KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Şubat 2025 Cumartesi
°C

Kapari umutları yeşermedi!

İlk kez karasal iklimde Kapari bitkisi ekimi yapan ancak beklenen verimi bulamayan ikili, çareyi ziraat profesörlerinden alınan bilgiler ışığında yeni bir bitki türünde arayacak. Üstelik kazanç bakımından da oldukça kârlı olacak.

Kapari umutları yeşermedi!
21 NİSAN 2017 CUMA 05:22
0
2683
0
AA aa

Bozkır alanlarda doğal olarak yetişen ve halk arasında ‘Tembeli zengin eden bitki' olarak bilinen Fosfor, Potasyum ile Kalsiyum zengini Kapari bitkisini, karasal iklimin hâkim olduğu Bingöl'ün Genç İlçesi'nde 50 dönümlük alanda eken Spor Toto Teşkilat Başkanlığında Müşavir olan Bahadır Güner ile Mali Müşavir Eyüp Dengeşik, mevsim koşulları nedeniyle istenilen verimliliği yakalayamadı. 

"YA TUTARSA?" DENİLEREK EKİLDİ

2010 yılında 1 dönümlük alanda Kapari bitkisini eken ve meyveyi görünce de "tutar" diyerek 2012'de toplamda 50 dönümlük alana Kaparti birtkisi eken Güner ve Dengeşik, yaklaşık 4 yıllık bakım sürecini başarıyla sürdürdü. Ancak 2016'da ekili tarlanın yanındaki alanda çıkan yangın nedeniyle 30 dönümlük kaparti bitkili ekili alan yandı.

20 dönümlük alandan da tek seferlik bir hasat yapılarak 100 kilo civarında bir mahsul toplandı. Bunun da sadece yüzde 30'u kaliteli, geri kalanı düşük kalitedeydi. Mahsulü salamura olarak hazırlayıp yakın çevreden isteyenlere, hatta ilçedeki iki MS hastasına verildi.

Verimlilik ömrü ortalama 20 yıl olan kapari bitkisini "ya tutarsa" diyerek eksiklerini anlatan Mali Müşavir Eyüp Dengeşik; "Bingöl'ün iklim koşulları ve güneşli gün sayısı ve ısı miktarı bu bitki için yeterli değil. Bunu öngörerek bu işe girdik ama yine de denemekte fayda var dedik. Bu kadar düşük olacağını da açıkçası tahmin etmiyorduk. Güneydoğu'ya daha uygun bitki. En kliteli ürünler Mardin Nusaybin, Mersin civarında toplanıyor. Geçen yıl verim düşüktü. Bu sene mahsule bakacağız. Haziran ayı gibi belli olur. Şayet yine verim düşük çıkarsa, bu işten elimizi çekeceğiz. 4 yılda harcadığımız para 40 bin TL civarında. Bunu da ağırlılıklı olaral fidan maliyeti oluşturuyor. Köylü kendisi yaparsa, sadece fidan maliyeti olacak. Kârlı bir iş ama Bingöl'de mevsim koşulları Kapari bitkisine uygun değil. A kalite mahsul 8-10 Dolardan ihraç ediliyor. İç piyasada çok fazla bilinen bir bitki değil. İç piyasa fiyatı da 5-7 TL civarında. Mahsulünüz çok ve kaliteli olursa, iyi kazançlar elde etmek mümkündür. Bizler ticari düşünmedik ama tutsaydı, iyi bir kaznaç elde edebilirdik."

TIP, GIDA, KOZMETİK VE BOYA SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR

Kapari bitkisinin hangi alanlarda kullanıldığına dikkat çekerek getirisine dikkat çeken Dengeşik; "Bitkinin tomurcuk şeklinde toplanan haline kapari çiçeği deniyor. Bu, gıda sektöründe satışa sunuluyor. Salamura şeklinde yapılıp satılıyor. Tomurcuktan sonraki evresi, çiçek oluyor ve içerisinden karpuzcuk çıkıyor. O da tıpta kullanılıyor. Öksürük, balgam söktrücülerinde, gribal enfeksiyon ilaçlarında yardımcı madde olarak kullanılıyor. Özellikle MS hastaları sıklıkla kullanıyor, salamura şeklinde tüketiyorlar. Kozmetik ürünlerinin imalatında da bu bitkiden yararlanılıyor. Bitkinin sapları da boya sanayinde kıvam verici olarak kullanılıyor. Ayrıca sapları kurutulup süt ineklerine veriliyor. Süt verimini iki katına çıkardığı da biliniyor. Bunlar uygulmlarda da görülmüştür. Almanlar, İspanyollar ve İtalyanlar peynir ekmek gibi tüketiyorlar. Dünyadaki en büyük alıcıları da bunlar. İhraç edildiğinde iyi kazanç sağlamak kaçınılmazdır"

KAPARİ İLE PETROL İSTASYONU ALDI

Kapari bitkisinin ilk olarak yabancılar tarafından İzmir ve Denizli bölgelerinde ekildiğini, denemelerin bu bölgelerde yapıldığını anlatan Dengeşik, 'kazanç oranı nedir?" sorusuna cevap olacak bir anısını da şöyle aktardı; "Kapari bitkisiyle ilgili düşünceler oluştuğunda, Türkiye'de bu işin merkezi sayılacak Denizli'ye gittim. Çal ilçesine bağlı bir köyde çiftçinin biri, Kapari bitkisinin hem ekimini yapıyor, hem de fidan yetiştiriciliği yapıp iç piyasaya satıyor. Köyde bir petrol istasyonu vardı. 3 yıl sonra bu çiftçi, bu istasyonu alarak ismini de Kapari Petrol diye değiştirmişti. Buna şahit olmuştum."

YENİ BİR BİTKİ TÜRÜ DENENECEK

Kaparti bitkisinin Bingöl'ün mevsimsel koşullarına uygun olmadığını ancak yine de tutabileceğini düşünerek bu işe girdiklerini anlatan Dengeşik, kapari bitkisinde vazgeçip, üzerinde çalışma yaptıkları yeni bir bitki türü üzerine yoğunlaştıklarını da söyledi.

Yeni bitki türünün 'Kapari'den daha kazançlı olacağını da ifade eden Dengeşik; "Yeni bitki türünü ziraat profesörü bir hocamızın da bilgi ve desteğini alarak deneyeceğiz. Karasal iklime uygun, riski düşük ve kazancı çok daha iyi olacak. Bu yıl Kapari bitkisinden verim alsak da, almasak da bu işi noktalayacağız. Önümüzdeki yıl için kesinlikle yeni bitki türünü deneyeceğiz. İnşallah bu yeni bitki türü, bölgemizde daha yaygın ekilecek. Derdimiz, memleketimiz için faydalı bir alanın oluşumuna vesile olmak" dedi.

“CEVİZ FİDANI DA EKTİK”

Kapari bitkisi ektikleri Sürekli Köyü'nde 100 adet ceviz fidanı ektiklerini de anlatan Dengeşik; "Ziraaat emeklisi bir büyüğümüzün de bilgilerinden istifade ederek doğru bir alanda 100 adet Kaman ve bir de yerli olmayan ceviz fidanı ektik. 1,5 yıl oldu. Köydeki bir tanıdıkla anlaştık, bakım ve sulamasını yapacak. 3 yıl sonra verim almayı ümit ediyoruz. Cevizcilik alanında da fidan sayısını arttırmayı, çevremize de bunu tavsiye etmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2025
18:12
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli ders süreci 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 17 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma; 'Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 (altı) şubenin dersi seçmesi yeterlidir' dedi.
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın