“Bunlardan kanalizasyon suları ile yapılan sulamada kanalizasyon içerisinde bulunan patojen (hastalık yapan) bakteri ve virüslerin doğrudan üretilen ürüne bulaşması ve su ürünlerin tüketilmesi sonucunda insanlarda çok çeşitli hastalıklara neden olurlar. Bu hastalıkların başlıcalara Hepatit A ve E, Tifo, ve Koleradır. Bu hastalıkların en önemli bulaşma kaynakları ise içme sularına kanalizasyon bulaşması ve kanalizasyon sularının tarımsal sulamada kullanılmasıdır.
Ayrıca kanalizasyon atıklarına karışan deterjan vs çeşitli kimyasal maddelerde bu suların tarımsal üretimde kullanılmasıyla bu kimyasallar bitki bünyesine geçebilmektedir. Bu yolla üretilen bitkisel ürünlerin tüketilmesi sonucunda bu kimyasal maddeler insan bünyesinde zamanla birikerek kalıcı hasarlara ve hatta kansere neden olmaktadır.
Atık suların taşıdığı bir diğer tehlike ise Kurşun, Arsenik vs. gibi metallerdir. Ağır metallerin çok az miktarı bile insanlar üzerinde kalıcı sorunlara neden olabilir. Ağır metallerin bir diğer zararı ise zamanla toprağın kalitesini azaltmakta ve toprağın verimsiz hale gelmesine neden olmaktadır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı tarımsal sulamada kesinlikle kanalizasyon, atık su vs. ile kontamine olmuş (bulaşmış) sular kullanılmamalıdır. Sulamada kullanılan suyun kalitesi ne kadar iyi olursa olsun elde edilecek üründe o kadar iyi ve sağlıklı olur ve insanlar içir risk taşımaz. Ayrıca toprağımızın usun yıllar verimli olarak kullanılmasını sağlar.”
HABER
BİNGÖL GAZETESİ
www.bingolgazetesi.com