ülke olarak lütfen!.”
BİNDAG Dernek Başkanı Semiramis Karaarslan, Bingöl'ün afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulunarak, kurumların ivedilikle harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bingöl'ün köprülerine dikkat çeken Karaarslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bingöl halkımız 6 Şubattan bu yana sabahlara kadar çoluğuyle, çocuğuyla panik içinde ve uykusuz... 2003 deprem öncesi güçlendirilen, önce ağır hasar verilip, daha sonra orta hasara çevrilen ve güçlendirmesi yapılan yapılar tehlike arzetmekte. Bunu bize mahallelerine davet eden mahalle halkı anlatıyor. Sürekli halkımızla diyalogtayız, sakinleştirmeye, moral vermeye çalışıyoruz. Ama artık ikna etmekte güçlük çekiyoruz. Zira gözle görülür, bariz bir şekilde binalar birbirinden ayrılmış vaziyette. Şimdiye dek kimseyi korkutmamak için uyarıları arkadan, sessizce ve sadece yetkililerle paylaşıyorduk... Onlara "sakin olun, gerekli herşey yapılacak" dedikçe onlar bize kızıyor, bizleri götürüp, gözle görülür tehlikeyi binalarının çatlaklarını göstererek içinde bulundukları tehlikeyi anlatıyorlar. Köylerde onlarca yıkım var... Evi hasarlı Bingöl halkı çaşesizlik içinde ve tedirgin... Böylesi durumda oanların kendi evleri yıkılıp yapılana kadar yapımı hazır vaziyette olan Tokilere yerleştirilmesi en mantıklı olan diye düşünüyorum...
Bir an önce toplanma alanlarının öğrenilmesi, okullarda ve mahallelerde afet ve ilk yardım eğitimlerinin başlaması, arama/kurtarma ekiplerinin eğitilmesi, kurtarma araç ve gereçlerinin artırılması, çok acil bir şekilde barınma alanlarının tesisinin alt yapısı, en önemli ihtiyaç olan tuvaletleri, mutfaklarının oluşumu gerekmektedir. Çadır kentlerin yerinin acil kurulumu, Bingöl'e insan ve hayvan çadır, konteynır stokunun yapılması...
Olası bir depremde Elâzığ ile bağlantımızı sağlayan Gülüşkür Köprüsü, il merkezindeki Çapakçur Viyadüğü, Abdullah Bazencir Viyadüğü, Gayt Viyadüğü, Genç Köprüsü gibi şehre bağlantı sağlayan yerler denetimden geçirilmeli. Buralar için alternatif yol güzergahının kurulması mutlak düşünülmeli. Zira biz Bingöl halkı olarak 1971 yılında bunun acısını yaşadık. İlk günlerde helikopterlerle yardım indirmek zorunda kalınmıştı.
Bu uyarılar halkımızı korkutmayacak aksine Yüzyılın felaketine, 1971 ve 2003 depremine tanık olan, sürekli sallanmakta olan Bingöl halkının kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.”