Bayram, “İl Trafik Komisyonu, sorunlarla ilgili birçok karar almıştır. Bu kararlar uygulansa belki Bingöl'deki trafik probleminin %80'i çözülmüş olacak. Fakat bu kararların uygulanması ve denetimi yeterli ölçülerde yapılmıyor. Ayrıca Belediyecilik Kanununun 5393 15/p maddesine göre şehir içi ticari araç sayısını belirleme görevi belediyeye verilmiştir. Yine Belediyeye şehir içi trafik düzenlemeleri konusunda yetkiler verilmiştir. Bu yetkiler belediyeye verildiğinden beri trafik sorunu daha da artmıştır. Belediye elindeki yetkileri çözüm için kullanmıyor. Biz var olan sorunları tespit ettiğimizde bu sorunlarla ilgili çözümler de sunuyoruz fakat bu çözümleri dikkate almıyorlar “dedi.
“İl Trafik Komisyonu neden toplanmıyor?”
Şehrin en büyük problemlerinden birinin trafik sorunu olduğunu vurgulayan Bayram, “Şehirde çözülmesi öncelikli sorunların başında trafik problemi geliyor. Ama trafik problemini çözmek için kurulan İl Trafik Komisyonu toplanmıyor. Komisyon üyeleri herşeye vakit buluyor ama komisyona vakit bulamıyorlar. Komisyon toplandığı zamanlarda hep olumlu ve çözüm odaklı kararlar almıştır. Bu kararların uygulama aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Denetimde sıkıntılar oluyor. Örneğin trafik magandaları için gerekli işlemler yapılmıyor. Adam Genç Caddesinde açıyor son ses müzik, zigzaglar çizerek tüm trafikteki insanların hayatını tehlikeye atarak son sürat ilerliyor ve hiçbir ceza almıyor. Bu o magandaya cesaret verir. Bunlar için sağlıklı çözümler olması gerekiyor “dedi.
“Şoför esnafı belge için Erzurum'a gidiyor”
Merkezi hükümetin ulaşım konusunda yaptığı hizmetlerin takdire şayan olduğunu kaydeden Bayram, “Merkezi hükümet yollar yapıyor. Köprüler yapıyor. Tüneller yapıyor. Ulaşımda devrim niteliğinde gelişmeler kaydediyor. Bu hizmetler tüm şoför esnafı tarafından takdir ve minnetle karşılanıyor. Hükümetin bunları yapmaya gücü de var. Fakat anlamadığımız nokta şu ki; Bunca hizmeti yapmaya gücü yeten bu hükümetin Bingöl'de bir şube açıp içine bir memur koyma kudreti yok mudur? Vergisini, aidatını ödeyen ve bunlardan şikayetçi olmayan şoför esnafı neden bir belge almak için Bingöl'den kalkıp Erzurum'a gitmek zorunda kalıyor? Madem şube açılmıyor. Nasıl ki K1 ve K2 belgelerini verme yetkisi Ticaret Odalarına verildiyse Erzurum Ulaşım'dan alınan belgeyi verme yetkisini de Şoförler Odasına versinler. Ben bu konuda şoför esnafının yaşadığı mağduriyeti Ankara'da da bizzat Bakan Bey'in kendisine ilettim “diye konuştu.
“Ticaret Odası esnafına sahip çıksın”
Yolcu ve yük taşımacılığı esnafın sorunlarını dile getiren Bayram, kooperatifleşen bu esnafların kayıtlı olduğu Ticaret Odasına da seslenerek kendi üyeleri olan esnafların sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet etti. Bayram, “Yolcu ve yük taşımacılığı yapan şoför esnafı Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı. Aidatlarını oraya ödüyorlar. Belgelerini oradan alıyorlar. Fakat sorunları olduklarında bize geliyorlar. Elbette biz tüm şoför esnafının yanındayız. Tabii ki adı şoför olan her esnafın sesi olmaktan her zaman gurur duyuyoruz. Fakat bu esnafın aidatını alan Ticaret Odası biraz da bu esnafa sahip çıksın. Bu esnaflara sorduğumuzda Ticaret Odası'ndan kimseyi tanımadıklarını söylüyorlar. Ticaret Odası derhal kendisine kayıtlı olan esnaflarla bir toplantı yapmalı ve bu esnafın sesine kulak vermelidir “şeklinde konuştu.
