Bingöl'de son bir haftada 19 güvenlik görevlisinin şehit olması ve akabinde yaşanan şiddet olaylarını değerlendiren Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Cuma günü miting yapılmak istenmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
Bingöl'ün küçük bir şehir olduğuna, herkesin birini tanıdığına, hatta büyük bir kısmının akrabalık bağının olduğuna işaret eden Karasu, bir birine kin ve nefret duyan tarafların oluşturulmasının üzücü olduğunu söyledi.
Sivil toplum örgütlerinin bu süreçteki güvenlik eksenli tutumuna da dikkat çeken Karasu, bu STK'ların bağımsız olmadığını anımsattı.
SİVİL DEĞİL, GÜVENLİK TOPLUM ÖRGÜTÜ
Sivil Toplumu “Devlet düzenine karşı kendi hak ve çıkarlarını koruyan, devletin hareket alanını daraltan, devlet dışı, bağımsız, siyasal açık toplumdur” sözleriyle tanımlayan Karasu, devleti totem olarak gören, yüceliği ile gurur duyan, onu her şeyin üstünde gören, ordu disiplini mantığıyla bürokratik ve siyasal yapıya itaat eden bir yapı olmadığını ifade etti.
Sivil Toplum Örgütlerinin devletçi, vesayetçi geleneğin yörüngesine giremeyeceğini söyleyen Karasu: “Vesayeti gerileten, devleti küçülten, iktidarı hukuka bağlı olmaya zorlayan, bireyi devlete karşı koruyan örgütlerdir. Evrensel kimlik ve değerler Bingöl'deki Sivil Toplum Örgütlerinin çoğunda yoktur. Güvenlikçi-vesayetçi dil kullanmaları, bağımsız olamamaları sivil olma meşruiyetlerini ortadan kaldırmakta, onları Güvenlik Toplum Örgütü yapmaktadır. Aynı şeyleri konuşan Sivil Toplum Örgütlerinin farklı isimlerle kurulmalarına gerek yok', dedi.
ŞİRİN GÖZÜKME ÇABASI BİNGÖL'ÜN SOSYOLOJİK DOKUSUNU ZEDELEDİ
Toplum örgütlerinin, Bingöl Üniversitesinin öğrencilere verdiği cezaları ortak basın açıklamasıyla desteklediğini hatırlatan Karasu, bir birine kin duyan tarafların oluşturulmasının üzücü olduğunu söyledi.
Karasu: “Son olarak devlet-iktidar merkezli ve güvenlik-kaygı eksenli miting düzenleme çalışmasıyla bloke oldular ve toplumsal dokuya zarar verdiler. Böyle bir mitinge gerek yoktu. Bizim bildiğimiz Sivil Toplum Örgütleri barış mitingi yapar. Ortaya çıkan tablo mitingin gereksizliğini ortaya koydu. Siyaset Ankara'ya, sivil toplum örgütleri de siyasete şirin görüneyim derken Bingöl'ün sosyolojik dokusu darbe aldı. Bu yanlışla şehir merkezinden uzak olan çatışma şehir merkezine taşındı ve çatışma fay hattı harekete geçirildi. Bingöl küçük bir ildir, herkes biri birini tanıyor, farklı olsak bile her gün karşılaşıyoruz. Farklılıkların çatışacak noktaya getirilmesi, birbirine kin duyan tarafların oluşturulması çok üzücüdür. Herkes bu tablodan kendisine düşen dersi almalı, muhasebesini yapmalıdır, Ebabil Kuşu misali bu yangına su taşımalıdır. Farklılıklara, siyasi partilere herkes saygı duymalıdır. Siyasi partilerin hukuku korunmalıdır. Barış ve Demokrasi Partisine belirli aralıklarla uygulanan şiddeti ve şiddete katkı sunanları kınıyoruz” diye konuştu.
Sivil toplum örgütlerinin, hakkı, adaleti, eşitliği, özgürlüğü, çoğulculuğu savunası gerektiğini kaydeden Karasu, parasıyla geçindikleri kişi ve kurumların fedailiğini yapmamaları gerektiğini vurguladı.
GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARA İMAMLAR ALET EDİLİYOR
Ülkede her gün gençlerin öldüğünü ve bu ölümlere set oluşturması gerektiğinin altını çizen Karasu, şöyle devam etti.
“Her ölüm acıdır ve ölüme neden olan taraflardan birinin yanında yer almamalıyız. Silahların devreden çıkarılması, görüşme ve müzakere yolunun tercih edilmesi konusunda taraflara baskının uygulanması en ahlaki davranıştır. Güvenlikçi politikalara imamlar, İslam dini, cami, müftülük ve benzeri alet ediliyor. Bu tavır imamları ‘din adamı' olmaktan çıkarıp ‘namaz kıldıran memurlar' statüsüne sokuyor. Namaz kıldıran memur kimliği imamların itibarını zedeliyor. İslam dini hakkı, adaleti, eşitliği, vicdanı temsil eder; sekülerliği, gücün yanında yer almayı, haksızlıkları ve hukuksuzlukları onaylama mercii olmayı reddeder. Minberin, mihrabın, cumanın siyasetin ve vesayetin dolgu malzemesi haline getirilmesi İslam'a haksızlıktır. Niye Pazar günü değil de Cuma günü miting tertip ediliyor? Cuma günü dini ideolojiye kurban etmek daha kolay olduğu için mi? İslamiyet inananlarına evrensel kimliği emreder, üniter-milli devlet idealini değil.”
Atalay'dan hizmet beklemiyoruz, yeter ki çatışmalarda yer almasın
Sayın Serdar Atalay'ın sürecin bu noktaya gelmesinde oynadığı rolü tüm Bingöllüler biliyor. Herkes organizatör olarak Sayın Atalay'ı görüyor. Sayın Atalay'dan hizmet etmesini beklemiyoruz. Yeter ki, Bingöl'de huzursuzluğu artırıcı çalışmalarda yer almasın, milleti galeyana getiren mesajlarını kendisine saklasın.”