiriciliği vb. Sosyal Destekle ilişkisini nasıl izah edebiliriz? Bu saydıklarımız bu kurumların asli görevi değil mi? Her kurum kendi kaynağını en doğru ve verimli bir şekilde hizmete dönüştürmelidir. SODES gibi önemli bir kaynağın hizmet üretimindeki kurumsal yetersizliklerin telafi edilmesinde kullanılması ülke kaynaklarının doğru kullanılmaması anlamına gelmektedir. Projeler elimizde, bu projelerin büyük bir bölümünün Bingöl'e katkısı düşük düzeyde olacaktır” dedi.
SODES kaynağının mesleki eğitim ve istihdam alanlarında kullanımı öncelikli tercih olması gerektiğini kaydeden Karasu, “Kaldı ki, Bingöl İlinin en büyük sorunu mesleksizliktir, bunu bilmeyen yoktur. Bu ihtiyaç çoğu zaman yetkililerce dile getiriliyor. Kurumların yaptığı ve ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i belirtilen il öncelikleriyle uyuşmamaktadır. Oysa ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i mesleki eğitim ve istihdam içerikli olmalıydı. Fakir öğrencilerin desteklendiği bir eğitim projesi her halükarda olmalıydı. Dershaneciliğe karşıyız ama, her yıl çok sayıda fakir öğrenciye referans olmak zorunda kalanlarımız da az değildir. SODES kapsamında desteklenecek bu içerikteki bir projenin ekonomik imkanları kısıtlı insanlara önemli bir destek ayağı olacağı gözden kaçırılmamalıdır. Böyle bir proje ilin eğitim başarı sırasını olumlu bir şekilde etkiler. SODES programı Siirt'te 2007-2008 uygulanmamış, Siirt Üniversite Sınavında 74'üncü olmuştur. 2008-2009 yılında ilk kez yoksul 2050 öğrenciye yönelik SODES'ten bir proje uygulanmıştır. Bu proje sonunda Siirt Sözelde 55, EA 62, SAY puanda 69'uncu olmuştur. Aynı program 2009-2010'da devam etmiş ve Siirt ili Sözelde Türkiye 2'ncisi, EA 41, SAY 39'ncu olmuştur. Batman ilinde bu program 3 yıl uygulanmış ve Batman Türkiye 5'incisi olmuştur. Bingöl İli SODES programı uygulanmadan önce bu iki ilden, başarı sırasına göre, daha iyi bir yerdeydi. Bingöl'de bu tarz bir projenin hayata geçmesi önemli bir ihtiyacı giderecektir” diye konuştu.