Uluslararası finans krizi ve yüksek enerji ve gıda maliyetlerinden dolayı hortlayan enflasyonun yanısıra Türkiye'nin son dönemde kendi iç dinamiklerine bağlı olarak bir de siyasi belirsizlik dönemi geçirdiğini ifade eden Fideltus Capital Genel Müdürü Mehmet Sağıroğlu, piyasaların AKP'nin kapatılmasını satın aldığını ve Türkiye'nin yeni bir yoldan geçmeye hazırlandığını söyledi. Sağıroğlu, finans krizinin Türkiye'yi etkilemediğini ancak belirsizliğin riskleri artırdığını kaydederek, "Yerli ve yabancı yatırımcılar Türkiye'nin nasıl olsa bu krizi de aşacağını düşünüyor" dedi.
YABANCI ŞİMDİLİK FREN YAPTI
İş Bankası, Vestel, Vakko ve Batı Çimento gibi halk arzların da aralarında bulunduğu arzlarda konsorsiyum lideri olarak hizmet eden Sağıroğlu, yabancı yatırımcı ilgisinin özellikle sağlık, enerji ve lojistik gibi sektörlere odaklandığını belirtirken, Körfez sermayesinin de Türkiye pazarını yakından takip ettiğini bildirdi. Sağıroğlu, Ortadoğu ve Arap sermayesinin 2009 yılından sonra artarak Türkiye'ye geleceğini öngörerek, sözlerine şöyle devam etti: "Araplar artık İstanbul'da kendi ofislerini açmaya başladı. Nereye nasıl yatırım yapabiliriz diye bakıyorlar. Ancak 2008 kaybedilmiş bir sene. Bu yıl doğrudan yabancı yatırım miktarı hedefi 30 milyar dolardan 12 milyar dolara kadar geriledi. Yabancı yatırımcı fren yaptı. 2009 ve 2010 yıllarında tekrar gelmeye başlayacak."
Türkiye'de 30 yılı aşkın süredir 25'ten fazla halka arza imza atan Fideltus Capital Genel Müdürü Mehmet Sağıroğlu, 2002 yılından sonra Türkiye'de ses getiren bir halka arz olmadığını söyleyerek, "Yatırımcılarda artık halka arzlar para kazandırmıyor duygusu oluştu. Halka arzlar eskisi gibi heyecan yaratmıyor" dedi. Halka arzların yeniden Türkiye'nin gündemine girebilmesi için yeni hikayeler oluşturulması gerektiğini belirten Sağıroğlu, en son gerçekleştirilen Türk Telekom arzında bile istenilen performansın ortaya çıkmadığını ifade etti.
SEKTÖRDE BİRLEŞME
Sağıroğlu, önümüzdeki dönemde halka arz ortamının sıcak tutulabilmesi için önerilerde de bulunarak, "Sermaye piyasaları 90'lı yıllardaki gibi değil, çok hızlı gelişti. Yeni dönemde şirketleri konsolide edip halka arz etmek lazım. Aynı sektörde aynı işi yapan şirketleri yeniden yapılandırarak birleştirip halka açmak gerekli. Böylece hem mali büyümeyi güçlendirecek hem de heyecan yaratacak hikayeler oluşturulabilir. Bir yandan da yatırımcının karşısına daha güçlü büyük şirketler çıkarmak mümkün olacak" diye konuştu.
FURKAN ALP/SABAH