Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka önlenmesi gereken bir sorun olduğunu kaydeden Söyiler, sigaranın içerisinde 50'den fazla kanser yapıcı, 4 Binden fazla kimyasal madde bulunduğunu söyledi.
Sigara dumanının, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunabilir sebebi olduğunu ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğunu belirten Söyiler, şunları kaydetti: “Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zekâ geriliği oranı daha yüksektir. Kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa neden olmaktadır.”
“ALO 171 SİGARA BIRAKMA DANIŞMA HATTI”
Ülkemizde yıllara göre sigara kullanma sıklıklarının önemli ölçüde azalma gösterdiğini belirten Söyiler, sigara bırakma danışma hattı hakkında şu bilgileri aktardı; “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010'da kurulmuştur. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılmakta ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli periyotlarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlanmaktadır.”
“SİGARA BIRAKMA İLAÇLARI ARTIK ÜCRETSİZ”
Sigara bırakma ilaçları dağıtımınım yeniden hayata geçirilerek, uzman hekim kontrolünde ücretsiz olarak verildiğini belirten Söyiler, Bingöl'de 460 adet ilacın ücretsiz dağıtıldığını söyledi.
Söyiler; “Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından daha önce verilen ücretsiz sigara bırakma ilaçları dağıtımı yeniden hayata geçirilerek, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara Uzman Hekim kontrolünde Sigara bırakma ilacı hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koordinasyonu ile Bingöl Devlet Hastanesinde uzman doktorlar tarafından; hastaların gerekli tahlil ve muayene işlemleri sonrası uygun hastalara ücretsiz ilaç desteği sağlanmaktadır. İlimiz Devlet Hastanesinde görev almakta olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı gözetiminde Müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar 460 adet ilaç vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde verilmiştir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır” ifadelerini kullandı.