Geçtiğimiz haftalarda Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde İl Müdürlüğüne yapılan alımlarda “usulsüzlük” olduğunu iddia eden Doğan Karasu, ilgili kurum hakkında mahkemeye başvurmuştu.
Açtığı 3 davadan birini kazandığını iddia eden Karasu, şu açıklamalarda bulundu:
“Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü aleyhine açtığımız 3 ayrı davanın birincisini kazandık. Diğer iki dava devam ediyor.
Birincisi, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında talep ettiğimiz bilgiyi vermediği için dava açmıştık. İkincisi, Türkiye genelinde mülakatın iptalini istemiştik. Üçüncüsü, mülakatın Bingöl ayağının iptalini istemiştik.
Gençlik Ve Spor Bakanlığı 'Daimi İşçi' adı ile personel almıştı. ‘Dostlar alış-verişte görsün' tarzında, kimin işe alınacağı belli olan göstermelik mülakat yapılmıştı. Listeler önceden hazırlanmıştı ve mülakat komisyonuna verilmişti. Hatta her siyasetçinin kontenjanı bile belliydi. ‘Mülakat Komisyonu' ellerine tutuşturulan listeyi onaylamıştı. Mülakat bitmişti, mülakatta elenenlere ‘sınavı kazanamadınız' notu gönderilmişti. Sınavı kazananların kim/kimler olduğu açıklanmamıştı, kamuoyundan gizlenmişti. Oysa işlemler şeffaf olmalıydı, sınavı kazananların ilan edilmesi gerekiyordu. Liste açıklanmadığı için sonuca itiraz etme süreci de bloke edilmişti. Asil listeden kaç kişi elenmişti, yedek listeden kaç kişi yukarı kaydırılmıştı, kimlere sınav kazandırılmıştı, kurada olmayıp listeye giren var mıydı, kim kimin adamıydı, hangi niteliklere sahipti, mülakat kaç grup şeklinde yapılmıştı, kazananlar hangi talihlilerdi? Bilmediğimiz için sonuca itiraz hakkımızı da kullanamamıştık. Girdiğimiz bir mülakatı kimlerin kazandığını bilmemek anormal bir durumdu.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında dilekçe vermiştik, ‘bilgi vermiyoruz' cevabı verilmişti. Kanuna aykırı, keyfi, hukuk ile ilgisi olmayan cevap verilmişti. Biz de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Bingöl Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğünü aleyhine T.C. ERZURUM 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2021/2224 tarih ve sayılı ile dava açmıştık. T.C. ERZURUM 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2021/2224 KARAR NO : 2022/1085 tarih ve sayı ile Bingöl Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğünü hukuksuz işlem gerekçesi ile mahkum etmiştir. ‘Bilgi vermek zorundasınız' demiştir. Diğer iki davadan dolayı isim listesi tutanaklar, değerlendirme notları elimizde. Ama yasal prosedüre uyacağız, dilekçe verip ‘vermiyoruz' dedikleri listeyi bir daha talep edeceğiz. Keyfi davranmaya devam edip etmediklerini test edeceğiz.
Kazandığımız dava içtihat için önemli bir kazanımdır. İdarenin bilgi vermeme keyfiliğini sınırlandıran bir karardır, hukuki bir kazanımdır. Bu hukuki kazanım, ileride, bu haksızlığa sebep olanların da işine yarayacaktır. Onların, çocuklarının, torunlarının da benzer haksızlığa, hukuksuzluğa uğrama ihtimali vardır. Neyse, ‘onlar'a da bir iyilik olsun!!!.
Bu sonuç benzer diğer uygulamalar için de önemli bir referanstır. Bingöl'de ‘keyfine göre davran, kimseye bilgi verme, üstünü ört' anlayışı ve uygulaması yaygındır. Son dönemlerde bütün personel alımları alımlar gizli, adrese teslim yapıldı/yapılmaktadır. Bingöl Belediyesinden tutun Özel İdareye, PTT'den tutun Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğüne kadar bütün kurumlara torpilli, siyaset(Ak Parti ve siyasi ortakları) ve yöneticilerin adamları ve akrabaları gizli biçimde işe yerleştirilmektedir. İsim isim, kim kimin adamı hepsini biliyoruz. Bu konuda çalışma yaptık, bütün bilgiler elimizde. Basına yapılan açıklamalarda yer alan ‘kesinlikle torpil yok, adamcılık yapmadık, siyasilerin hiçbir müdahalesi olmadı' açıklamaları asılsızdır, yalandır. Alımlarda bir tane gariban, kimsesiz, torpili olmayanı bulamazsınız ama siyasetçinin eniştesinin yeğeni, amca çocuğu, davulcusunun tokmakçısının kardeşi, yöneticilerin çocukları var. Nasıl oluyor bu? Basına yansıyan açıklamaları bakılırsa ‘İşe alınanların tümü Bingöllü, hepimiz Bingöllüyüz' demeye getirdiklerini görürsünüz. Mesele Bingöllü olmak değil ki, torpildir, haksızlıktır, hukuksuzluktur. Kim ne tür açıklama yaparsa yapsın bu haksızlık ve keyfi uygulamalar Bingöl kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar yaratmıştır/yaratmaktadır. Haksızlığa uğrayanların bilgi talepleri ise keyfi bir biçimde reddedilmektedir. Benzer bir örnek kısa süre önce yaşanmış ve basına konu olmuştu. Mahkemenin bu kararı, bu ve benzeri konularda mağdur olan/edilen kesimlere önemli hukuki destek sunacak bir karardır.
Ayrıca Türkiye genelinde mülakatın iptali ve mülakatın Bingöl ayağının iptalini istemiştik. Birleştirilmiş dosyaların olmayışından anlıyoruz ki, bu davaları sadece biz açmış bulunuyoruz. Sorun yok, bu garabet sınavı iptal ettirebilirsek hayırlı bir iş yapmış olacağız, kimsesiz mağdurların sesi olacağız. Torpili yapanları bu alım ile ilgili günahtan, torpillileri haram kazançtan, kimsesizleri de(az da olsa) umutsuzluk duygusundan kurtaracağız. Bu iki dava devam ediyor. İki davanın da lehimize sonuçlanmasını bekliyoruz. Davaların sonucunu Bingöl kamuoyu ile paylaşacağız.”