“Yeni çıkarılan taksiler duraklarında durmuyorlar”
Taksi sayısının problem olduğunu ifade eden Bayram, “Belediye 40 adet taksi ihale etti. Bunlar kendi duraklarında çalışmıyorlar. Daha bugün Saray Taksi'den arayarak bize şikâyette bulundular. Kendi duraklarına uğramayan taksiler resmen kaçak olarak yolcu taşımacılığı yapıyorlar. Bu kırk tane taksinin yanı sıra 30 tane taksi de ayrıca ihale edilmiş. Bu taksiler için çeşitli duraklar belirlenmiş. Fakat bunlar henüz duraklara kayıt olmadan taşımacılığa başlamış. Nerede bu taksilerin denetimi? Şehre yarın bir gün 80 tane yeni körüklü halk otobüsü gelecek. Her biri 400 bin TL'den daha pahalı. Fakat bu otobüslerin sahipleri araçlarını bu yollarda kullanmak istemiyorlar. Uydukent güzergahında bulunan kasis ve çukurların otobüslerine hasar vereceğinden endişe ediyorlar. Başka bölgelerdeki çukur ve bozuk yolları da herkes biliyor zaten. Ayrıca otobüsler için yapılan durakların yerlerini neye göre belirlediler? Kavşak ağzına yapılan kimi duraklar trafikte ciddi tehdit oluşturuyor. Hatta oralarda durmak suçtur. Bunların daha koordineli daha bilinçli yapılması gerekir. Otobüsler hali hazırdaki duraklara bile yanaşmıyorken bir de bu belirlenen duraklar trafikte sıkıntıyı azaltmak yerine arttırdı. Duraklarda durmayan otobüsler yol ortasında durup trafik sıkışıklığına neden oluyor ama herhangi bir denetim olmadığı için mağdur olan yine trafikteki diğer vatandaşlar oluyor. Biz kimseyi suçlamak için konuşmuyoruz. Şehrin iyiliği için konuşuyoruz. Bir yerde halk otobüslerinin hakkını savunup diğer yerde halk otobüslerinin yaptıkları yanlışları söyleyebiliyoruz. Bizim duruşumuz her zaman Bingöl'den yanadır “ifadelerini kullandı.
“Çocuk Trafik Eğitim Parkı projesi hayata geçirilmeli”
İlgili ve yetkililerin yanı sıra trafikte yaşanan aksaklıkların bilinçlenmeyle önlenebileceğini belirten Bayram, “Her ne kadar çözüm önerileri sunsak da trafik sorununu temelden çözmek gerekiyor. Maalesef trafik konusunda bilinçli bir toplum değiliz. Bunun için de yıllardır söylediğimiz bir önerimiz var. Çocuk trafik eğitim parkı. Daha anaokulu çağından çocuklarımıza uygulamalı olarak trafik eğitimi alabilecekleri, bu eğitimi alırken hem eğlenip hem de bilinçlenebilecekleri bir trafik parkı istiyoruz. Avrupa trafik problemlerini bu yollarla aştı. Biz de bunu yapabiliriz. Geleceğe yatırım olur belki ama çocuklarımız daha rahat bir şekilde yaşama imkânı bulur. Trafiğin yarattığı stresin herkes az çok farkında. Bunlar da eğitimle aşılacak şeylerdir. Biz şoförler odası olarak bu konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeye de hazırız. “dedi.
Sorunların çözümü için ortak akıl ve birlik çağrısında bulunan Bayram, “Hepimiz bir ağacın dalları, yaprakları, kılcal damarlarıyız. Sorunlarımız vardır. Bu sorunlar için çözümlerimiz de vardır. Önemli olan bu çözümleri ortak bir akılla bir araya getirip hayata geçirmektir. Kimin hangi sorun üzerinde ne gibi bir çözümü varsa bunu ortaya koyması gerekir. “ diyerek sözlerini noktaladı.